MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Evlenmeye Teşvik Etmek

 

13442--13446- Şafii, evlenmeye teşvikle ilgili der ki: "Gücü yetenin evlenmesini güzel görürüm. Çünkü yüce Allah bunu emretmiş ve evlilikte birçok faydalar yaratarak: ''...gönlünün huzura kavuşacağı eşini de ondan var eden Allah'tır"[A'raf, 189] buyurmuştur. Yine: "Allah size kendinizden eşler var eder. Eşlerinizden de oğullar ve torunlar var eder''[Nahl, 79] buyurmuştur. Ayette geçen hafede ifadesinden kastın hısımlık olduğu da söylenmiştir. Yüce Allah: ''Ondan soy sap ve hısımlık meydana getirendir"[Furkan, 54] buyurmaktadır. (--- Şafii, el-Ümm (5/144).

 

13447- Beyhaki der ki: "Hafede" kelimesinin buradaki manası, Abdullah b. Mes'ud'dan nakledilmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/77).

 

13448- Şafii der ki: Bize bildirildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nikahlanın ve çoğalın, ben sizin çokluğunuzla iftihar ederim. Hatta düşük doğanla bile" buyurmuştur.(--- Şafii, el-Ümm (5/144).

 

13449- Yine bize bildirildiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benim fıtratımı seven sünnetime uysun. Sünnetimden biri de nikahtır" buyurdu.(--- Şafii, el-Ümm (5/144).

 

13450- Yine bize bildirildiği ne göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Üç çocuğu olduğu halde ölene (cehennem) ateş(i) dokunmaz" buyurdu.(--- Şafii, el-Ümm (5/144).

 

13451- Denildiğine göre kişinin derecesi kendisinden sonra çocuğunun duası ile yükseltilir.

 

13452- Bize bildirildiğine göre Ömer b. el-Hattab şöyle dedi: "Eğer yoksul iseler, Allah onları lütfü ile zenginleştirir"[Nur, 32] ayetinden sonra evlenmeyi bırakan gibisini görmedim.(---- Abdürrezzak (6/171. 1 73).

 

13453- Beyhaki der ki: Nikahı teşvik konusunda yapılan rivayetlerin en sahihi, Alkame'den yapılan şu rivayettir: Alkame der ki: Abdullah b. Mes'ud ile birlikte yürümekteydim. Osman b. Affan, Mina'da kendisiyle karşılaştı ve onunla konuşmaya başladı. Osman, ona: "Ey Ebu Abdirrahman! Seni genç bir hanımla evlendirsek, olur ki sana geçen zamanından gençliğinin bir kısmını hatırlatır" dedi. Bunun üzerine Abdullah şu karşılığı verdi: "Sen böyle söylüyorsun, ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize: "Ey gençler! İçinizden imkanı olanlar evlensin. Zira evlilik gözü haramdan korur ve kişiyi iffetli kılar. Ancak evlenmeye imkanı olmayanlar oruç tutsun, zira oruç da kişinin şehevi arzularını kırar'' buyurmuştu."

Müslim bunu Sahih'te Ebu Muaviye'den; Buhari ise başka bir yolla A'meş'ten rivayet etmiştir.(--- Buhari, savm (1905), nikah (5065) ve Müslim, nikah (3338, 3339).

 

13454- Sabit bir hadiste Enes b. Malik'ten nakledildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben hem namaz kılar hem uyurum, bazen oruç tutarım bazen de tutmam. Kadınlarla da evlenirim. Sünnetimden yüz çeviren benden değildir" buyurdu.(--- Müslim, nikah (3343),

 

13455-3457- Ubeyd b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benim fıtratımı seven sünnetime uysun, Sünnetimden biri de nikahtır" buyurdu.

Hadis mürseldir. Aynı hadis, Ebu Hurre kanalıyla Hasan'dan, o Ebu Hureyre'den, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakledilmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra (7/78),

 

13458- Ma'kil b. Yesar'ın bildirdiğine göre adamın biri ResUlullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın ResUlü! Soylu ve saygın bir kadın buldum, ancak çocuk doğuramıyor. Onunla evleneyim mi?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla evlenmemesini söyledi. Adam bir daha gelip aynı şeyi sorunca Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine onunla evlenmemesini söyledi. Adam üçüncü defa gelip aynı şeyi sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sevecen ve doğurgan kadınlarla evlenin. Zira (kıyamet gününde) diğer ümmetlere karşı sizin çokluğunuzla övüneceğim" buyurdu.(--- Beyhakl, es-Sünenu'l-Kübra (665).

 

13459- Ebu Hureyre'nİn bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanlardan birinin üç çocuğu öldüğü zaman (Yüce Allah'ın verdiği) yemini gerçekleştirecek olan süre dışında cehennem ateşi ona dokunmaz" buyurm uştur.

 

13460-13461- Aynı isnadla nakledildiğine göre Said b. el-Müseyyeb ellerini gökyüzüne doğru kaldırarak: "Kişinin derecesi kendisinden sonra çocuğunun duası ile yükseltilir" derdi.

Beyhaki, hadisin Ebu Hureyre'den merfu olarak nakledildiğini ve Buhari ile Müslim'de geçtiğini söylemiştir.

 

13462-13463- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Yüce Allah kulun derecesini yükseltince, kul: ''Ey Rabbim! Bu derece bana nereden gelmektedir?'' diye sorar. Bunun üzerine Yüce Allah: ''çocuğunun senin için bağışlanma dilemesiyle'' buyurur.''

Hammad b. Zeyd, Asım'dan rivayette bulunarak buna mutabaat etmiştir.(--- Heysemi, Mecma (10/153), Şafii, el-Ümm (5/144) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/79).

 

13464- Amr b. Dinar bildiriyor: İbn Ömer evlenmek istemeyince, Hafsa: ''Evlen, eğer çocuğun olur da senden sonra yaşarsa sana dua eder" dedi.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/79) ve Şafii, el-Ümm (5144).

 

13465- Şafii, el-Kadim'de der ki: İbrahım b. Meysere şöyle dedi: Tavus bana: "Ya evlenirsin ya da Hz. Ömer'in, Ebu'z-Zevaid'e dediği şeyi sana söylerim" dedi. Ben: "Ömer, Ebu'z-Zevaid'e ne dedi?" diye sorunca ona:

Evlenmene engelolan şey iktidarsızlık veya facirlikten başka bir şey değildir" dedi" cevabını verdi.(--- Abdürrezzak, Musannef (6170).

 

13466- Rabi'nin rivayetinde Şafii, iktidarsız olanla ilgili şöyle dedi: Bu kişilerin evlenmemesinde sakınca görmem, aksine evlenmemeleri ve kendini Allah'a ibadete vermeleri daha uygundur.

 

13467- 13468- 13469- Yüce Allah evlenmeyip evlerinde kalan kadınları zikretmiş, ancak ne bu şekilde oturmalarını yasaklamış, ne de onları evlenmeye teşvik etmiştir. Yine değer verdiği bir kulu zikrederken ''...'' buyurmuştur. Hasur ibaresi de kadınlara yaklaşmayan kişi demektir. Bu kulu zikrederken de onu evlenmeye teşvik etmiş değildir.

 

13470-13473- Beyhaki der ki: Bu ayetin bu şekilde tefsiri İbn Mes'ud, İbn Abbas, Mücahid ve İkrime'den yapılmıştır.

 

13474- Şafii, kişinin evlenmek istediği kadına bakmasıyla ilgili olarak: "Kadın tesettürlüyken yüzüne ve ellerine bakar, başka bir yerine bakamaz" demiştir.

 

13475- Beyhaki der ki: Bu konuda Ebu Hureyre'nin şu hadisi vardır: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensar'dan bir kadınla evlenen bir adama: "Ona baktın mı?" diye sordu. Adam: "Hayır" cevabını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Git ve ona bak, zira Ensarlıların gözlerinde bir şeyler olur" buyurdu.(--- Müslim, nikah (3423, 3424).

 

13476-13477- Enes b. Malik der ki: Muğıre b. Şu'be bir kadınla evlenmek isteyİnce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Gidip ona iyice bak. Böyle yapman birbirinize yakınlık duymanız için daha uygundur'' buyurdu. Muğıre gidip ona iyice baktı ve onunla evlenmeyi kabul ettiğini bildirdi.(--- İbn Mace, nikah (1865, 1866), Tirmizi, nikah (1987) ve Nesai (6/69).

 

13478- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz bir kadına talip olacağı zaman, imkanı varsa kendisini o kadınla evlenmeye sevk eden şeylere baksın'' buyurdu. Cabir der ki: "Ben de Seleme oğullarından bir kadına talip oldum. Beni kendisiyle evlenmeye sevk eden özelliklerini görünceye kadar onu gizlice gözledim. Gördükten sonra da onunla evlendim."(--- Ebu Divud, nikah (2082).

 

13479- Şafii der ki: "Kişi evleneceği kadının yüzü ve elleri haricinde bir yerine bakamaz."

 

13480- Beyhaki der ki: Çünkü yüce Allah bu konuda: "Görünen kısımlar müstesna, zinetlerini göstermesinler"[Nur, 31] buyurmuştur.

 

13481- İbn Abbas ve başkasının: "Görünen kısımdan kasıt, yüz ve ellerdir" dediği nakledilmiştir.

 

13482- Namaz konusunda bununla ilgili rivayetler geçmiştir.

 

13483-13485- Mubah olan bir sebeple namahrem bir kadına bakmanın caiz olduğu hicab ayetiyle sabittir. Ancak kadınların zinetlerini ayette zikredilenler dışındakilere göstermeleri caiz değildir. Yüce Allah bu zikredilenler arasında sahip olunan köleleri de saymıştır.

 

13486- Sabit, Enes'ten, Hz. Fatıma ve başını örtmekle ilgili kıssayı anlatırken Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Böyle olmasının bir mahzuru olmaz! Zira yanında bulunanlar babandan ve kölenden başkası değil" buyurduğunu nakletti.(--- Ebu Divud, nikah (4106).

 

13487- Yüce Allah: "Yahut erkekliği kalmamış hizmetçilerden ... başkalarına göstermesinler"[Nur, 31] buyurmuştur.

 

13488- Bize bildirildiğine göre İbn Abbas"......... buyruğunu açıklarken: "Aklında noksanlık bulunan, birilerinin peşine takılarak yaşayan ve kadınları ilgi duymayıp onları arzulamayan kişidir" demiştir. (--- Nur, 31.../...Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/96).

 

13489- Hasan ise: "Aklı olmayan, kadınları arzu etmeyen, kadınlar tarafından da arzu edilmeyen kişidir" demiştir.

 

13490- Yine yüce Allah: "Yahut müslüman kadınlardan ... başkalarına göstermesinler"[Nur, 31 ] buyurmuştur.

 

13491- Bize bildirildiğine göre Ömer b. el-Hattab, Ebu Ubeyde b. el-Cerrah'a: "Sonrasına gelince, bana ulaşana göre Müslümanlardan bazı kadınlar yanlarına Ehl-i kitab'dan bazı kadınları alarak hamamlara gidiyorlarmış. Böylesi bir şeye engelol, ama Müslüman kadınlarla gitmelerine müsaade et" şeklinde bir mektup yazdı.(---- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/95).

 

13492- Başka bir rivayette ise: "Allah'a ve ahiret gününe iman eden bir kadının avret yerini kendi dininden olanlar dışındakilerin görmesi helal değildir" şeklindedir.

 

13493- Beyhaki der ki: Bu muhaffef avret için geçerlidir. Mücahid'in şu sözü bunu tekid etmektedir: "Müslüman bir kadın müşrik bir kadının yanında baş örtüsünü çıkaramaz ve müşrik bir kadın Müslüman bir kadına ebelik yapamaz. Zira Yüce Allah: " ... Yahut müslüman kadınlardan ... başkalarına göstermesinler"[Nur, 31] buyurmuştur.(--- Müslim, taharet (752, 753).

 

13494-13495- Beyhaki der ki: Muğallez avretle ilgili Abdurrahman b. Ebi Said el-Hudri'nin babası kanalıyla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklettiği sabit olan şu hadis vardır: "Erkek başka bir erkeğin avret yerine bakmasın. Kadın da başka bir kadının avret yerine bakmasın. Bir örtü altındayken bir erkek başka bir erkeğin tenine dokunmasın. Kadın da bir örtü altındayken başka bir kadının tenine dokunmasın. ''

Müslim bunu Sahih'te Muhammed b. Rafi ve başkası kanalıyla İbn Ebi Fudeyk'ten rivayet etmiştir. Bu durum bütün kadınlar için geçerlidir.(--- Müslim, taharet (752, 753).

 

13496- Kadının yabancı erkeğe bakmasının yasaklanmasıyla ilgili hadis, İbn Şihab kanalıyla Nebhan'dan, o da Ümmü Seleme'den şu şekilde nakledilmiştir: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındaydım ve yanında Meymune de vardı. Bu sırada İbn Ümmü Mektum gelince -ki bu, örtünme emri geldikten sonra vaki olmuştur- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Örtünün" buyurdu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Kör biri değil mi o? Bizi nasıl görecek?" dediğimizde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Siz kör müsünüz? Siz onu görmüyor musunuz?" karşılığını verdi.(--- Ebu Davud, libas (4112) ve Tirmizi, istizan (2778).

 

13497-13498- Beyhaki der ki: Kişinin gözü bakması caiz olmayan birine değince Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaptığı gibi şu şekilde yapar: Cabir der ki: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ansızın görme konusunu sorunca, gözü mü başka yöne çevirmemi emretti.'

Müslim bunu Sahih'te Vekı kanalıyla Sevri'den rivayet etmiştir.(--- Müslim, istizan (5540, 5541).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Velisiz Nikah Caiz Değildir