MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Müfrezenin Yem ve Yiyecek Alması

 

17867- Şafii bu konudan bahsederken şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İğneden ipliğe kadar ganimet mallarından aldığınızı geri verin ve izinsiz ganimetten bir şey almayın. Zira kişinin ganimet malından izinsiz aldığı şey onun için (kıyamette) ateş, dünya ve ahirette de bir utançtır" buyurdu.(--- Şafii, el-Ümm (4/262), Ahmed, Müsned (5/318), Darimi, Sünen (2/230), İbn Mace, cihad (2/950), Malik, cihad (22) ve Heysemi, Mecmau'z-zevaid (6/187, 188).

 

17868- Müşriklerin malları arasında yiyecek te vardı. Bu da kimsenin almasının helal olmadığı iğne iplikten, paradan ve boncuktan daha çok idi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) savaş bölgesinde bu konuda izin verince sadece buna has (yani sadece yemek alabilme konusunda) izin vermişti.(--- Şafii, el-Ümm (4/262).

 

17869- Sonra Şafii sözlerine devam ederek şöyle dedi: "Bazı kişilerde benim dediğim gibi Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) düşman topraklarında iken yemelerine izin verdiğini ve beraberlerinde yiyecek olarak bir şey götürmemelerini emrettiğini rivayet etmektedir."

 

17870- Eğer bu hadis Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen sabit bir hadis ise anlaşılmaktadır ki artık hiç kimsenin beraberinde bir şey götürmesinin hucceti yoktur. İsnadında meçhulolan kişilerin bulunmasından dolayı eğer sabit bir hadis değil ise beraberinde götürmenin helal olduğunu rivayet edenlerin de isnadında meçhul kişiler vardır.(--- Şafii, el-Ümm (4/262).

 

17871- Beyhaki der ki: (Yemeğin alınmasının) darulharbde mubah kılınmasını Ebu Abdirrahman'ın rivayetinde Şafii, el-Kadım'de, Yezid b. Harun ve başkası kanalıyla Süleyman b. el-Muğıre'den nakletmiştir.

 

17872- Abdullah b. Muğaffel der ki: Hayber savaşında yukarıdan içİ yağ dolu bir torba bana doğru atıldı. Onu aldım ve: "Bu benim! Bundan kimseye bir şey vermem!" dedim. Ancak başımı çevirdiğimde Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana bakıp gülümsediğini gördüm.

Müslim, Sahıh'de Süleyman kanalıyla ve Buhari ile Müslim, Şu'be kanalıyla rivayet etmişlerdir.(--- Buhari, humus (3153) ve Müslim, meğazi (4524).

 

17873- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte gazvelere çıkardık. O sırada bal ile yağ ele geçirirdik ve onları yerdik."

 

17874- Buhari, Sahih'de Müsedded kanalıyla Hammad'dan rivayet etmiştir. Ancak rivayetinde: "Gazvelerimizde bal ile üzüm ele geçirirdik ve onları bir yere götürmeden yerdik" ibaresi geçmiştir.(--- Buhari, Fethu'l-Bari (6/255).

 

17875- Ebu Berze der ki: Biz bir gazvede iken müşriklerden bazı kimselerle karşılaştık. Onları ekmek yaptıkları yerden uzaklaştırdık ve gidip (ekmeklerden) yemeye başladık. Cahiliye döneminde ekmek yiyen kişinin şişmanlayacağını duymuştuk. Bu sebeple bizden ekmek yiyen her kişi şişmanladı mı diye vücudunun sağına soluna bakmaya başladı.

 

17876- Hasan der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı bir gazveye çıktığında ele geçirdikleri yiyecekten yerler ve hayvanlarına yem verirlerdi." Başka şeyler de zikretmişti, ama biz bu kadarını yeterli gördük.

 

17877- Şafii, el-Cedid'de yiyecek olarak bir şeyalıp götürmenin yasak olduğuna işaret etmiştir. Doğrusunu da Allah bilir. Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hayber gününde: ''Yiyin ve hayvanlarınıza yedirin. Ancak yanınızda bir şey götürmeyin'' buyurmuştur.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/61)0

 

17878- Abdurrahman'ın azatlısı Kasım'ın bildirdiğine göre Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir kişi şöyle demiştir: "Biz savaşta iken (ganimet malları arasında bulunan) kesilmiş deve (ve koyun) etlerini yerdik ve onları taksim etmezdik. Hatta evlerimize dönerken heybelerimiz bunlarla dolu olurdu.''(--- Ebu Davud, cihad (2706) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/61)0

 

17879- Şafii'nin dediği gibi her iki isnadda zayıflık vardır.

 

17880- Bize rivayet olunduğuna göre Hasan el-Basrı der ki: "Abdurrahman b. Semure ve Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bazı kişilerle birlikte savaşlarda bulundum. Onlar (düşman topraklarında) meyvelerin yanına geldiklerinde malı telef etmeden ve beraberlerinde bir şey götürmeden onlardan yerlerdi.''

Ebu Hamza el-Attar der ki: Ben, Ubulle'de ticaret yapan bir adamımo Karnımı doyurduktan sonra yola çıkmakta ve düşman topraklarına geldiğimde onların kuru ve taze hurmalarından yemekteyim. Bu durum hakkında ne dersin?" dediğimde, Hasan söz konusu rivayeti zikretti.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/61).

 

17881- Şafii, el-Kadim'de İbn Muhayriz'in hadisini Fadale b. Ubeyd'den nakletmiştir.

 

17882- Fadale b. Ubeyd der ki: "Bazı kimseler beni dinimden vazgeçirmek istedi. Vallahi ben de ölene kadar dinim üzere kalmayı arzuluyorum. (Darulharbde ele geçirilen yiyecekten) altın veya gümüş karşılığında satılan bir şeyde humus ve Müslümanların payı vardır."(--- Heysemi, Mecmau'z-zevaid (5/336).

 

17883- Şafii der ki: "Darulharbde ele geçirilen yiyecekten yenilebilir. Ancak altın veya gümüş karşılığında satılan bir şeyde humus ve Müslümanların payı vardır."

 

17884- Başka bir kanalla aynı manada bir rivayette bulunduk.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İdarecinin İzni Olmadan Silah veya Başka Bir Şey Almak