MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Nikahın Gerçekleşeceği Söz

 

13709-13711- Şafii der ki: Yüce Allah: "Zeyd, o kadından ilişiğini kesince biz onu sana nikahladık"[Ahzab, 37] buyurur. Yine: "Mü'min kadınları nikahlayıp, sonra onlara dokunmadan (cinsel ilişkide bulunmadan) kendilerini boşadığınızda ..."[Ahzab, 49] buyurur.

Şafii bu ayetlerin yanında başka ayetleri de zikrettikten sonra şöyle der:

"Yüce Allah nikah için biri nikah (nikahlanmak), diğeri de tezevvüc (evlenmek) olmak üzere iki isim kullanarak: "Bir de Peygamber kendisiyle evlenmek istediği takdirde, kendisini peygambere hibe eden mümin kadını, diğer müminlere değil, sırf sana mahsus olmak üzere (helal kıldık)"[Ahzab, 50] buyurmuştur. Kendisini hibe yoluyla evlenmenin de sadece Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) özel bir durum olduğunu ifade etmiştir. Allah en doğrusunu bilir; ancak hibe, kadının mehirsiz olarak onunla nikahlanmasıdır. Bu da nikahın ancak nikah veya evlendirme lafzıyla gerçekleşeceğini gösterir.

 

13712- Cabir b. Abdillah Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hacdaki hutbesinde şöyle buyurduğunu nakletmiştir: "Kadınlar konusunda Allah'tan

sakının! Onları Allah'ın emaneti olarak aldınız, ferclerini de Allah'ın adıyla helal kıldınız. ''(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/144).

 

13713- Sehl b. Sa'd, kendi nefsini hibe eden kadının kıssasını anlatırken Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kur'an'dan ezberinde olanlara karşılık kadını seninle evlendirdim -veya- nikahladım'' buyurduğunu nakletmiştir.

 

13714- Yine bu hadis: "Kur'an'dan ezberinde olanlara karşılık kadını sana verdim'' şeklinde de nakledilmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l- Kübra (7/144).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Doğmamış Olanı Evlendirmek