MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Müslümanların Zafer Kazandığı Yerde Canlıları Telef Etmelerinin ve Kesmelerinin Haram Kılınması

 

18050- Abdullah b. Amr b. el-As bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim haksız yere bir serçe veya daha büyük bir kuşu öldürürse, (kıyamet günü) Allah bu kişiye onun hesabını sorar" buyurdu. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Onun hakkı nedir?" denilince: ''Hakkı, kişinin onun başını koparıp atması değil, kesip yemesidir" buyurdu.(--- Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned (2279), Şafii, el-Ümm (4/59) ile Müsned (2/171, ın), Ahmed, Müsned (2/166), Darimi, Sünen (2/84), Hakim, Müstedrek (4/233) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/86).

 

18051- Ebu Abdillah ve Ebu Said'in rivayetinde Şafii: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hedef dikilerek öldürülen hayvanı(n etinin yenilmesini) yasakladı" demiştir.(--- Şafii, el-Ümm (7/355).

 

18052- Ebu'z-Zübeyr'in bildirdiğine göre Cabir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her hangi bir hayvanın hedef dikilerek öldürülmesini yasakladı" demiştir.

Müslim, Sahih'de Muhammed b. Hatim kanalıyla Yahya el-Kattan'dan rivayet etmiştir.(--- Müslim, es-saydu ve'z-zebdih (4973).

 

18053- Şafii der ki: (Bize bildirilene göre) Ebu Bekr es-Sıddık (başlarında komutan olarak Yezid b. Ebi Süfyan, Amr b. el-As ve Şurahbil b. Hasene'nin bulunduğu orduları Şam tarafına gönderdiği zaman onlara): "Yemek için olanı dışında ne bir koyun, ne de bir deve kesme(yin). Arı kovanlarını suya atma(yın) ve yakma(yın)" demiştir.(--- Malik, cihad ( 10).

 

18054- Eğer kişi: "Ebu Bekr: ''Meyve veren ağaçları kesme'' demiştir.

Ancak ben onu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen sünnete dayanarak kestim" derse, ona şöyle diyebiliriz: "Müslümanların geleceği için kesilmemesi daha uygundur. Ancak canlı şeyler konusunda ne Kitab'da, ne sünnette, ne de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından gelen bir şeyde Ebu Bekr'in hilafına olan bir şey görmedim. Sünnet te canlı şeyler konusunda Ebu Bekr'in dediğine delalet etmektedir." Sonra Şafii serçenin öldürülmesi hadisini zikretti.

 

18055- Şafii der ki: "Bize ulaşan habere göre Ebu Umame el-Bahili oğluna, ölmüş olan hayvanı dahi kesmemesini tavsiye etmiştir."(--- Şafii, el-Ümm (4/259) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/86).

 

18056- Yine bize ulaşan habere göre Ömer b. Abdilazız bitkin düşüp yerinde kalan hayvanın kesilmemesini emretmiştir.(--- Şafii, el-Ümm (4/259) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/86).

 

18057- Kabısa'dan bildirilene göre o, Rum topraklarında atı bitkin düşünce onu bırakmış ve kesilmesini yasaklamıştır.(--- Şafii, el-Ümm (4/259) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/86).

 

18058- Hişam b. el-Gaz'dan işiten birinin bildirdiğine göre bir kişi bu durumu Mekhul'a sorunca onu bundan menetmiş ve: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müsleyi yasakladı" demiştir.(--- Buhari, mezalim (2474).

 

18059- Şafii der ki: Evzai: "Bize ulaşan habere göre bal arılarını öldüren kişinin ecrinin dörtte biri gider. Çekirgeleri öldüren kişinin de ecrinin dörtte biri gider" demiştir.(--- Şafii, el-Ümm (7/355).

 

18060- Şafii der ki: Eğer biri: "Cafer b. Ebi TaHb'in savaş anında atını kestiği rivayet edilmektedir" diyecek olursa ben bunun tek kişi tarafından rivayet edilmesi açısından sabit (sahih) bir hadis olduğu görüşünde değilim.

Meğazi alimlerinin genelinin yanında meşhur bir hadis olmadığını da biliyorum. 

 

18061- Beyhaki der ki: Evzai'nin mürselolarak Ebu Ruhm es-Semai'den bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Bitkin düşmesinden dolayı) bir hayvanı kesen kişinin ecrinin dörtte biri gider. (Yaş) hurma ağacını yakan kişinin de ecrinin dörtte biri gider'' buyurmuştur.

 

18062- Kavi bir hadis değildir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/87).

 

18063- Yahya b. Abbad, babası Abbad b. Abdillah b. ez-Zübeyr'den bildiriyor: Murra b. Avf oğullarından olan sütbabam bana şöyle anlattı:

"Vallahi şu an bile Mute savaşındaki Cafer b. Ebi Talib'in kızıl atından düştüğünü görür gibiyim. Onu kesti ve düşman üzerine saldırıp öldürülünceye kadar savaştı."(--- Ebu Davud, cihad (2573) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/87).

 

18064- Ebu Davud der ki: "Bu hadis rivayeten güçlü bir hadis değildir.

Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bu konuda birçok yasaklamaların yapıldığı da rivayet edilmektedir."

 

18065- Ebu Abdillah ile Ebu Said'in rivayetinde Şafii, şöyle demiştir:

"Eğer Ebu Yusuf bunun cansız bir şeyle kıyas edildiğini söylerse o zaman Müslümanlara, hurmaları ve evleri yakmaları gibi onları da yakabileceklerini söylemektedir. Eğer Müslümanların böylesi bir hayvanı kesebileceğini söylüyorsa bunu kesmekle ona eziyet etmek için değil de onu yiyerek ondan faydalanmak üzere kesilmesini helal kılmıştır." Sonra Şafii bu konuda açıklamalarda bulundu.(--- Şafii, el-Ümm (7/355).

 

18066- Şafii der ki: "Atların üzerindeki savaşçıları öldürebilmek için atları öldürmekte bir sakınca görmüyoruz. Aynen mancınık ile üzerlerine bir şeyler atılması ve atılan şeyin savaşçılardan başkasına isabet etmesi gibi.''(--- Şafii, el-Ümm (4/259).

 

18067- Şafii der ki: "Hanzala b. er-Rahib, Uhud gününde Ebu Süfyan b. Harb'ın atının bacaklarını uçurdu. Ebu Süfyan b. Ebi Harb atından düşünce Hanzala onu kesmek için göğsüne oturdu. İbn Şaub kendisini görünce bir aslan gibi geri dönerek Hanzala'yı öldürdü ve Ebu Süfyan'ı altından kurtardı."

 

18068- Bunun üzerine Ebu Süfyan şu beyitleri söyledi: "İsteseydim ben siyah atımın bir tekmesiyle kurtulurdum İbn Şaub'un da yardımına muhtaç kalmayan biri olurdum Sabahtan başlayıp ta ki güneş batana kadar

Atımın ayakları altında köpek gibi onları ezer dururdum Hepsine karşı savaşır ve hepsine meydan okurdüm Sert darbelerimle de onları kendimden uzaklaştırırdım.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/87).

 

18069- Başka bir yerde ise şöyle demiştir: "Hanzala b. er-Rahib, Uhud gününde Ebu Süfyan'ın atının bacaklarını uçurdu. Bu da Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önünde vaki olmuştu. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan dolayı kendisine bir şey dediğini görmedik. Onu bu şeyden nehyetmediği gibi başkasını da nehyettiğini görmedik.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/87,88).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Savaşa Katılmayan Rahipleri ve Başkalarını Öldürmek Hakkında Gelen Rivayetler