MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ZEKAT TAKSİMİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Zekat Mallarının Damgalanması

 

13390- Şafii el-Kadim'de şöyle der: Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), zekat develerini damgaladığını görmüştür.

 

13391- Enes b. Malik der ki: "Resulullah'l (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elinde dağlama aletiyle gördüm. Zekat develerini damgalıyordu."

Müslim, Sahih'de Harun b. Ma'rufdan rivayet etmiştir. Buhari de İbrahım b. el-Münzir kanalıyla Velld'den rivayet etmiştir.

Buhari ve Müslim, ayrıca Hişam'dan naklen Enes'in, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girmesini, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koyunları kulaklarından damgaladığını görmesini nakletmişlerdir. (--- Buhari, zekat (1502) ve Müslim, libas (2119),  ---  Buhari, zebaih (5542) ve Müslim, libas (2119).

 

13392- Rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), hayvanın yüzünden damgalanmasını yasaklamıştır.

 

13393- Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), hayvanların yüzlerinden damgalanmasını ve yüze vurulmasını yasakladı."

 

13394- Zeyd b. Eslem, babasından bildiriyor: Ömer b. el-Hattab'a: ''Develer arasında kör bir deve var" dediğimde, Ömer: "Cizye develerinden mİ, yoksa zekat develerinden mi?" diye sordu. "Cizye develerinden, çünkü üzerinde cizye damgası var" dedim.

Müslim, Sahih'de Harun el-Hamma! kanalıyla Haccac'tan rivayet etmiştir.(--- Müslim, libas (2116).

 

13395- Şafii der ki: "Bu da bize gösteriyor ki Hz. Ömer, biri cizye damgası, biri de zekat damgası olmak üzere iki farklı damga kullanırdI. Bu konuda bizim de görüşümüz böyledir."

 

13396- Beyhaki der ki: Müzeni'nin Muhtasar'da naklettiği üzere Şafii bunu zekatın farz kılınması konusu içinde uzun bir metinle de rivayet etmiştir.

 

13397- Zeyd b. Eslem, babasından bildiriyor: Ömer b. el-Hattab'a cizye olarak çok sayıda hayvan getirilirdi. Bir defasında ona: "Develer içinde kör bir deve var" dediğimde, Ömer: "Onu bir aileye ver de ondan faydalansınlar" karşılığını verdi. Ona: "Kör olmasına rağmen mi?" dediğimde: "Onu deve sürüsüne katarlar" karşılığını verdi. "Nasıl otlanacak?" dediğimde: "Bu deve cizye develerinden mi yoksa zekat develerinden mi?" diye sordu. "Cizye develerinden" karşılığını verdiğimde: "Vallahi siz onu yemek istiyorsunuz" dedi. Ona: "Üzerinde cizye damgası bulunuyor" dediğimde, Ömer emrederek bu deve kesildi.

 

Ömer'in yanında da dokuz yemek kabı vardı. Ne zaman yanında sebze veya meyve bulunsa bu tabaklara doldurup Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerine gönderirdi. Gönderdiklerinden geriye az bir şey kalması durumunda bunun Hafsa'ya düşmesini ister ve en son Hafsa'ya gönderirdi.

Kesilen devenin etinden bu tabaklara doldurarak Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerine gönderdi. Geriye kalan etlerle yemek yapılmasını söyledi ve Muhacir ile Ensar'ı bu yemeğe davet etti.(--- Malik, zekat (44), Şafii, el-Ümm (2/80) ve Beyhaki, Sünenü'l-kübra (7/80).

 

13398- Şafii der ki: Bildiğim kadarıyla da zekat ve cizyeyi toplayanlar toplanan hayvanları bu şekilde hep damgalamışlardır. Hayvanların damgalanmasının bir sakıncasının olduğunu da bilmiyorum. Fakat kişi zekat olarak verdiği bir devenin daha sonra satıldığını gördüğü zaman onu satın almaz. Zira Allah rızası için verdiği bir maldır.

 

13399- Zira Ömer b. el-Hattab, Allah yolunda kullanılması için hibe ettiği bir atın çarşıda satıldığını görmüş, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona bu atı satın almamasını söylemiştir. Muhacirler de Mekke'deki evlerini vakfettikleri için Mekke'ye geldiklerinde bu evlerde oturmamışlardır.(--- Şafii, el-Ümm (2/80).

 

13400- İbn Ömer bildiriyor: Ömer b. el-Hattab, Allah yolunda binilmesi için bir atı hibe etmişti. Daha sonra bu atın çarşıda satıldığını görünce satın almak istedi. Bunu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu satın alma! Verdiğin sadakadan da dönme!" buyurdu.(--- Buhari, cihad (2971) ve Müslim, hibe (1621).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Nikah / Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Hanımlarıyla ilgili Rivayetler