MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HUL’ VE TALAK

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Zıhar

 

14965- Şafii der ki: Kur'an'da alim olan kişilerin şöyle dediğini işittim:

"Cahiliye ehli, zıhar, ila ve talak olmak üzere üç şekilde boşama yapardı. Yüce Allah boşamanın talak ile yapılmasını emretti. İla yapana da dört ay süre vererek dört ayın sonunda geri döndürmesi veya boşaması yönünde hüküm kıldı. Zıharda da kefaret ödemesi yönünde hüküm kıldı. Kişi hanımını talakı kastederek veya onu talaksız bir şekilde kendine haram kılmak isteyerek zıhar ettiği zaman bu, talak sayılmaz, sadece zıhar olur. Başka bir şeye niyet etmeksizin sadece zıharı kastederek zıhar sözünü söylediği zaman zıhar etmiş olur. Bu konuda Yüce Allah: ''Karılarını zıhar yoluyla boşamak isteyip, sonra sözlerinden dönenlerin, ailesiyle temas etmeden bir köle azad etmeleri gerekir''[Mücadele, 3] buyurmaktadır.''(--- Şafii, el-Ümm (5/277).

 

14966- Şafii der ki: "Sonra sözlerinden dönenlerin''[Mücadele, 3] ayetiyle ilgili olarak şunu işittim: "Zıhar yapan, bununla hanımını kendine haram kılmıştır. Zıhar sözünü söyledikten sonra bir müddet geçmesine rağmen talak veya onu kendisine haram kılacak bir şeyle haram kılmadıkça, zıhar kefareti ödemesi gerekir. Bu görüşü savunanlar şöyle düşünmüş olabilirler: Kişi kendisine helal olan bir şeyi haram kılarsa ve buna rağmen haram kıldığı şeye dönerse, sözünden dönmüş olur ve haram kıldığını helal saymış olur.''(--- Şafii, el-Ümm (5/277).

 

14967- Şafii der ki: "Bunların görüşüne bundan daha iyi bir açıklama bilmiyorum. Bu durumda olanın, sözünden dönüp haram kıldığını helal saymaya bile zıhar kefareti ödenmesi gerektiğini söylemeyen yoktur."

 

14968- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre CemIle, Evs b. es-Samit'in hanımıydı ve Evs hırçın biriydi. Hırçınlaştığı zaman hanımına zıhar yapardı. Yüce Allah bunun hakkında zıhar ayetini indirdi.(--- Ebu Davud, talak (2219, 2220).

 

14969- Hz. Aişe der ki: İşitmesi bütün sesleri kapsayan Allah'a hamdolsun. Mücadeleci kadın Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelmiş ve kendisiyle konuşmaktaydı. Ben evin bir tarafında idim ve ne dediğini işitmiyordum. Sonra yüce Allah: "Allah, kocası hakkında seninle tartışan ve Allah'a şikayette bulunan kadının sözünü işitmiştir"[Mücadele, 1] ayetini indirdi.

Buhari, Sahih'de rivayet etmiş ve: "A'meş bunu Temım'den nakletmiştir" demiştir.(--- Buhari, Sahih (9/144).

 

14970- Ebu Ubeyde b. Ma'n bunu A'meş'ten rivayet ederek kadının Havle binti Sa'lebe olduğunu, kocasının da Evs b. es-Samit olduğunu söylemiştir.

 

14971- Şafii der ki: "Ailesiyle temas etmeden bir köle azad etmeleri gerekir"[Mücadele, 3] buyruğu şu manadadır: "Temas etmeden önce Allah'ın farz kıldığı kefareti öder. Kefaret ödemeden önce temas etmek, kefaret ödeme emrini ortadan kaldırmaz ve daha fazla kefaret ödemesi gerekmez." Şafii buna kıyas olarak namazı göstermiştir.(--- Şafii, el-Ümm (5/279).

 

14972- İbn Abbas bildiriyor: Hanımına zıhar yapan bir adam Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Hanımıma zıhar yaptım ve kefaret ödemeden onunla ilişki kurdum" dedi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah sana merhamet etsin. Neden böyle yaptın?" diye sorunca adam:

"Ay ışığında halhalını gördüm" cevabını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın emrettiğini yapıncaya (kefaret ödeyinceye) kadar hanımına yaklaşma" buyurdu.(--- Ebü Davud, talak (2221-2225), Tirmizi, talak (1199, "hasen garib sahih") ve İbn Mace, talak (1/666).

 

14973- Aynı manada bunu Ma'mer ve Aden kadısı Said b. Kuleyb, Hakem b. Eban'dan mevsul olarak rivayet etmiştir.

 

14974- Seleme b. Sahr'ın bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zıhar yapanın, kefaret ödemeden hanımıyla ilişkiye girmesiyle ilgili olarak:

"Bir kefaret öder" buyurmuştur.(--- Ebu Davud, talak (2213, 2217), Tirmizi, talak (1198) ve İbn Mace, talak (1/665).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Zıhar Kefareti Olarak Mümin Bir Köleyi Azad Etmek