MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Mehrin Sınırı

 

14233- Ebu Said'in rivayetinde Şafii der ki: Yüce Allah'ın: "Eğer bir eşin yerine başka bir eş almak isterseniz, öbürüne (mehir olarak) yüklerle mal vermiş olsanız dahi ondan hiçbir şeyi geri almayın''[Nisa, 20] buyruğu. mehirin alt ve üst sınırının olmadığını gösterir. Çok olsun, az olsun verilen mehirin geri alınmamasının emredilmesi buna delalet etmektedir. Sünnet te buna işaret etmektedir.

 

14234- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye gelince Muhacirleri kurayla Ensar'ın evlerine dağıttı. Abdurrahman b. Avf'ın kurası da Sa'd b. er-Rabi'ye düştü. Sa'd, ona: "Gel malımı seninle paylaşayım. Hanımlarımdan hangisini istersen onunla evlenmen için boşayayım ve senin yerine ben çalışayım" deyince, Abdurrahman b. Avf: "Allah malına ve ailene bereket versin. Bana çarşıyı gösterin" deyip çarşıya giderek bir miktar para kazanıp bir kadınla evlendi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Onunla ne kadar mehir karşılığı evlendin ey Abdurrahman?'' diye sorunca: "Bir çekirdek (beş dirhem) ağırlığında altın" cevabını verdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Bir koyun da olsa düğün yemeği ver'' buyurdu.(--- Şafii, el-Ümm (5/58-59), Ahmed, Müsned (3/190) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/237).

 

14235- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Abdurrahman b. Avf, üzerine sürdüğü kokunun iziyle Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sebebini sordu. Abdurrahman, Ensar'dan bir kadınla evlendiğini söyleyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne kadar mehir belirledin?" diye sordu. Abdurrahman: "Bir çekirdek (beş dirhem) ağırlığında altın" cevabını verince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir koyun da olsa düğün yemeği ver'' buyurdu.

Buhari bunu Sahih'te Malik, Süfyan ve başkasından; Müslim ise başka yollarla Humeyd'den rivayet etmiştir.(--- Şafii, el-Ümm (5/59) ve Malik, Muvaffa (2/545).

 

14236- Ebu Ubeyd (Kasım b. Sellam) der ki: Bir nuvat (çekirdek) sözünden kasıt, beş dirhemdir. Kırk dirheme bir ukiyye, yirmi dirheme de bir neşş dendiği gibi, beş dirheme bir nuvat denir.

 

14237- Mücahid der ki: "Bir ukiyye kırk dirhemdir. Bir neşş yirmi dirhem, bir nuvat ise beş dirhemdir."(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/237).

 

14238- Beyhaki der ki: Said b. Beşır, Katade kanalıyla Enes'ten Abdurrahman b. Avf'ın kıssasını naklederken: "Bir nevat ağırlığında altın karşılığında evlendi. Bu da beş dirhem ediyordu" demiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/237).

 

14239- Sehl b. Sa'd es-Saidl'nin bildirdiğine göre bir kadın Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Kendimi sana hibe ediyorum" dedi. Kadın uzun bir süre cevap almadan bu şekilde ayakta kalınca bir kişi kalkarak: "Ey Allah'ın Resulü! Eğer senin ona ihtiyacın yoksa onu benimle evlendir" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: ''Yanında mehir olarak ona verebileceğin bir şey var mı?" diye sorunca, adam: "Şu izarımdan başka bir şeyim yok!" karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İzarını verecek olursan sen izarsız kalırsın. Verebileceğin bir şeyler bul" buyurunca, adam: "Bir şey bulamam" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Demir yüzük olsa dahi bir şeyler bul" buyurunca, adam aradı, ancak bulamadı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kur'an'dan ezberinde bir şey var mı?" diye sorunca, adam: "Evet! Şu şu sureler var" diyerek bildiği surelerin isimlerini saydı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kur'an'dan ezberinde olanlar karşılığında onu seninle evlendiriyorum" buyurdu.(--- Buhari, fadailu'l-Kur'an (5029,5030) ve Müslim, nikah (3425, 3426).

 

14240- Şafii der ki: "Demir bir yüzük, bir dirhem etmez. Ancak alınıp satılacak kadar bir değeri de vardır.''(--- Şafii, el-Ümm (5/59).

 

14241- Beyhaki der ki: Buhari bunu Sahih'te Abdullah b. Yusuf kanalıyla Malik'ten; Müslim ise değişik yollarla Ebu Hazım'dan rivayet etmiştir.

 

14242- Ebu Said'in rivayetinde Şafii şöyle dedi: Bize bildirildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mehirleri ödeyin" buyurdu. Ona: "Mehir nedir?" diye sorulunca ise: ''Ailelerin razı olacağı miktardır" cevabını verdi.

 

14243- Yine bize bildirildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mehir

olarak bir dirhem veren kişi kadını kendine helal kılar" buyurmuştur.(--- Heysemı, Mecma (4/281).

 

14244- Bize bildirildiğine göre Allah'ın Resulü bir çift ayakkabı karşılığında bir kadınla yapılan evliliği geçerli saymıştır.(--- Şafii, el-Ümm (5/59).

 

14245- 14246- Beyhaki der ki: İlk hadis Abdurrahman b. el-Beylemanı kanalıyla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakledilmiştir.

Yine onun vasıtasıyla İbn Ömer'den nakledildiği de söylenmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra (7/239).

 

14247- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İfinizden bekar kadınları evlendirin" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Mehir olarak ne verilsin?" diye sorulunca: "Her iki tarafın ailelerinin razı olacağı miktar verilsin" buyurdu.

 

14248- Başka bir rivayet: "Erak (misvak ağacı) dalı bile olsa (mehir verin'' şeklindedir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra (7/239).

 

14249- Bu hadislerin isnadı zayıftır.

 

14250- İkinci hadis ise Yahya b. Abdirrahman b. Ebi Lebibe kanalıyla babasından, o dedesinden, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakledilmiştir. (--- Heysemı, Mecma (4/281) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra (7/238).

 

14251- Üçüncü hadis ise Süfyan es-Sevrl ve başkası kanalıyla Asım b. Abdillah b. Amir b. Rabia'dan, o babasından, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakledilmiştir.(--- Tirmizi, nikah (1113), İbn Mace, nikah (1888), Nesai, sudak (1/608) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/239).

 

14252- Bu hadis üç rivayetin en sahihidir.

 

14253- Abdullah b. Amir b. Rabia, babasından bildiriyor: Fezare kabilesinden bir kadın bir çift ayakkabı karşılığında bir adamla evlenmişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Kendin için (mehir olarak) bir çift nalına razı mısın?" diye sordu. Kadın: "Evet!" deyince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evliliği geçerli saydı.

Şu'be der ki: Asım başka bir defasında bu hadisi aktarırken şöyle dedi:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Kendin ve malına karşılık bir çift ayakkabıya razı mısın?" diye sordu. Kadın: "Evet, uygun buldum" deyince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben de bunu uygun buldum" buyurdu.(--- Tirmizi (1113), Ahmed, Müsned (15679) ve Tayalisi (1239).  ---  Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/239).

 

14254- Abdullah b. Amir b. Rabia, babasından bildiriyor: Fezare kabilesinden adam Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek: "Bir kadınla bir çift nalın mehir vererek evlendim" deyince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu evliliği geçerli saydı.

 

14255- Cabir'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi bir kadınla bir avuç yiyecek karşılığında evlense bu miktar mehir yerine geçer.''(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/238).

 

14256- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kişi mehir olarak bir avuç kavut (sevık) veya hurma verecek olsa bu kadarıyla kadını kendisine helal kılar.''(--- Ebu Davud, nikah (2110) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra (7/238).

 

14257- Beyhaki der ki: ibn Cüreyc bunu rivayet etmiştir. ibn Cüreyc'in, Ebu'z-Zübeyr'den olan hıfzı diğerlerinden daha iyidir. Hadis şöyledir: Cabir b. Abdillah'ın şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bir avuç hurma veya un karşılığında mut'a nikahı yapardık.''

Müslim ise Muhammed b. Rafi'den rivayet etmiştir.(--- Müslim, nikah (3356).

 

14258- Böylesi bir nikahta ise neshedilip yasaklanan, üeret olarak verilen miktar değil nikahın belli bir süreliğine yapılmasıdır. Doğrusunu da Allah bilir.

 

14259- Şafii der ki: Bize bildirildiğine göre Ömer b. el-Hattab: "Üç avuç kuru üzüm bile mehir olur" demiştir.(--- Şafii, el-Ümm (5/59).

 

14260- Yezid b. Abdillah b. Kusayt der ki: Bir kişi, bir adama edindiği odalık cariyesi için: "Onu bana hibe et" dedi. Bu durum İbnu'l-Müseyyeb'e zikredilince: "Hibe yoluyla evlilik Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra hiç kimseye helal değildir. Kişi asgari bir kırbaç dahi olsa mehir verecek olsa geçerli olur" dedi.(--- Şafii, el-Ümm (5/59) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/241).

 

14261- Başka bir yerde ise: "Bir kamçı verse dahi kadını kendine helal kılar" dediği zikredilir.

 

14262- İbrahım b. Muhammed der ki: Rabia'ya, nikah için ne kadar mehirin yeterli olduğunu sorduğumda: "Bir dirhem" cevabını verdi. Ona: "Daha az olur mu?" diye sorunca: "Yarım dirhem de olur" cevabını verdi. Ben: "Daha az da olur mu?" diye sorunca: "Evet. Buğday veya bir avuç buğday da olur" cevabını verdi.

 

14263- İbn Ebi Yahya der ki: Rabia'ya: "Mehrin en az miktarı ne kadardır?" diye sorunca: "İki tarafında ailelerinin razı olacağı miktardır" cevabını verdi. Ben: "Bir dirhem de olsa olur mu?" diye sorunca ise: "Yarım dirhem de olsa olur" cevabını verdi. Ben: "Daha az da olur mu?" diye sorunca ise: "Bir avuç veya bir tane buğday bile olur" cevabını verdi.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/241) ve Şafii, el-Ümm (5/60).

 

14264- Şafii der ki: Deraverdi'ye: "Medine'den, mehrin çeyrek dinardan az olmayacağını söyleyen var mı?" diye sorunca: "Hayır vallahi; Malik'ten önce kimsenin bunu söylediğini bilmiyoruz" cevabını verdi. Deraverdı şöyle dedi: "Malik, bunu el kesme cezasının nisabı olarak belirleyen Ebu Hanıfe'den almıştır."

 

14265- Şafii der ki: Ebu Hanıfe'nin görüşünde olan bazılarına: "Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve ondan sonra gelenlerden bize nakledilene muhalefet edip kimin sözüne göre amel ediyorsunuzT denilince, on dirhemden az mehirin olamayacağı konusunda Hz. Ali'den sabit olmayan, ancak muhalifi de bulunmayan başka bir rivayette bulundular.(--- Şafii, el-Ümm (5/160).

 

14266- Beyhaki der ki: Bu hadisi Davud el-Evdı, Şa'bi kanalıyla Hz. Ali'den rivayet etmiştir. Ancak hadis hafızları ondan yapılan bu rivayetin münker olduğunu söylemiştir.

 

14267- Süfyan es-Sevrı: "Davud'un bu rivayeti şimdiye kadar münker addedilmiştir" demiştir.

 

14268- Ahmed b. Hanbel der ki: Giyas b. İbrahım, Davud el-Eval'ye Şa'bi'den naklen Hz. Ali'nin: "On dirhemden az mehir olmaz" dediğini telkin etmiş, bu şekilde de bu bir hadis sayılmıştır.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/241).

 

14269- Yahya el-Kattan ve Abdurrahman b. Mehdı, Ebu Davud el-Eval'nin hadisini rivayet etmezlerdi.

 

14270- Hasan b. Dinar'ın başka bir isnadla naklettiğine göre Hz. Ali: "Beş dirhemden az mehir olmaz" demiştir. Bu hadis te zayıftır. Hasan b. Dinar metruktur.

 

14271- Cafer b. Muhammed'in babasından bildirdiğine göre Hz. Ali: "Mehir, karı kocanın anlaştığı kadardır" demiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/241).

 

14272- Cabir'in bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kadınlarınızt onlara denk olan kişilerle evlendirin. Kadınları velilerinden başkası evlendirmesin. On dirhemden de az mehir olmaz.''(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/240).

 

14273- Bakiyye de bunu Mübeşşİr kanalıyla Haccac'dan, o Ebu'zZübeyr'den, o Cabir'den, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmiştir.

 

14274- Başkası da bunu Bakiyye'den ilk hadis gibi rivayet etmiştir.

 

14275- Ancak bu hadis münkerdir. Haccac huccet kabul edilmez. Haccac'dan da bunu Mübeşşir b. Ubeyd'den başkası nakletmemiştir. İlim ehli de onun hadisini terk etmişlerdir.

 

14276- Darekutnı der ki: Mübeşşir b. Ubeyd'in hadisleri terkedilmiştir ve rivayetlerine mutabaat eden yoktur.

 

14277- Ebu Ahmed b. Adiy el-Hafız der ki: "Bu hadis, senedindeki ihtilafla birlikte batıldır. Mübeşşir'den başkası bunu rivayet etmemiştir".

 

14278- Ebu Ahmed der ki: İbn Hammad'ın, Abdullah b. Ahmed b. Hanbel'den bildirdiğine göre babası: "Mübeşşir b. Ubeyd'in hadisleri uydurmadır" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kur'an Öğretmeyi Mehir Sayarak Evlendirmek