MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

LİAN

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Lanetleşme Nasıl Yapılır?

 

15094- Şafii der ki: "Sehl b. Sa'd'ın lanetleşmede hazır bulunduğunu anlatması ve İbn Ömer'in de bunu anlatması lanetleşmenin müminlerden bir topluluk önünde yapılması gerektiğine delalet emektedir."

 

15095- Sehl der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında lanetleşenlere şahit oldum. O zaman ben on beş yaşında idim."

 

15096- Şafii der ki: "Sonra sözüne devam etti, ancak onlar (Malik ve diğerlerinin rivayetinde olduğu) gibi ayrıntılara girmedi."(--- Şafii, el-Ümm (5/126).

 

15097- Beyhaki der ki: Malik ve başkasının rivayeti: "Ben de insanlarla birlikte Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında idim" şeklindedir. İbn Cüreyc'in rivayeti: "Lanetleştiler ve ben de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında buna şahit oldum" şeklindedir. Evzal'nin rivayeti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Allah'ın Kitab'ında tarif ettiği gibi lanetleşmelerini emretti" şeklindedir. Nafi'nin, ibn Ömer kanalıyla olan rivayeti ise: "Allah'ın buyurduğu gibi lanetleştiler" şeklindedir. 

 

15098- Şafii der ki: Eğer kadınla birlikte bir çocuk varsa ve koca onu reddediyorsa, koca: "Allah adına yemin ederim ki zina ettiği konusunda doğru söylüyorum ve bu çocuk zina çocuğudur" diye yemin eder. Eğer kadın hamile ise: "Bu hamileliği zina iledir, benden değildir" diye yemin eder. Bunlar da Ebu Said'e okuduklarımdır.-(--- Şafii, el-Ümm (5/291).

 

15099- Şafii, el-Kadim'de şöyle demiştir: Bazı kimseler: "Hamilelik zamanında lanetleşme olmaz. Çünkü kadının karnındaki yelolabilir" demiştir.

 

15100- Şafii der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) lanetleşme konusunda hüküm kıldığı bizim de huccet saydığımız olayın bir kısmını reddedip doğumdan sonra çocuğun reddedilmeyeceğini söylemiştir. Yani lanetleşme hamile iken olursa ve çocuğun kendisinden ayrıldıktan sonra doğduğunu söylerse, kadın hakkındaki itham ayrılmadan yapılmıştır. Çocuk ancak ilk itham sırasında reddedilebilir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynı durumdaki çocuğu başkasına nisbet etmiştir.

 

15101- Beyhaki der ki: Sehl b. Sa'd es-Saidı ve başkası hamile iken lanetleşme konusunda, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuk doğduktan sonra onu babasından başkasına nisbet ederek annesine vermesiyle ilgili hadisi şüpheye yer vermeyecek kadar açıktır. Bu hadiste kasıt, kadının hamile olduğunu reddetmek değildir. Eğer lanetleşme kadının hamileliğiyle ilgili olsaydı, çocuk ona benzese de, benzemese de kocadan başkasına nisbet edilirdi.

 

15102- Burada kastedilen kocanın çocuğun kendisinden olmadığını bildirmiş olmasıdır. Sehl'in, Fuleyh b. Süleyman kanalıyla Zühri'den olan rivayetinde: "Kadın bu sırada hamileydi ve kocası çocuğun kendisinden olmadığını söylüyordu. O çocuk annesine nisbet ediliyordu. Bundan sonra artık böylesi bir çocuk annesine, anne de çocuğuna mirasçı olmaya başladı" dediğini görmez misin?

Buhari, Sahih'de Ebu'r-Rabi'den rivayet etmiştir.

 

15103- İbn Cüreyc bunu aynı manada rivayet etmiştir. Adamın, karısını uzun zamandan beri görmediğinden dolayı hamileliğin kendisinden olmadığını söylediğini görmez misin? Zira İbn Abbas'ın bildirdiğine göre bir adam Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Hurma sulamasından beri karımı görmüş değilim" dedi. Hurmalar da sulandığı zaman ağaç dipleri toprakla örtülür ve kırk gün boyunca bir daha su verilmezdi. Adam şöyle devam etti: "Ancak geldiğimde karımı bir adamla birlikte gördüm." Adam sarı benizli, ince yapılı, düz saçlı birisiydi. Kadının kendisiyle zina ettiği iddia edilen adam ise siyah, kısa kıvırcık saçlı ve etine dolgun birisiydi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allahım! Gerçeği ortaya çıkar!" diye dua ettikten sonra karı koca arasında lanetleşmeyi yaptırdı. Daha sonra kadın zina ettiği adama benzeyen bir çocuk doğurdu.(--- Buhari, talak (5310) ve Müslim, lian (5/94,95).

 

15104- Bunu Süleyman b. Bilal, Yahya b. Said kanalıyla Abdurrahman b. el-Kasım'dan, o da babası Kasım'dan, o ise İbn Abbas'tan aynı şekilde nakletmiştir. Ancak rivayetinde onu uzun zaman görmediğini zikretmediği gibi İbn Cüreyc gibi de ayrıntılı bir şekilde nakletmemiştir.

 

15105- Ebu'z-Zinad bildiriyor: Kasım b. Muhammed, İbn Abbas'tan naklederek: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), el-Aclani ile hanımı arasında lanetleşme yaptırdı, kadın bu sırada hamileydi" demiş ve söz konusu hadisi zikretmiştir. Rivayetinde: "Zina ettiği iddia edilen adam ise İbnu's- Sehma idi. Kadın, siyah, sürme!i gözlü, kıvırcık saçlı kalın kollu ve bacaklı bir çocuk doğurdu" demiştir. 

 

15106- İkrime'nin, İbn Abbas'tan olan rivayeti bu ayrıntıların doğru olduğuna delalet etmektedir. Bu da İbn Mes'ud, Sehl b. Sa'd ve Enes b. Malik'in lanetleşme hakkındaki kıssalarında açık bir şekilde görülmektedir. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara lian yaptırdı. Kadın bu sırada hamileydi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yüce Allah ikinizden birinin yalan söylediğini biliyor. Onun için ikinizden tövbe edecek olan var mı?'' buyuruyordu. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında lanetleştiklerinde doğru söyleyen ve yalan söyleyen kişi için aynı hüküm verildi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), onlara had uygulamayıp: "Eğer şu vasiflarda bir çocuk dünyaya getirirse adam doğru söylüyor demektir'' buyurdu. Daha sonra kadın istenmeyen şekilde bir çocuk doğurdu. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer Yüce Allah'ın (lian hakkındaki) hükmü infaz edilmemiş olsaydı bu kadına farklı bir şekilde davranırdım'' buyurdu.

 

15107- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) burada çocuğu iki şekilde vasıflandırmıştır. Biri; kocanın doğruluğunu gösterirken, diğeri de yalan söylediğine delalet edecekti. Ancak kadın kocanın doğru söylediğini gösterecek vasıflarda bir çocuk doğurdu. Bunun üzerine Allah'ın açık olan hükmü uygulandı. Eğer kocayı yalanlayacak vasıflarda bir çocuk doğursaydı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu delili kullanarak yine Allah'ın açık olan hükmünü uygulayacaktı. Fakat şüpheye düşülmesi durumunda açık bir delil olmadıktan sonra çocuğu lanetleşenlerden birine nisbet etmek için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikisinden birinin doğru söylediğine delil sayılacak vasıfları zikretmişti. Burada had uygulanmayışının sebebi lian konusunda daha kuvvetli olan Allahın hükmüdür. Eğer kadın diğer vasıflarda bir çocuk doğursaydı onu babasına nisbet ederdi.

 

15108- Rivayetleri görüşüne göre yorumlayan kişi, nasılolur da burada kastedilenin, kocanın çocuğu reddetmesi olduğunu görmez. Naklettiğimiz rivayetlerde kadının hamile olduğu ve kocanın çocuğun kendisinden olmadığını söylediği zikredilmektedir. Bu sebeple Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) doğum olmadan önce lian yaptırmıştır. Kadın doğum yapınca da onu kocaya değil de annesine nisbet etmiştir. Bu gibi durumlarda çocuk babasına benzese de, benzemese de bu hadise paralel şekilde hüküm verilir.

 

15109- Abdullah (b. Mes'ud)'un bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kadın hamileyken kocasıyla onu lanetleştirmiştir.

 

15110- Beyhaki der ki: Lanetleşme hakkındaki bu hadis, Abde b. Süleyman ve başkasının A'meş'ten rivayet etmiş olduğu hadislerden daha kısa olsa bile bu lanetleşmenin kadın hamile olduğu sırada yapılmış olduğuna delalet etmektedir. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadın hamile iken lian yaptırması da öyle olmadığını söyleyenler olsa bile burada kocanın çocuğun kendisinden olmadığını söylediğine delalet emektedir. Doğrusunu da Allah bilir.

 

15111- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Cuma gecesi Mescid'deyken bir adam: "Bir adam hanımıyla başka bir erkeği görüp öldürse onu siz öldürürsünüz, bunu söylese kırbaçlarsınız. Vallahi bunu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söyleyeceğim" dedi ve bunu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zikretti. Bunun üzerine lian ayetleri indi. Sonra adam gelip hanımını başkasıyla zina etmekle itham etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamla hanımı arasında lian yaptı ve: "Belki doğuracağı çocuk siyah ve kıvırcık saçlı olur" dedi. Kadının doğurduğu çocuk ta siyah ve kıvırcık saçlı idi.(--- Müslim, lian (3685,3686).

 

15112- Müslim, Sahih'de Ebu Bekr b. Ebi Şeybe'den rivayet etmiştir. Cerır b. Abdilhamıd kanalıyla da A'meş'ten rivayet etmiş ve rivayetinde şöyle geçmektedir: Kadın lanetleşeceği zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Vazgeç!" dedi; ancak kadın yine de lanetleşti. Bu karı koca arkalarını dönüp gidince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Herhalde bu kadın kara, cılız bir çocuk doğurur" buyurdu. Bütün bu rivayetler Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları kadın hamile iken lanetleştirdiğine delalet etmektedir. Sehl'in ve başkasının hadisi de çocuğu annesine nisbet ettiğine delalet etmektedir. (--- Müslim, lian (3685, 3686).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kadınla Zina Ettiği İddia Edilen Kişinin Zikredilmesi