MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yetim Olan Kızlar

 

13703- Şafii der ki: Yüce Allah şöyle buyurur: "Onlar hakkında fetva yı size Allah veriyor: "Bu fetva, kendilerine yazılan şeyi vermeyip kendileriyle evlenmeyi arzuladığınız yetim kadınlara ve bir de zavallı çocuklara ve yetimlere doğrulukla bakmanız hususunda Kitab'da size okunandır."[Nisa, 127]

Bununla ilgili en sabit rivayet Hz. Aişe'nin sözüdür.

 

13704- (Şafii der ki) Yunus b. Abdil'a'la Hz. Aişe'nin sözünü bana Zühri'den nakletmiştir.

Beyhaki der ki: Zühri'nin hadisi şu şekildedir:

 

13705- Urve b. ez-Zübeyr bildiriyor: Hz. Aişe'ye: "Anneciğim! Şu ayet hakkında ne dersin. "Eğer, velisi olduğunuz mal sahibi yetim kızlarla evlenmekle onlara haksızlık yapmaktan korkarsanız onlarla değil, hoşunuza giden başka kadınlarla iki, üç ve dörde kadar evlenebilirsiniz''[Nisa, 3] dediğimde şöyle cevap verdi: "Yeğenim; bu kız, velisinin himayesinde bulunan yetim kızdır. Veli kızdan hoşlanınca ve malına da göz koyunca diğer kadınlara verilen mehirden daha azını vererek onunla evlenmek ister. İşte bu ayette, bu tür velilerin, mehirlerini tamamıyla verme konusunda adilane davranana kadar bu yetim kızlarla evlenmeleri yasaklanmış, ancak başka kadınlardan istedikleriyle evlenebilecekleri söylenmiştir. Bu ayetin nüzulünden sonra insanlar bu konuda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fetva istediklerinde "Kadınlar hakkında senden fetva isterler, de ki: "Onlar hakkında fetvayı size Allah veriyor: Bu fetva, kendilerine yazılan şeyi vermeyip kendileriyle evlenmeyi arzuladığınız yetim kadınlara ve bir de zavallı çocuklara ve yetimlere doğrulukla bakmanız hususunda Kitap'ta size okunandır''[Nisa, 127] ayeti nazil oldu, Yüce Allah burada, yetim kız güzel ve varlıklı olduğu zaman velilerinin onunla evlenmek istediklerini, ancak mehirlerini de diğer kadınlar gibi vermediklerini ifade etmiştir. Yine, yetim kızın güzelliği ve malvarlığı istenilen düzeyde olmadığı zaman onun yerine başka kadınlarla evlendiklerini beyan etmiştir. Onu bırakıp nasıl başka kadınlarla evlenmeyi istiyorlarsa işte onunla evlenmek istedikleri zaman da ancak ona adil davranıp hakkı olan mehrini tam olarak vermek suretiyle evlenebilirler.''

Buhari bunu Sahih'te İbn Bukeyr'den, Buhari ve Müslim de değişik yollarla Zühri'den rivayet etmiştir. (--- Buhari, nikah (5064) ve Müslim (7375).

 

13706- Rabia b. Ebi Abdirrahman: "Eğer, velisi olduğunuz mal sahibi yetim kızlarla evlenmekle onlara haksızlık yapmaktan korkarsanız ... ''[Nisa, 3] ayetini: "Böyle bir korkunuz olursa onları bırakın! Ben ise dört kadınla evlenmeyi sizlere helal kıldım" şeklinde açıklamıştır.

 

13707- Şafii der ki: "Kişi, velisi olduğu kadını kendisiyle evlendiremez. Bu tıpkı kendi satmakla sorumlu olduğu malı kendine satamaması gibi. Kişinin velisi olduğu kadını onunla idareci veya onun gibi bir veli evlendirebilir."

 

13708- İbn Abbas der ki: "Nikahta en az dört kişinin bulunması gerekir:

Evlendiren, evlenen ve iki şahit."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Nikahın Gerçekleşeceği Söz