MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ganimette Hainliğin Azının da, çoğunun da Haram Olması

 

18139- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Hayber savaşına çıktık. Ancak ganimet olarak altın ve gümüş değil de mal ve eşyalar elde etmiştik. Savaş sonrası Kura vadisine doğru geldik. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir köle vardı. Bu köleyi kendisine Ritaa b. Zeyd adında biri vermişti. Bu köle Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşyalarını indirirken nereden geldiği belli olmayan bir okla vuruldu ve öldü. Oradakiler:

"Cennet ona kutlu olsun!" demeye başlayınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! Canım elinde olana yemin olsun ki Hayber'de elde edilen ganimet henüz paylaştırılmadan onun çaldığı pelerin şimdi üstünde yanan bir ateştir" buyurdu.(--- Buhari, el-eymanu ve'n-nuzur (677) ve Müslim, el-eymanu ve'n-nuzur (1/753).

 

18140- Buhari ve Müslim, Sahi'h'lerinde Malik kanalıyla: "Bunun üzerine bir adam, (ganimet mallarından çaldığı) bir veya iki iple Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ateşten bir ip'' veya: ''Ateşten iki ip!'' buyurdu" ziyadesiyle rivayet etmişlerdir.

 

18141- Zeyd b. Halid el-Cühenı der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte iken Eşca'lı bir adam öldü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun namazını kılmayıp: "Arkadaşınızın namazını kılın!" buyurdu. Adamın eşyalarını kontrol ettiklerinde eşyaları arasında iki dirhem değerinde bile olmayan Yahudilere ait boncuklar buldular.(--- Malik, cihad (23), Ahmed, Müsned (4/114, 5/192), Ebu Davud, cihad (2710), Nesai, cenaiz (4/64) ve İbn Mace, cihad (2/950).

 

18142- Zeyd b. Halid el-Cühenı der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından Eşca'lı bir adam Hayber'de öldü. Adamın öldüğü Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söylenince: "Arkadaşınızın namazını kendiniz kılın!" buyurdu. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sözü üzerine Müslümanların yüz ifadeleri değişti. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu durumu görünce: "Yüce Allah yolunda ihanet etmiştir'' buyurdu. Adamın eşyalarını kontrol ettiğimizde eşyaları arasında Yahudilere ait boncuklar bulduk. Vallahi bu boncuklar iki dirhem değerinde bile değildi. 

 

18143- Rabi der ki: Şafii'ye: "Ganimet taksim edilmeden önce hainlik ederek bir şeyalan kişi hakkında ne dersin?" dediğimde: "Eli kesilmediği gibi bir ceza da almaz. Eğer kişi ganimet taksim edilmeden alınmaması gerektiğini bilmiyorsa ona ceza verilmez. Ancak bunu bir daha tekrar edecek olursa cezalandırılır" karşılığını verdi.(--- Şafii, el-Ümm (4/251).

 

18144- Şafii'ye: "Bu kişi bineğinden indirilir mi? Veya eyeri veya eşyaları yakılır mı?" dediğimde: "Kişi malı ile cezalandırılmaz, bedeni ile cezalandırılır. Yüce Allah hadleri bedenler için kılmıştır. Cezalar da bu şekildedir. Ganimette hainliğin azı da, çoğu da haramdır" karşılığını verdi.(--- Şafii, el-Ümm (4/251).

 

18145- Kendisine: "Bu konuda huccetin nedir?" dediğimde: "Süfyan b.

Uyeyne, Amr b. DInar ve İbn Aclan kanalıyla Amr b. Şuayb'dan şöyle rivayette bulunmuştur" dedi ve bir sonraki hadisi zikretti.

 

18146- Beyhaki der ki: Hadis aslından kopmuştur. Şöyle ki, Amr b. Şuayb, babası kanalıyla dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Huneyn gazvesinden geri döndüğü zaman insanlar kendisinden ganimet mallarını taksim etmesini istemekteydi. Öyle ki (kalabalıktan) Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesi bir ağaca yanaştı ve Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ridası sırtından çıktı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana ridamı verin. Benim size karşı cimri davranmamdan mı korkuyorsunuz? Vallahi Tihame vadisindeki bütün ağaçlar ganimet olsaydı hepsini taksim eder size verirdim ve siz bana o zaman cimri, korkak ve yalancı gözü ile bakamazdınız'' buyurdu. Sonra devesinin hörgücü üstünden bir kıl alarak: "Bana ganimetten bunun kadar bir şey bile yoktur. Ancak hisseme düşen humusudur, o da size iade edilmektedir'' buyurdu. Beşte bir taksim edilirken bir adam bir iğne veya iplik için helallik isteyince: ''İğneden ipliğe kadar ganimet olarak ne varsa hepsini getirin. Ganimetten bir şey çalma, bunu yapanlara kıyamet günü utanç, ateş ve büyük bir kusur olacaktır'' buyurdu.(--- Malik, cih!id (22), Ahmed, Müsned (2/18, 4/128) ve Heysemi, Mecmau'z-zevaid (5/338, 339).

 

18147-18148- Beyhaki der ki: Salih b. Muhammed b. Zaide'nin rivayeti ise şöyledir: Mesleme ile birlikte Rum topraklarına girmiştik. O esnada (ganimet mallarında) hainlik eden bir adam getirildi. (Mesleme), Salim'e bu durumu sorunca, Salim şu karşılığı verdi: "Babamın, Ömer b. el-Hattab vasıtasıyla bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir adamın (ganimet mallarında) hainlik ettiğini görürseniz onun eşyalarını yakın, kendisini de dövün'' buyurmuştur." Ancak biz bu adamın eşyaları arasında bir mushaf bulduk. Bu durum Salim'e sorulduğunda: "Onu sat ve parasını tasadduk et" karşılığını verdi.(--- Ebu Davud, cihad (2713, 2714) ve Tirmizi, hudud (1461).

 

18149- Ebu İshak el-fezarı bunu Salih'ten: "Velid b. Hişam ile bir gazveye çıkmıştık" şeklinde rivayet ederek Velid'in hainlik eden kişinin eşyalarını yakmasını zikretmiştir. Ancak bunu müsned olarak rivayet etmemiştir.

 

18150- Ebu Davud: "Bu, iki hadisin doğru alanıdır" dedi.(--- Ebu Davud, Sünen (3/69).

 

18151- Beyhaki der ki: Buhari şöyle dedi: "Arkadaşlarımızın geneli bu hadisi huccet saymaktadır. Ancak bu, batıl bir hadistir ve bir değeri yoktur. Salih b. Muhammed ise hadisleri münkerdir. Süleyman b. Harb kendisinden rivayette bulunmamaktadır."

 

18152- Beyhaki der ki: Züheyr b. Muhammed bunu, "Amr b. Şuayb babası - dedesi" kanalıyla merfu olarak rivayet etmiştir. Kendisinden mürsel olarak da aktarılmıştır.

 

18153- Züheyr için: "Kendisi meçhul biridir, ancak hadisleri münker değildir" denilmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hadlerin Savaş Bölgesinde Uygulanması