MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HUL’ VE TALAK

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bid'i de Olsa Hayızlıyı Boşayanın Talakı Geçerlidir.

 

14626- Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: İbn Eymen'in, İbn Ömer'e: "Karısını hayızlı iken boşayan kişi hakkında ne dersin?" diye sorduğunu işittim. İbn Ömer de şöyle karşılık verdi: "(Ömer, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu durumu sorunca) Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu geri döndürsün'' buyurdu. Onu bana geri döndürdü ve bu boşamayı geçersiz saydı. Sonra: ''Temizlendiğinde onu boşasın ya da yanında tutsun" buyurdu.

 

14627- Lafız Ebu Abdillah'ın lafzıdır.

Rivayetinde: "Hz. Ömer, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu durumu sorunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu geri döndürmesini söyle'' buyurdu" demiş ve söz konusu hadisi zikretmiştir.

Müslim bunu daha önce zikredildiği üzere tahric etmiştir.

 

14628- Nafi'nin bildirdiğine göre ibn Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında hanımını hayızlıyken boşayınca, Ömer bunun hükmünü Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sordu. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu geri döndürüp temizleninceye kadar beklemesini, sonra bir hayız dönemi daha geçirip temizlenmesini beklemesini söyle, Sonra da isterse boşamaz, isterse de onunla ilişkiye girmeden boşar, Yüce Allah'ın kadınları boşama konusunda gözetilmesini istediği iddet budur" buyurdu,

Buhari ve Müslim, Sahih'de Malik kanalıyla rivayet etmişlerdir.

 

14629- Müslim (b, Halid) bildiriyor: (Birkaç kişi, ibn Cüreyc'i: "ibn Ömer'in, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanındaki bu talakı bir boşama sayıldı mı?" diye sorması için Nafi'ye gönderdiler. Nafi': "Evet (sayıldı)'' karşılığını verdi.

 

14630- Ebu Abdillah'ın rivayetinde Şafii şöyle demiştir: Malik'İn, Nafi' kanalıyla İbn Ömer'den: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ömer'e, İbn Ömer'e onu geri döndürmesini söylemesini emretti" şeklinde gelen rivayet: "Geri döndürsün, ancak talakı geçerlidir" buyurmadığına delalet etmektedir. Yüce Allah bu konuda: "Kocaları bu arada barışmak isterlerse, karılarını geri almakta daha çok hak sahibidirler"[Bakara, 228] buyurmaktadır. Açık olarak bilinmektedir ki burada kocaya hanımı ile ayrılması durumunda: "Hanımını geri döndür" buyurmaktadır.

 

14631- Ebu'z-Zübeyr'in rivayeti de buna benzemektedir. Nafi', İbn Ömer'den rivayette Ebu'z-Zübeyr'den daha sabittir. Muhalefet etmesi halinde iki hadisin sabit olanı ile amel etmek daha uygundur.

 

14632- Sözü sağlam biri olan Nafi'den bir başkası da kendisine muvafık olarak rivayetinde şöyle demiştir: "Kendisine: ''İbn Ömer'in, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında hanımını boşaması bir talak sayıldı mı?'' diye sorulunca: ''Neden sayılmasın ki! Kişinin iradesizliği yaptığı boşamayı geçerli kılmayacak mı?'' karşılığını verdi.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (7/327).

 

14633- Yunus b. Cübeyr der ki: İbn Ömer'e, karısını hayızlı iken boşayan kişinin durumunu sorduğumda: "Abdullah b. Ömer'i tanır mısın?" dedi. Ben:

"Tanıyorum" karşılığını verdiğimde de şöyle dedi: "O da karısını hayızlı iken boşamıştı. Babası Ömer, Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip bunu sorunca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karısını geri döndürmesini ve iddetini gözeterek boşamasını emretti. Ona: "Peki, hayızlı iken yapılan o boşama bir talak olarak sayıldı mı?" diye sorduğumda, İbn Ömer: "Evet! Kişinin iradesizliği ve akılsızlığı yaptığı boşamayı geçerli kılmayacak mı?" karşılığını verdi.

Buhari, Sahih'de Haccac b. Minhal kanalıyla Yezid b. İbrahim'den rivayet etmiştir. Buhari ve Müslim, Katade ve başkası kanalıyla Yunus b. Cubeyr'den tahric etmişlerdir.(--- Buhari, talak (5258) ve Müslim, talak (5/7-9).

 

14634- Nafi bildiriyor: İbn Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında karısını hayızlı iken boşamıştı. İbn Ömer, hanımını hayızlı olarak boşamasına rağmen bu boşamayı bir talak saydı.(--- Müslim, talak (5/4, 5).

 

14635- Şafii bu konuda Yüce Allah'ın: "Boşanma iki defadır. Ya iyilikle tutma, ya da iyilik yaparak bırakmadır"[Bakara, 229] buyruğunu buna delil göstermiş ve herhangi bir talakı bunun dışında tutmayarak: "Kişi bunu bilmesine rağmen hanımını boşuyorsa, neden masiyet olsun. Çünkü masiyet kocanın şerrini arttırmıyorsa, hayrını da arttırmıyor" demiştir.

 

14636- Şafii bu konuda açıklamalarda bulunarak Ebu'z-Zübeyr'in rivayeti konusunda şöyle demiştir: "Muhtemeldir ki bu talak, doğru bir şey sayılmamıştır. Çünkü bu durumdaki kişiye hanımını geri döndürmesi emredilirken temiz olduğu halde boşayan kişiye böyle bir şey emredilmemiştir. Ancak kişinin yanlışlıkla bir şey yapması veya bir şeye yanlış cevap vermesi gibi bu da yanlışlıkla yapılmış olan bir boşama değildir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Talakta Tercih