MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kölelerle Evlenmek ve Onları Evlendirmek

 

13648-13651- Şafii der ki: "Yüce Allah şöyle buyurur: "Sizden bekar olanları, kölelerinizden ve cariyelerinizden durumu uygun olanları evlendirin'.[Nür, 32]

Yüce Allah'ın ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyruğu, velilerin, dul olan kızları üzerinde tasarruf hakkı olmadığını gösterir.

Yüce Allah: "Boşanan kadınlar bekleme sürelerini bitirdikten sonra, kocalarıyla güzellikle anlaştıkları taktirde o kadınların tekrar evlenmelerine engel olmayın''[Bakara, 232] buyurur.

İddet bekleyenlerle ilgili ise: " ... müddetleri sona erdiğinde, onların kendi haklarında uygun şekilde yaptıklarından dolayı size sorumluluk yoktur''3 buyurmuştur.

Yüce Allah: "Boşanan kadınlar bekleme sürelerini bitirdikten sonra, kocalarıyla güzellikle anlaştıkları taktirde o kadınların tekrar evlenmelerine engel olmayın''[Bakara, 234] buyurur.

İddet bekleyenlerle ilgili İse: " ... müddetleri sona erdiğinde, onların kendi haklarında uygun şekilde yaptıklarından dolayı size sorumluluk yoktur"[Bakara, 234]  buyurmuştur.

 

13652- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurur: "Dul kadın kendini evlendirme konusunda velisinden daha fazla hak sahibidir. Bakire kızdan ise evlendirileceği zaman rızası istenir.''

 

13653- Kitap ve sünnet kölelerin, sahiplerine ait olduklarını, kendi nefisleriyle ilgili bir yetkilerinin olmadığını gösterir.

 

13654- Hür olanın mutlak olarak evlendirilmesiyle ilgili bildiğim delil gibi, salih olan köle ve cariyelerin evlendirilmesinin mecburi olduğuyla ilgili bir delil bilmiyorum. Ancak köle ve cariyelerin salih alanlarının evlendirilmesini müstehab görürüm.

 

13655- Ancak hiç kimse buna zorlanamaz. Çünkü ayetten anlaşılan, kişinin kendi rızasıyla evlenmeyi kabul etmesidir.

 

13656- Sahibinin izni olmadan kölenin nikahlanamayacağı konusunda karşılaştığım hiç kimsenin ihtilaf ettiğini görmedim ve bu konuda ilim ehli arasında da ihtilaf görmedim.(--- Şafii, el-Ümm (5/41).

 

13657- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Efendisinin izni olmadan nikahlanan kölenin nikahı geçersizdir" buyurdu.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/127) ve Ebu Davud, nikah (2079).

 

13658- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre ise Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Efendisinin izni olmadan evlenen köle zinakardır" buyurmuştur.(--- Ebu Davud, nikah (2078).

 

13659- İbn Abbas'ın ise: "Kişinin kölesini cariyesiyle mehirsiz olarak evlendirmesinde sakınca yoktur" dediği nakledilmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/127).

 

13660- Ebu Musa el-Eş'ari'nin bildirdiğine göre Resululllah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kişi yanında bulunan cariyenin terbiyesini de eğitimini

 

Kölelerin Evliliği

337

 

de en güzel şekilde verdiği, sonra azat edip onunla evlendiği zaman sevabını iki katıyla alır.''(--- Buhari, ilim (98).

 

13661-13662- Başka bir rivayette ise hadis: "Kişi cariyesini azat ettikten sonra yeniden mehir vererek onunla evlendiğinde sevabını iki katıyla alır" şeklindedir.

Bu ziyade Ebu Bekr b. Ayyaş'ın, Ebu Husayn kanalıyla Ebu Burde'den, onun Ebu Musa'dan, onun da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olan rivayetinde mevcuttur.

Buhari bu hadise değinmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/128).

 

13663- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Safiyye'yi azad edip azatlığını mehri saydı.(--- Müslim, nikilı (3435).

 

13664- Abdulazız b. Suheyb'in Enes'ten olan rivayeti şu şekildedir:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Safiyye'yi esir olarak aldığı zaman azat edip onunla evlendi."

Sabit, bunu rivayet eden Enes'e: "Mehir olarak ne verdi?" diye sorunca, Enes: "Mehri kendisi (azat edilmesi) oldu. Azat edip onunla öyle evlendi" cevabını verdi.

Buhari bunu Sahih'te Adem'den rivayet etmiştir.

 

13665-13666- Şafii der ki: "Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra kim aynı şekilde yapıp cariyesini, azatlığını mehri sayıp onunla evlenmesi şartıyla azat etmeyi teklif eder de cariye bunu kabul ederse bunda sakınca yoktur."

 

13667- Bundan daha az veya çok bir şeye razı olurlarsa ve evlenirlerse, kocanın kendi payına düşeni onunla paylaşmasında sakınca yoktur. Çünkü kendisiyle evlenmeyi şart koşarak onunla evlendiğinde, cariyenin kabul veya red etme hakkı ve kocanın da cariyenin, mehir dışındaki değerinden kalan kısmında hakkı vardır.

 

13668- İbn Ömer, yeniden bir mehir belirlenmedikten sonra cariyenin azat edilip azat, bu azatlığın mehri sayılmasını kerih görürdü.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/128) ve Abdürrezzak, Musannef (7/272).

 

13669- Ne İbn Ömer, ne de bizim Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabit olan ve kendisine has olduğuna dair bir rivayet bulunmayan bir şeyi mekruh görmemiz düşünülemez.

 

13670- İbn Ömer, Ebu Bekr b. Ayyaş'ın hadisinde geçen Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cariyeyi azad ederek onunla evlenip yeni bir mehir vermekle ilgili rivayeti işittiği için böyle demiş olabilir.

 

13671- Bu sebeple Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ümmetine tavsiye ettiği bir şeyi teşvik etmiştir. Bu durum tıpkı kendi nefsini Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hibe eden kadınla ilgili hüküm gibidir. Ancak bu hükmün genel olmasına karşılık Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendi nefsini hibe eden kadınla ilgili durum Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastır. Cariyeyi şartsız azad eden kişi daha sonra onunla mehirsiz olarak evlenebilir.

 

13672- Enes'in, Sabife: "Mehri kendisi (azat edilmesi) oldu. Azat edip onunla öyle evlendi" şeklinde verdiği cevap ta buna delalet etmektedir. Yani Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayrıca Safiyye'ye mehir vermedi.

 

13673- Eğer onunla evlenmek şartıyla azad etmişse: "Mehri kendisi (azat edilmesi) oldu" sözü, cariye olarak değerini mehir sayarak evlendiği anlaşılır. "

 

13674-13675- Ancak önceki daha açıktır. Allah en doğrusunu bilir. Bazı rivayetlerde de Safiyye'ye mehir olarak bir cariye verdiği nakledilmiştir.

 

13676- Emetullah binti Ruzeyne'nin, annesinden bildirdiğine göre Safiyye'nin kıssasını naklederken, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu azad edip evlenme teklif ettiğini, Ruzeyne'yi de mehir vererek onunla evlendiğini söylemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Denklikte Ölçü