MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ceninin Diyeti

 

16327- Ebu Hureyre bildiriyor: "Huzeyl kabilesinden iki kadından biri diğerine vurunca karnındaki bebeği düşürdü. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cenin için diyet olarak bir köle veya cariye (ğurre) verilmesine hükmetti."

Buhari ve Müslim, Sahih'lerinde Malik b. Ene kanalıyla rivayet etmişlerdir.(--- Buhari, diyet (6904) ve Müslim, hudud (4310).

 

16328- Başka bir kanalla Ebu Hureyre'den rivayet edilirken: "Veya bir at veya bir katır verilmesine" eklemesi yapılmıştır.(--- Ebu Davud, diyet (4579) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/115).

 

16329- Ebu Davud der ki: Bu hadisi Muhammed b. Amr'dan Hammad b.

Seleme ve Halid b. Abdillah da rivayet etmişler, ancak "at veya katır" ifadelerini zikretmemişlerdir.(--- Ebu Davud, diyet (4/193) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/l15).

 

16330- Beyhaki der ki: Hadiste at ve katırın zikredilmesi mahfuz değildir.

Zayıf ve mürselolan başka bir kanalla da rivayet edilmiş, bu kısım Tavus'un kendi açıklaması olarak zikredilmiştir.(--- Şafii, el-Ümm (6/107) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/115).

 

16331- Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bir kadın tarafından vurulan Lihyan oğullarından hamile kadının ölen cenini davasında bir köle veya bir cariye verilmesine hükmetti. Daha sonra diyet vermesine hükmedilen kadın ölünce Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mirasının çocukları ile kocasına verilmesine, kadının (cenin için vermesi gereken) diyetinin de asabesi tarafından ödenmesine hükmetti."

Buhari ve Müslim, Sahih'de Leys kanalıyla tahric etmişlerdir.(--- Buhari, diyet (6740, 6909) ve Müslim, hudud (1681/35).

 

16332- İbnu'I-Müseyyeb bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) annesinin karnında öldürülen cenin için diyet olarak bir köle veya bir cariyeye hükmetti. Diyet ödemesine hükmedilen kişi: "Henüz yemeyen, içmeyen, konuşmayan ve ses dahi vermeyen birinin diyetini nasıl ödeyelim? Zira böyleleri heder sayılır" dediğinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu diyen adam için: "Bu, kahinlerin kardeşlerindendir" buyurdu.

Buhari Sahih'de Malik kanalıyla bu şekilde mürselolarak rivayet etmiştir.

 

16333- Tavus bildiriyor: Ömer b. el-Hattab: "(eninin diyeti konusunda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şeyler işiten varsa Allah için söylemesini istiyorum" deyince, Hamel b. Malik b. en-Nabiğa kalktı ve: "İki kadınla evliydim. Bu iki kadından biri diğerine çadır kazıklarından biriyle vurunca karnındaki bebek düşüp öldü. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cenin için diyet olarak bir köle veya bir cariye verilmesine hükmetti" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ömer: "Şayet bunu senden duymasaydım bu konuda kendi görüşüme göre hüküm verecektim" dedi.(--- Ebu Davud, diyet (4572, 4573, 4574) ve İbn Mace, diyet (2641).

 

16334- Başka bir kanalla Tavus'tan rivayet edilirken Hamel'in: "Kuma olan iki karım vardı" dediği zikredilir. Sonunda da Ömer'in: "Şayet bunu senden duymasaydık cenin için başka bir diyete hükmederdik" dediği bildirilir.(--- Şafii, el-Ümm (6/107) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/114).

 

16335- Şafii der ki: "Bu rivayetlerin hepsine de itibar ediyoruz."

 

16336- Şafii der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ceninde diyet olarak bir köle veya bir cariyeye hükmetti.

 

16337- Alimler ğurre'yi (köle veya cariyeyi) beş deve olarak takdir etmişlerdir.

 

16338- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hür kadının cenini için ğurreye hükmettiğinde ceninin erkek mi, kız mı olduğunu sormamıştır.

 

16339- Şafii sözlerine devam edip sonunda şöyle der: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), durumu belli olmayan cenin konusunda verdiği hüküm diyet konusunda ölü canlar ile diri canlar arasındaki farkı da ortaya koymuştur. Cenin konusunda aynı hükmün verilmesi de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda hükmüne uymak demektir."(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (8/117).

 

16340- Şafii der ki: Gurre'nin (köle veya cariyenin) bedelinin beş deve olarak takdir edildiği konusunda herhangi bir ihtilaf yoktur.

 

16341- Başkaları ise altın sahiplerinin bunu elli dinar, gümüş sahiplerinin ise altı yüz dirhem olarak ödeyebileceğini söylemiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (8/116).

 

16342- Şafii der ki: Kişi hamile bir cariyenin karnına vurup da çocuk düşüp ölürse diyet olarak annesinin bedelinin onda biri verilir. Düşmeden canlı olup olmadığı bilinmediği için ve annesinin karnındayken hür biri değilse hükmü annesinin hükmüne göre verilir.

 

16343- İbnu'I-Müseyyeb, Hasan, İbrahım en-Nehai ve Hicazlı müftüler ile hadis alimlerinden dinlediğimiz kişiler de böyle demişlerdir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/116) ile es-Sünenü's-suğra (3/253).

 

16344- Beyhaki der ki: Rivayet edildiğine göre Zühri: "Cenin için bir köle veya cariye, ayrıca kefaret ödenmesi gerekir" demiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/116).

 

16345- İbnu'l-Münzir de aynısını Zühri, Ata, Hasan ve İbrahım enNehal'den bildirmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (8/116).

 

16346- Leys, Şehr b. Havşeb'den bildiriyor: "Hz. Ömer bir kadına bağırınca kadın karnındaki bebeğini düşürdü. Ömer buna karşılık bir köle veya cariye azat etti. "(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (8/116).

 

16347- Zeyd b. Eslem'in bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab ğurre'yi elli dinar olarak takdir etmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (8/116).

 

16348- İsnadlarında kopukluk ve zayıflık vardır. Doğrusunu Allah bilir.

 

16349- Ömer b. el-Hattab bildiriyor: Kays b. Asım, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldi ve: "Cahiliye'deyken sekiz kız çocuğunu diri diri gömdüm" dedi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Her bir kız için bir köle azat et'' buyurdu.(--- İbn Hacer, el-İsabe (5/258-259) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (8/116) ile es-Sünenü's-suğra (3/253).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kasame