MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Mut'a Nikahı

 

14088- İbn Mes'ud der ki: "Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) savaşa çıkar, ancak kadınlarımız yanımızda olmazdı. Kendimizi hadım etmeyi düşündüğümüzde Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi bundan alıkoydu ve bir şeyler karşılığında belirli bir süreye kadar kadınlarla evlenmemize ruhsat verdi.''

Buhari ve Müslim bunu Sahih'te değişik yollarla İsmail b. Ebi Halid'den rivayet etmiştir.(--- Buhari, tefsir (4615), nikah (5075) ve Müslim, nikah (3350-3352).

 

14089- Abdullah b. Muhammed ile Hasan b. Muhammed b. Ali babalarından bildiriyor: Hz. Ali, İbn Abbas'a: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mut'a nikahı ile ehli eşeklerin etini yasakladı" dedi.

Buhari ve Müslim bunu Sahih'te Süfyan b. Uyeyne kanalıyla rivayet etmiştir.(--- Buhari, nikah (sus) ve Müslim, nikah (3371).

 

14090- Ali b. Ebi Talib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber günü mut'a nikahını ve ehli eşek etlerini yemeyi yasakladı.

Buhari ve Müslim bunu Sahih'te Malik kanalıyla rivayet etmiştir.

 

14091- Rabı b. Sebre'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mut'a nikahını yasakladı.(--- Müslim, nikah (3359-3370).

 

14092- Müslim bu hadisi Sahıh'te Züheyr b. Harb ve başkası kanalıyla Süfyan'dan; Humeydı bunu Süfyan'dan: "Fetih yılı... " ibaresiyle rivayet etmiştir.

 

14093- Salih b. Keysan ve Ma'mer de bu hadisi Zühri'den bu şekilde rivayet etmiştir.

 

14094- İsmail b. Umeyye ise hadisi Zühri'den: "Veda haccında" ibaresiyle rivayet etmiştir.

 

14095- Abdulazız b. Ömer b. Abdilazız de bunu Rabı b. Sebre'den bu şekilde aktarmıştır.

 

14096- Umare b. Gaziyye, Abdulmelik ve Abdulazız bunu Rabı b. Sebre'den: "Fetih yılında ... " şeklinde rivayet etmiştir. Bu rivayet daha sahihtir ve ravileri daha çoktur.

 

14097- Ebu Abdillah'ın rivayetinde Şafii şöyle dedi: İbn Mes'ud, mut'a nikahına ruhsat verildiğini zikrederken belli bir zamanı belirtmemesi, bunun Hayber'den önce veya sonra olduğunu gösterir. Ali b. Ebi Talib'den nakledilen Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mut'a nikahını yasaklamasıyla ilgili hadis, İbn Mes'ud'un rivayetini neshetmiş olabilir. Bu durumda mut'a nikahı caiz değildir.

 

14098- Beyhaki der ki: Veki' kanalıyla İsmail b. Ebi H,3lid'den, onun da Kays'tan nakledilen İbn Mes'ud'un hadisinde, İbn Mes'ud: "Biz gençtik ... " diyerek mut'a nikahını gençken yaptıklarını söylemiştir. İbn Mes'ud, hicretin otuz ikinci yılında vefat etmiştir. Vefat ettiği zaman da altmış küsur yaşındaydı. Hayber ise hicretin yedinci yılında, Mekke ise sekizinci yılında fethedilmiştir. Abdullah b. Mes'ud da bu fetihler sırasında kırk veya buna yakın yaşlardaydı. Bu da Hz. Ali'nin hadisinin bunu neshettiğini göstermektedir.

 

14099- İbn Mes'ud'un mut'a nikahıyla ilgili naklettiği şey, halk arasında bilinen bir şeydi. Ali b. Ebi Talib gibi birinin bundan haberdar olmaması düşünülemez. Çünkü İbn Abbas'ın buna ruhsat vermesini kabul etmemiş ve ona Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mut'a nikahını yasakladığını söylemiştir. Hz. Ali'nin, İbn Abbas'ın verdiği ruhsatı kabul etmemesi, naklettiği hadisin mut'a nikahıyla ilgili ruhsatı neshettiğini gösterir.

 

14100- İbn Uyeyne, Hayber savaşında yasaklanan şeyin, mut'a nikahı değil, ehli eşeklerin etini yemek olduğunu iddia etmiştir.

 

14101- Bu da Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mut'a nikahına önce ruhsat verdiğini, sonra da yasakladığını göstermektedir. Ali b. Ebi Talib'in, İbn Abbas'ın ruhsat vermesini kabul etmemesi, naklettiği hadisin mut'a nikahına cevazı neshettiğini gösterir.

 

14102- Ebu Abdillah'ın rivayetinde Şafii şöyle dedi: Rabi b. Sebre'nin hadisi sabitse, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mut'a nikahını önce helal kıldığını, daha sonra: ''Bu, artık kıyamet gününe kadar haramdır" dediğini gösterir.

 

14103- Beyhak! der ki: Rabi b. Sebre'nin hadisini Buhari, hadisin tarihindeki ihtilaftan dolayı nakletmemiştir. Müslim ise Sahih'te, çoğunluğun Fetih yılını tarih göstermesi sebebiyle rivayet etmiştir.

 

14104- Şafii'nin işaret ettiği lafızdaki rivayet: Rabi b. Sebre babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yola koyulduk. ... " diyerek başlayıp Mekke'ye girişlerini, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mut'a nikahı yapmalarına izin vermesini anlatmakta ve şöyle devam etmektedir: "Bunun üzerine amcam oğluyla birlikte kadın aramaya çıktık. Her birimizde bir hırka vardı. Arkadaşımın hırkası benimkinden daha güzeldi, ancak ben ondan daha gençtim. Bir kadının yanına geldiğimizde arkadaşımın hırkasını, benim de gençliğimi beğendi. Sonunda: "Bütün hırkalar birdir" dedi ve beni seçti. Bu şekilde on günlüğüne onunla mut'a nikahı yaptık. O gece kadının yanında kaldım. Sabah çıktığımda ResUlullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Rükn ile kapının arasında durup şöyle buyurduğunu işittim: "Ey insanlar! Size mut'a nikahı yapmanız konusunda izin vermiştim. Ama artık Allah böylesi bir nikahı kıyamet gününe kadar haram kılmıştır. Onun için yanında böylesi bir evlilikten kadın olan kişi onu bıraksın ve ona verdiğinden bir şey almasın. ''

 

14105- Müslim bunu Sahih'te muhtasar olarak rivayet etmiştir.

 

14106- Seleme b. el-Ekva, Sebre b. Ma'bed'in rivayetiyle aynı manada bir hadisi Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakletmiştir.(--- Buhari, nikah (5117, sus) ve Müslim, nikah (3353,3354).

 

14107- İyas b. Seleme b. el-Ekva', babasının şöyle dediğini nakleder: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Evtas savaşının yapıldığı yıl mut'a nikahına üç gün ruhsat verdi. Sonra da yasakladı.''

Müslim bunu Sahih'te Ebu Bekr b. Ebi Şeybe kanalıyla Yunus b. Muhammed'den rivayet etmiştir.(--- Müslim, nikah (33SS).

 

14108- Evtas savaşı ve Mekke'nin fethi aynı yıl vaki olmuştur. Çünkü Evtas savaşı Fetih'ten kısa bir süre sonra gerçekleşmiştir. Bu sebeple hadisin Evtas savaşı veya Mekke'nin fethine nisbet edilmesi arasında fark yoktur.

 

14109- Abdullah b. Mes'ud: "Mut'a nikahı neshedilmiştir. Onu talak, mehir, iddet ve miras ile ilgili hükümler neshetmiştir" demiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra (7/207).

 

14110- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Nikah, talak, iddet ve miras ile ilgili hükümler, mut'a nikahını haram kıldı veya- yıktı" buyurdu.(--- Heyseml, Mecma (4/264).

 

14111-Şafii, nikahla ilgili ayetleri zikredip şöyle dedi: "Allah en doğrusunu bilir; ancak mut'a nikahı, Kur'an ve sünnetle neshedilmiştir. Çünkü mut'a nikahı, bir kadını bir süreliğine nikahlayıp, talaksız bir şekilde ondan ayrılmaktır. Mut'a nikahı, yüce Allah'ın belirlediği talak, karı koca arasındaki miras, nikahın hükümleriyle ilgili Ila, zıhar, lian gibi şeylerin hükümlerini ortadan kaldırır."

 

14112- Urve'nin bildirdiğine göre Havle binti Hakım, Ömer b. el-Hattab'ın yanına girdi ve: "Rabia b. Umeyye bir kadınla mut'a nikahı yapmıştı ve kadın ondan hamile kaldı" dedi. Ömer öfke içinde ridasını yerde sürüyerek çıktı ve: "Şayet daha önce haberim olsaydı onu recmederdim" dedi.(--- Malik, Muvatta (2/542) ve Beyhaki, es-Sünenu'I-Kübra (7/206).

 

14113- Cabir'in bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab halka hutbe verip şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında iki temettü uygulandı. Ben ise şimdi bunları yasaklıyor ve yapanları cezalandırıyorum. Bunlardan biri kadınlarla yapılan mut'a nikahıdır. Belli bir süreliğine bir kadınla evlenen birini yakalarsam da taşla recmederim. Bir diğeri de hacda temettüdür. Hac ile umreyi birbirinden ayrı yapın. Bu; hem haccınızın, hem de umrenizin tam olması için daha uygundur."(--- Müslim, hac (2899).

 

14114- Ömer b. el-Hattab'ın, temettü haccını yasaklamasının, haramlık açısından değil, ifrad haccını temettü haccına tercih etmesi sebebiyle olduğu açıktır. Bunun delillerini hac konusunda zikretmiştik.

 

14115- Mut'a nikahını ise yasaklamış ve bunu yapanı cezalandıracağını söylemiştir. Çünkü Hz. Ömer, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna izin verdikten sonra yasakladığını biliyordu. Hz. Ömer bu konuda verdiği hükümlerde bunu delil göstermiştir. Hz. Ömer'in, bu konuda Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uygulamasını bizzat bilmesine rağmen kendi görüşü ve bir başkasının rivayetini ölçü alarak hüküm vermesi düşünülemez. Ceninin diyeti, kadının kocasına varis olması konusunda verdiği hükümlerde de bu şekilde hüküm vermiştir. Hz. Ömer'in, bizzat Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklettiği ve neshedildiği sabit olmayan hadis hilafına hüküm vermesi düşünülemez. Hz. Ali, İbn Abbas'a: "Sen yanılıyorsun. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mut'a nikahını yasaktadı" demesi gibi. Ancak Hz. Ali'nin hadisini rivayet eden, Hz. Ali'nin delil gösterdiği şeyi zikretmiştir. Hz. Ömer'in hadisini rivayet eden ravi ise, bazı yerlerde delil olarak gösterdiği şeyi zikrederken, birçoğunda zikretmemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hulle Nikahı