MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Zinanın Helal Olan Bir Şeyi Haram Kılmaması

 

13868- Şafii der ki: "Çünkü Yüce Allah zinayı, helal olanın yapılması için haram kılmıştır. Haram olan da helal olanın zıttıdır. İbn Abbas'ın da böylesi bir söz söylediği rivayet edilmiştir."(--- Şafii, el-Ümm (5/153-157) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/167).

 

13869- Yahya b. Ya'mer bildiriyor: İbn Abbas, karısının annesi veya (başka kocadan olan) kızıyla zina eden kişi hakkında: "Haram olan bir şeyi yine kendisine haram olan biriyle yapmıştır. Ancak bu haramları işlemiş olması karısını ona haram kılmaz" demiştir.

 

13870- Yahya b. Ya'mer: "Haram olan bir şey helal olan bir şeyi hiçbir zaman haram kılmaz" demiştir.

 

13871- Aynı manada bir rivayet Ata ve İkrime kanalıyla İbn Abbas'tan nakledilmiştir.

 

13872- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haram olan bir şey helal olan bir şeyi haram kılmaz'' buyurmuştur.(--- İbn Mace, nikah (2015) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra (7/167).

 

13873- İbrahım b. Ebi Davud ve başkaları İshak el-Fervı ve İbrahım b. el-Hüseyin b. Cibrıl'den hadisi bu şekilde rivayet etmiştir. Zühri ise Hz. Ali'den mürsel olarak bizim dediğimiz şekilde rivayet etmiştir.(--- İbn Ebi Şeybe, Musannef (4/184).

 

13874- İbnu'l-Münzir de İbn Abbas, Said b. el-Müseyyeb, Yahya b. Ya'mer, Urve, Mücahid, Hasan el-Basrı ve Zühri'den aynı görüşü nakletmiştir.

 

13875- Osman b. Abdirrahman el-Vakkasi'nin, Zühri kanalıyla Urve'den. onun da Hz. Aişe'den olan hadisi şu şekildedir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Relal olan şeyin bu helalliği haram olan bir şeyle bozulmaz. kişi bir kadınla zina etmişse o kadının annesi veya kızıyla evlenmesinde sakınca yoktur. ''(--- İbn Ebi Şeybe, Musannef( 4/184) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/169).

 

13876- Hadis sahih değildir. İsnadındaki Osman zayıftır ve rivayetine güvenilmez. Bu, Zühri'nin alimlerden birinden naklettiği bir sözdür.

 

13877- Rabı der ki: Şafii, bu konuda Iraklılarla arasında geçen uzun bir münazaradan bahsedip şöyle dedi: "Şa'bi de bizimle aynı görüştedir dediklerinde: "Bizim söylediğimizle ilgili Kitab, sünnet ve kıyastan delilimiz olmasa bile, Şa'bi'nin sözü sana göre delil midir?"diye sordum. Bana: "İmran b. Husayn'dan bu konuda rivayet varken hayır" cevabını verdi. Ben: "Sabit olmayan bir yolla bizim söylediğimiz İbn Abbas'tan nakledilmiştir" dedim. Bunun üzerine görüşünden vazgeçip: "Sen haklısın ve doğru olan sizin görüşünüzdür. Bu konuda bana açıklama yap" dediler. Ben de şöyle dedim:

"Bir şey bir özellikten dolayı haram kılınmışsa, bunun tersi bir özellik sebebiyle haram olmayacağına delilolduğunu anlarız. Aynı şekilde bir şey bir özelliği sebebiyle helal kılınmışsa, bunun tersi bir özellik sebebiyle helal olmaz. Helal, haramın zıddıdır. Nikah helaldir. Zina ise nikahın zıddıdır. Nikahla cinsel ilişki helalolurken, bunun tersi zina yoluyla ilişkiye girmek helal değildir." İçlerinden biri şöyle dedi: Vehb b. Münebbih'in bildirdiğine göre Tevrat'ta: "Bir kadının ve annesının cinselorganına bakan lanetlenmiştir" yazılıdır." Ona şöyle karşılık verdim: "Bir kadın ve kızıyla zina yapmaktan daha küçük olan ve lanetlenmiş olduğu bildirilen bu günah nikaha engel değildir. Saç ekleyen, saç ekleten ve mezar soyanlar da lanetlenmiştir. Zina, bunlardan daha büyük günahtır. Eğer kişinin bir kadının ve kızının fercine bakması sebebiyle onlardan biriyle nikahlanmayı haram sayılacak olursa, kişinin babasının, kaynanasının cinselorganına baktığı takdirde hanımının kendisinden boş olması gerekir. Halbuki burada kişi hanımının ne kızının, ne de annesinin cinselorganına bakmamıştır. Lanetlenmiş olmasından dolayı böylesi bir nikahın haram olacağını söyleyecek olursak, faiz yiyen ve yedirenin de, faizden olmayan malıyla alışveriş yapmasının haram olması gerekir. Veya mezar soyguncusunun, çürüyüp yok olmuş bir mezarı kazmasının de haram olması gerekir." O:

"Doğru söylüyorsun" karşılığını verince: "Nasıl ki faizle alışveriş yapanın, faizden olmayan alışverişine haram diyemiyorsan, nikahta da haramın helal olan bir şeye engelolamayacağını kabul etmelisin" dedim.(--- Şafii, el-Ümm (5/153-157).

 

13878- İbn Mes'ud'un: "Helal ile haram olan bir şey bir araya geldiği zaman mutlaka haram helale baskın çıkar" sözünü ise Cabir el-Cu'fı, Şa'bi kanalıyla İbn Mes'ud'dan rivayet etmiştir. Cabir el-Cu'fı zayıf biridir. Şa'bi'nin bunu İbn Mes'ud'dan rivayetinde kopukluk vardır. Zira mana olarak Şa'bi'den kendi sözü olarak, Abdullah b. Mes'ud'a dayandırılmadan rivayet edilmiştir.

 

13879- İbn Mes'ud'un: "Yüce Allah bir kadının ve kızının cinsel organlarına bakan kişiye nazar etmez" sözünü Leys b. Ebi Süleym, Hammad kanalıyla İbrahım'den, o Alkame'den, o da Abdullah'tan rivayet etmiştir. Leys ve Hammad huccet kabul edilmezler.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/170).

 

13880- Bu konuda Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet edilen söz: ''Kişi bir kadının cinsel organına baktığı zaman artık bu kadının annesi de, kızı da kendisine haram olur" şeklindedir. Bunu da Cerır b. Abdilhamıd, Haccac b. Ertaa kanalıyla Ebu Hani'den, o da Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmiştir. Başka bir yerde ise Ümmü Hani'den nakletmiştir. Ancak bu isnadda Haccac ve Ümmü Hani veya Eba Hani arasında kopukluk vardır. Haccac'ın müsned olan rivayetleri huccet kabul edilmezken, mürsel olan rivayetleri nasıl kabul edilir? İlim ehlinin bu gibi rivayetleri huccet kabul etmemesi gerekir. Doğruya ulaşmak Allah'tandır.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/170).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ehl-i Kitabın Hür Kadınlarıyla Evlenme, Ehl-i Kitabdan ve Müslümanlardan Olan cariyelerle Evlenme ile İlgili Hususlar