MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HUL’ VE TALAK

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Zıhar Kefareti Olarak Mümin Bir Köleyi Azad Etmek

 

14975- Şafii der ki: Yüce Allah: "Karılarını zıhar yoluyla boşamak isteyip, sonra sözlerinden dönenlerin, ailesiyle temas etmeden bir köle azad etmeleri gerekir"[Mücadele, 3] buyurmaktadır.

 

14976- Şafii der ki: Zıhar yapanın kefaret ödemesi gerektiği zaman kölesi veya köle parası varsa, kefareti ancak köle azat ederek ödeyebilir. Kefaret olarak müslüman olmayan bir köle azad etmesi yeterli değildir. Çünkü Yüce Allah, öldürmeyle ilgili olarak: "Bir mü mini yanlışlıkla öldürenin, bir mü min köleyi azad etmesi"[Nisa, 92] buyruğu, Yüce Allah'ın (yanlışlıkla) öldürmedeki bu şartı kefaret için delilse, herhangi bir kefarette azad edilenin mutlaka mümin olması gerekir. Tıpkı iki yerde şahitlerin adaletli olması gerektiğinin şart koşulması, üç yerde de mutlak şahidin yeterli olacağının bildirilmesi gibi.

 

14977 - Şahitlik ederken ancak şart koşulan vasıflarda şahitlerin geçerli olacağı gibi, azad etmenin de ayette belirtildiği üzere olması gerekir. Allah Müslümanların malını müşriklere değil, Müslümanlara vermiştir.

 

14978- Benim tercihim de böyle bir kişinin, Acemlerden olsa bile buluğa ermiş mümine birini azad etmesidir.(--- Şafii, el-Ümm (7/280).

 

14979- Ömer b. el-Hakem der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Bir cariyem koyunlarımı otlatırken bir oğlağı kaybetti. Ona sorduğumda ise: ''Onu kurt yedi'' cevabını verdi. Ben bir insan olarak kızdım ve yüzüne bir tokat attım. Üzerimde bir kefaret olarak bir köle azad etme var. Bunu azad edeyim mi?" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), cariyeye:

"Allah nerede?" diye sordu. Cariye: "Semada" cevabını verince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben kimim?" diye sordu. Cariye: "Sen Allah'ın Resulü'sün" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunu azad et" buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Cahiliye döneminde kahinlere başvururduk" dediğimde: "Kahinlere itibar etmeyin" buyurdu. "Yine o dönemde bazı şeyleri uğursuz sayardık" dediğimde: "Bazen kişi içinde öyle şeyler hissedebilir. Ancak bu his sizi yapacağınız şeyden alıkoymasın" buyurdu.(--- Müslim, salat (2/692).

 

14980- Şafii der ki: Adamın ismi Muaviye b. el-Hakem'dir. Zühri ve Yahya b. Ebi Kesir böyle demiştir.

 

14981- Beyhaki der ki: Yahya b. Ebi Kesir bunu "Hilal b. Ebi Meymune - Ata b. Yesar" kanalıyla Muaviye b. el-Hakem es-Sülemi'den rivayet etmiştir.

 

14982- Zühri de bunu Ebu Seleme b. Abdirrahman kanalıyla Muaviye b. el-Hakem'den kahinler ve uğursuzluk konusunda nakletmiştir.

 

14983- Malik b. Enes çoğu rivayetlerde adamın adını tam olarak zikretmemiştir.

 

14984- Aynısı "Yahya b. Yahya - Malik" kanalıyla Muaviye b. elHakem'den rivayet edilmiştir.

 

14985- Şafii, el-Kadim'de şöyle demiştir: Eğer kişinin bir adaktan veya başka bir şeyden dolayı köle azat etmesi gerekiyorsa kesinlikle mümin bir köle azat etmesi gerekir. Hadiste: "Üzerimde bir köle azad etme var" dediğini görmez misin? Burada mümin olduğunu zikretmemektedir. Ancak bunu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cariyeye imanın vasfını sormuştur. Eğer mümin olmayan köle de yeterli olsaydı: "istediğin bir köleyi azat et" buyururdu. Doğrusunu da Allah bilir.

 

14986- Şafii, el-Kadim'de isnadıyla aktarmıştır: Utbe b. Mes'ud bildiriyor:

Bir adam Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) siyahı bir cariyeyle gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Üzerimde mümin bir köle azad etme borcum var. Bunu azad edeyim mi?" diye sorunca Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cariyeye: "Allah'tan başka ilah olmadığına şahitlik eder misin?" diye sordu. Cariye:

"Evet" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Muhammed'in de Allah'ın Resulü olduğuna şahitlik eder misin?'' diye sordu. Cariye: "Evet" cevabını verince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Öldükten sonra dirilmeye inanıyor musun?" diye sordu. Cariye: "Evet" cevabını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunu azad et'' buyurdu.

Başka bir kanalla aynısı rivayet edilmiştir.(--- Malik, Muvatta (2/777).

 

14987- Bu, mürsel bir hadistir. Mana olarak bir kısmı da mevsul olarak rivayet edilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kefareti Oruç Tutarak Ödemek ve (Eğer Öyle Bir İmkan Yoksa) Yiyecek Vererek Ödemek