MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Şiğar (Berdel) Evliliği

 

14072- Şafii der ki: İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şiğar türü evlenmeyi yasaklamıştır.

 

14073- Şiğar: Kişinin, mehir almadan kızını biriyle evlendirmesi bunun karşılığında mehir vermeden onun kızıyla evlenmesidir.

 

14074- Şafii der ki: "Hadisteki şiğar'ın manasını veren Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mi, ibn Ömer mi, Nafi mi yoksa Malik mi bilmiyorum."

Buhari bunu Sahih'te Abdullah b. Yusuf'tan, Müslim ise Yahya b. Yahya'dan, ikisi de Malik'ten rivayet etmiştir.(--- Buhari, nikah (5112) ve Müslim, nikah (3403).

 

14075- Ubeydullah b. Ömer, bunu Nafi kanalıyla İbn Ömer'den, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Nafi'ye: "Şiğar nedir?" diye sordum ... " şeklinde nakletmiştir.(--- Buhari, hiyel (6960) ve Müslim, nikah (3404).

 

14076- Yine bu hadis, Ubeydullah b. Ömer kanalıyla Ebu'z-Zinad'dan, o A'rec'den, o Ebu Hureyre'den, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şiğarın tarifini hadise vasfederek nakledilmiştir.(--- Müslim, nikah (3407- 3408).

 

14077- Cabir b. Abdillah: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şiğar türü evlenmeyi yasakladı" demiştir.(--- Müslim, nikah (3409).

 

14078- Şafii der ki: "Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şiğar türü evlenmeyi yasaklamıştır."

 

14079- Malik, şiğarın tarifiyle ilgili şu ilaveyi yapmıştır: "Kişinin, kızını biriyle evlendirmesi bunun karşılığında onun kızıyla evlenmesidir."

Müslim bunu Sahih'te Haccac b. Muhammed kanalıyla İbn Cüreyc'den rivayet etmiştir.

 

14080- Ebu Said'in rivayetinde Şafii der ki: Malik, bu tarifinden "Şiğar, mehir alıp vermeden kızların takas usulü karışlıklı alınıp verilmesidir" izahını yapmıştır.

Görünen o ki; Şafii, Malik'ten naklettiği hadisten şiğara bu manayı vermiştir.(--- Şafii, el-Ümm (5/174).

 

14081- Bu hadis Nati b. Yezid kanalıyla İbn Cüreyc'den aynı isnad ve metinle: "Şiğar da mehir alıp vermeden kızların takas usulü karşılıklı alınıp verilmesidir" ilavesiyle nakledilmiştir.

 

14082- Eğer bu rivayet sahihse, bu açıklama İbn Cüreyc ve ondan öncekilere aittir.(--- Müslim, nikah (3409).

 

14083- Mücahid'in bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İslam'da şiğar yoktur'' buyurmuştur.(--- Müslim, nikah (3406).

 

14084- Şafii der ki: Kişinin kızını veya velisi olduğu bir kadını, başka birine, onun kızı veya velisi olduğu kadınla mehirsiz olarak takas usulü ya da mehir belirlemeden evlendirmesi Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yasakladığı şiğardır. Böylesi bir nikah helal değildir ve geçersizdir.(--- Şafii, el-Ümm (5/76-77).

 

14085- Ebu Said'in rivayetinde Şafii'nin şiğar hakkındaki görüşü budur. "Şiğar, onun kızıyla veya velisi olduğu kadınla evlenmek şartıyla mehir belirlemeden kendi kızını evlendirmektir" sözü, sahih kanalla nakledilen hadise uygundur.

 

14086- Şafii der ki: Kadınlar, Allah'ın helal kıldığı yollar veya cariyeye malik olmakla helalolabilir. Haram olan bir nikahla, haram olan bir kadın helalolmaz. Şiğar nikahı da Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yasaklamasıyla haram kılınmıştır. Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nikahla ilgili haram kıldığı her şey için aynı şey geçerlidir.

 

14087- Mut'a nikahı, mahremle evlenmek ve yasaklanan diğer nikahlar için de aynı şey geçerlidir.(--- Şafii, el-Ümm (5/174-177).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Mut'a Nikahı