MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Liderin Cihada Çıkarken Yanına Almaması Gereken Kişiler

 

17677- Şafii der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) savaşa çıkmış ve münafık olduğu bilinen bir kişi de kendisiyle birlikte çıkmıştı. Bu kişi Uhud gününde üç yüz kişi ile birlikte Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayrılmıştı. Sonra bu kişi Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Hendek savaşında bulundu ve (Uhud savaşında geri dönen) bu kişiler, Allah'ın haklarında: "Allah ve Resulü bize, ancak aldatmak için vaadde bulunmuşlar"[Ahzab, 12] buyurması şeklinde konuşmaya başladılar.(--- Şafii, el-Ümm (6/166).

 

17678- Şafii der ki: Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mustalik oğulları ile savaştığı zaman münafıklardan birkaç kişi kendisiyle birlikte bulunmuştu. Bu kişiler Allah'ın haklarında: "Eğer Medine'ye dönersek, üstün ve şerefli olanlar, aşağılık alçakları oradan çıkaracaktır"[Münafikün, 8] buyurması ve münafıklıkları hakkında başka şeyler de buyurması gibi konuşmaya başladılar.(--- Şafii, el-Ümm (6/166).

 

17679- Şafii der ki: "Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Tebuk gazvesine çıktı. Yine kendisiyle birlikte münafıklardan bir grup vardı ve bu münafıklar, Akabe gecesi kendisini öldürmek için insanları kışkırttılar. Ancak Allah, ResUlullah'l (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların şerrinden korudu."(--- Şafii, el-Ümm (6/166).

 

17680- Şafii der ki: Sonra Yüce Allah, Peygamber'ine Tebuk gazvesine çıkmasını ve: "Eğer savaşa çıkmak isteselerdi bir hazırlık yaparlardı. Fakat Allah onların harekete geçmelerini istemedi de onları alıkoydu. ''Acizlerle beraber oturun'' denildi. Eğer onlar da sizin içinizde çıksalardı, size bozgunculuktan başka bir katkıları olmayacak ve sizi fitneye düşürmek için aranızda koşuşturacaklardı. Aranızda onları dinleyecek kişiler de vardı. Allah, zalimleri hakkıyla bilendir. Andolsun, bunlar daha önce de fitne çıkarmak istemişler ve sana karşı türlü türlü işler çevirmişlerdi. Nihayet hak geldi ve onlar istemedikleri halde Allah'ın dini galip geldi. Onlardan, ''Bana izin ver, beni fitneye düşürme'' diyen vardır. Bilin ki onlar zaten fitneye düşmüşlerdi. Cehennem, inkar edenleri şüphesiz kuşatacaktır. Sana bir iyilik gelirse, bu onları üzer. Eğer başına bir musıbet gelirse, ''Biz tedbirimizi önceden almıştık'' derler ve sevinerek dönüp giderler"[Tevbe, 46-50] buyurarak münafıkların haberlerini bildirdi. Yüce Allah, Peygamber'ine münafıkların sırlarını, casusluk edip kendisini dinleyenlerin haberlerini ve bu kişilerin kendisiyle birlikte savaşa çıkacak kişileri fitne ve yalanlarıyla geri döndüreceklerini bildirdi. Bu niyetle olmaları halinde kendisiyle birlikte çıkmalarını istemediğini de haber verdi. Bu da Yüce Allah'ın, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) münafık olduğu bilinen kişilerin Müslümanlarla birlikte savaşa çıkmalarını engellemesini emrettiğini göstermektedir. Çünkü bu durum, Müslümanlara zarar verebilecek bir şeydir. Sonra bunu: "Allah'ın Resulüne karşı gelerek (sefere çıkmayıp) geri bırakılanlar, oturup kalmalarına sevindiler. Allah yolunda mallarıyla canlarıyla cihad etmek hoşlarına gitmedi ve ''Bu sıcakta sefere çıkmayın'' dediler. De ki: ''Cehennemin ateşi daha sıcaktır.'' Keşke anlasalardı. Yaptıklarının cezası olarak, bundan böyle az gülsünler, çok ağlasınlar. Allah seni geri döndürüp, onlardan bir toplulukla karşılaştırdığı zaman, senden savaşa çıkmak için izin isterlerse, onlara: ''Benimle asla çıkamayacaksınız, benim yanımda hiçbir düşmanla savaşmayacaksınız; çünkü baştan, oturup kalmaya razı oldunuz. Artık geri kalanlarla beraber oturun'' de"[Tevbe, 81-83] ayetleriyle teyit etti.(--- Şafii, el-Ümm (6/166).

 

17681- Sonra sözlerine devam ederek şöyle dedi: "Yüce Allah bu ayetleri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) indirdikten sonra da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlarla asla savaşa çıkmadı. Allah, savaşa çıkmalarını haram kıldıysa savaşta hazır bulunsalar bile onlara ne bir pay, ne de başka bir şey verilir.''(--- Şafii, el-Ümm (6/166).

 

17682- Yine sözlerine devam ederek şöyle dedi: "Müşriklerden kendisinde bu sıfatlar bulunmayan kişi, Müslümanlara fayda sağlayacaksa onunla birlikte savaşmakta bir sakınca yoktur."(--- Şafii, el-Ümm (6/166).

 

17683- Beyhaki der ki: Malik b. Enes, Fudayl b. Ebi Abdillah kanalıyla Abdullah b. Niyar'dan, o Urve'den, o da Hz. Aişe'den bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Bedir tarafına yola çıktığında ve Harratu'l-Vebere'ye ulaştığında, cesareti ve ataklığıyla anılan bir adam ona yetişti. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı onu gördüklerinde çok sevindiler. Adam Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Seninle gitmek ve (ganimetten) faydalanmak için geldim" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine: "Yüce Allah'a ve Resulü'ne iman ediyor musun?" diye sordu. Adam: "Hayır!" cevabını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Geri dön! Zira bir müşrikten yardım alacak değilim!" buyurdu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yoluna devam etti. Ağacın yanına vardığında adam tekrar geldi ve bir önceki söylediği sözlerin aynısını tekrarladı. Allah Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona aynı soruyu sordu. Adam yine: "Hayır" cevabını verince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Geri dön! Zira bir müşrikten yardım alacak değilim" buyurdu. Adam geri döndü. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Beyda'ya yetiştiğinde adam tekrar yanına geldi ve bir önceki sözlerini tekrar etti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ilkinde olduğu gibi yine: ''Yüce Allah'a ve Resulü'ne iman ediyor musun?" diye sordu. Bu sefer adam: "Evet!" dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine: "O halde (sen de bizimle) yürü!" buyurdu.

Müslim, İbn Vehb ve başkası kanalıyla Malik'ten rivayet etmiştir.(--- Müslim, meğazi (6/224, 225).

 

17684- Şafii der ki: Malik'in rivayet ettiği gibi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir veya iki müşriki Bedir savaşından geri döndürmüş ve Müslümanlardan başka kimseden yardım almayı kabul etmemiştir. Bedir savaşından yıllar sonra Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hayber savaşında Kaynuka oğulları Yahudileri ile birlikte (Kureyş'e karşı) savaşmıştır. Hicretin sekizinci yılı da daha müşrik olan Safvan b. Umeyye ile birlikte savaşmıştır. Birinci de (yardımını kabul etmeyip) geri döndürmekte muhayyer ise o zaman her iki hadiste birbirlerine muhalif değildir. Eğer müşrik birinden yardım almak uygun olmadığı için onu geri döndürmüşse daha sonra iki müşrikten yardım almak ile bu neshedilmiştir.

 

17685- Şafii der ki: "Sanırım Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu kişinin Müslüman olmasını arzulayarak onu geri çevirmiştir. Zira idarecinin öyle bir yetkisi vardır." Sonrasında Şafii bu konuda açıklamada bulundu.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Cihada Çıkarken İlk Olarak Başlanılması Gereken Kimseler