MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Nikahı Şahitlerin Huzurunda Yapmak

 

13628-13632- Şafii der ki: Hasan b. Ebi'I-Hasan'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir veli ve adil olan iki şahit olmadan nikah da olmaz" buyurmuştur. 

Hadisin isnadı munkatı olsa bile alimlerin çoğu bu görüştedir. Biz de: ''Meşru ilişki ile zinayı birbirinden ayıran şey şahitlerdir" deriz. Bu hadis İbn Abbas ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından sabittir.

Yine bu hadis Hişam b. Hassan'dan mürselolarak nakledilmiştir. Müzenı der ki: Şafii'den başkası bunu Hasan'dan, o İmran b. Husayn'dan, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakletmiştir.(--- BeyhakI, es-Sünenu'l-Kübra (7/125).  ---  BeyhakI, es-Sünenu'l-Kübra (7/125).

 

13633- İmran b. Husayn'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir veli ve adil olan iki şahit olmadan nikah da olmaz" buyurmuştur.

 

13634- Ebu Nuaym da bunu Abdullah b. Muharrir'den rivayet etmiştir. Abdullah b. Muharrir'in hadisleri metruktur ve rivayetleri huccet kabul edilmez. Hadis daha sahih bir tarikle başka bir yolla nakledilmiştir:

 

13635- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Veli ve adil olan iki şahit olmadan nikah da olmaz. Şayet (veliler kadını evlendirme konusunda) anlaşmazlığa düşerlerse idareci bu şekilde velisİ olmayanın velisi sayılır. "(--- Beyhakl, es-Sünenu'l-Kübra (7/12S), Şafii, Müsned (2/11), Ahmed (6/66), Ebu Davud (2083), Tirmizi (1102) ve Hakim, Müstedrek (2/168).

 

13636- Abdurrahman b. Yunus, isa b. Yunus'tan aynı rivayette bulunarak buna mutabaat etmiştir.

 

13637- Beyhaki der ki: Ebu Yusuf Muhammed b. Ahmed b. el-Haccac erRakkı, bu hadisi isa'dan aynı şekilde rivayet etmiştir.

 

13638- İbn Abbas der ki: "Adilolan iki şahit ve doğruyu gösteren bir veli olmadan nikah da olmaz."(--- Şafii, el-Ümm (S/22).

 

13639- Şafii: "Zannedersem Müslim bunu İbn Huseym'den işitmiştir" dedi.

 

13640- Şafii der ki: Ebu'z-Zübeyr'in bildirdiğine göre Hz. Ömer'e, şahit olarak bir erkek ile bir kadının bulunduğu bir nikah davası getirilince: "Bu, gizlice yapılan bir nikahtır ve geçerli saymam. Bunun hükmünü daha önce onlara bildirmiş olsaydım bunu yaptıklarından dolayı onları recmederdim" dedi.(--- Şafii, el-Ümm (S/22).

 

13641- Hz. Ömer'den yapılan bu rivayetin isnadı kopuktur.

 

13642- Hasan ve Said b. el-Müseyyeb'in bildirdiğine göre Hz. Ömer: "Veli ve adil olan iki şahit olmadan nikah da olmaz" demiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/126).

 

13643- Said b. el-Müseyyeb'e Hz. Ömer'in rivayeti aktarılırdı ve İbn Ömer onu çağırıp Hz. Ömer'le ilgili bazı şeyleri sorardı.

 

13644- Haccac b. Ertaa'nın Ata kanalıyla Hz. Ömer'den naklettiği, nikahta erkekle birlikte kadınların da şahitliğini kabul ettiği şeklindeki rivayetin isnadı kopuktur. Haccac da huccet kabul edilmez.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/126).

 

13645- Haccac'ın Husayn kanalıyla Şa'bi'den, onun da Haris'ten bildirdiğine göre Hz. Ali: "Veli ve adil olan iki şahit olmadan nikah da olmaz" demiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/111).

 

13646- İbn Cüreyc der ki: Ata'ya: "Bir kişi şahit olmadan bir kadınla nikah kıyıp onunla gerdeğe girdi" deyince, şöyle cevap verdi: "Ona uygulanacak en asgari şey, en az haddin uygulanmasıdır. Sonra birbirlerinden ayrılırlar ve kadın iddet bekler. Sonra belki de bir daha evlenmelerine kesinlikle izin vermem."

 

13647- İbnu'l-Münzir der ki: Ata: "İki şahit olmadan nikah olmaz" demiştir.

İbnu'l-Müseyyeb, Cabir b. Zeyd, Hasan el-Basri, İbrahim en-Nehai ve Katade de aynı şeyi söylemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kölelerle Evlenmek ve Onları Evlendirmek