MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

İDDETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kocası Vefat Eden Kadının Nafakası

 

15288- Ebu'z-Zübeyr'in bildirdiğine göre Cabir: "Kocası vefat eden kadının nafaka hakkı yoktur. (Kocasından) kalan miras kendisine yeterli olur" demiştir.(--- Şafii, el-Ümm (5/224) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (7/430).

 

15289- Beyhaki der ki: "Bu bize İbn Abbas'tan da rivayet edilmiştir."(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (7/431).

 

15290- Şafii der ki: Yüce Allah: "İçinizden ölüp, eşler bırakacak olanlar, evlerinden çıkarılmaksızın, bir yıla kadar eşlerinin geçimini sağlayacak şeyi vasiyet etsinler; eğer çıkarlarsa kendilerinin meşru olarak yaptıklarından dolayı size sorumluluk yoktur. Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir''[Bakara, 240] buyurmaktadır.

 

15291- Şafii der ki: Önceleri karının payı kocanın bir yıla kadar geçimini sağlayacak şeyi vasiyet ettiğiydi. Ayetteki meta'dan kasıt nafaka, giyim ve mesken hakkıdır. Bunun hilafına bir hadis bilmiyorum. "Evlerinden çıkarılmaksızın"[Bakara, 240] ifadesiyle mesken hakkı sabit olmuştur. Sonra Şafii: "Eğer çıkarlarsa kendilerinin meşru olarak yaptıklarından dolayı size sorumluluk yoktur. Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir''[Bakara, 240] buyruğunu okudu.

 

15292- Kur'an, bu durumdaki kadınların evlerinden çıkmalarının kocaya bir sorumluluk yüklemediğine delalet etmektedir. Çünkü böylesi bir halde verilen hakkı kendileri terk etmiş olmaktadır. Mesken hakkı olan kadın bu hakkından vazgeçerse, Allah onun kocasını bu durumdan sorumlu tutmaz. Kur'an buna delalet etmektedir. Yani kişi kendi isteğiyle hakkından vazgeçerse karşı tarafa bir sorumluluk yoktur.

 

15293- Kur'an alimlerinden kendisine güvendiğim birinden işittiğime göre de kocası vefat eden kadının nafakası ve giyim hakkı miras ayeti ile neshedilmiştir. Yüce Allah bu konuda: "Eğer çocukları yoksa karılarınızın geriye bıraktıklarının yarısı sizindir. Eğer çocukları varsa, bıraktıklarının dörtte biri sizindir. (Bu paylaştırma, ölen karılarınızın) yaptıkları vasiyetlerin yerine getirilmesi yahut borçlarının ödenmesinden sonradır. Eğer sizin çocuğunuz yoksa bıraktığınızın dörtte biri onlarındır"[Nisa, 12] buyurmaktadır.

 

15294- Rabia b. Nacid'in bildirdiğine göre Hz. Ali: "Kocası ölen hamile kadının nafakası (kocasından geriye kalan) malın tümünden karşılanır" demiştir.

 

15295- Şa'bi'nin bildirdiğine göre Abdullah (b. Mes'ud), kocası ölen hamile kadınla ilgili: "(Kocasından geriye kalan) malın tümünden karşılanır" demiştir.

 

15296- Şafii der ki: "Onlar böyle dememektedir." Şafii, bunu Iraklıların Hz. Ali'ye ve Abdullah'a olan hilaflarından dolayı irad etmiştir. Ancak her iki isnadda da kopukluk vardır.

 

15297- Şafii der ki: "Kişi öldüğü zaman miras ailesine hak olur."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Boşanan Kadının Evinde İkamet Etmesi