MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

FEY VE GANİMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ganimetin Hibe Edilmesi

 

13085- ŞafiI el-Kadım'de isnadıyla Ebu Seleme ile Yahya b. Abdirrahman b. Hatib'in şu rivayetini zikreder: Hevazin kabilesinden Müslüman olanlardan bir heyet Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip çoluk çocuklarının kendilerine geri verilmesini isteyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benim payım ile Abdulmuttalib oğullarının payını size bırakıyorum. Bu konuda sizin için diğer Müslümanlarla da konuşurum'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diğer müslümanlarla bu konuda konuşunca Uyeyne b. Bedr dışındakilerin hepsi paylarına düşenleri onlara geri verdiler. Uyeyne ise: "Payımı bırakmam!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Payın senin hakkındır'' buyurdu. Hevazin kabilesinden de Uyeyne'ye kör bir kadın düşmüştü.

 

13087-13086- Aftan'ın hadisini Hammad b. Seleme de İbn İshak kanalıyla Amr b. Şuayb'dan, o babasından, o da dedesinden, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bildirmiştir.(--- Ebu Davud, cihad (2694) ve Nesai, hibe (6/262).

 

13088- ŞafiI der ki: "Bu da bize gösteriyor ki askerler ganimetten paylarına düşenlerin sahibiydiler. Zira sahibi sayılmasalardı Resulullah, (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hevazin kabilesinden ganimet olarak aldıkları şeyleri verip veremeyeceklerini onlara sormazdı."

 

13089- Şafii sözlerine devam edip sonunda şöyle der: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimetin orduya ait olduğunu söylemiştir. Açık bir emir olmadıktan sonra onların payına hiç kimse ortak olamaz."

 

13090- Şafii yine şöyle der: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Akra' ve arkadaşlarına verdiği de humusun beşte birinin içinden olabilir.

 

13091- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) humus konusunda: "Humus benim payımdır, ancak yine size dönecektir'' buyurmuştur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) humustan akrabalarına değil de daha uzak olanlara bir şeyler verince Ensar'dan arkadaşları bunu garipseyip: "Ganimetlerimizi kanları hala kılıçlarımızdan damlayan birilerine veriyor!" demeye başladılar.(--- Buhari, humus (3147) ve Müslim, zekat (1059).

 

13092- Şafii der ki: Belki de: "İçimizden onu hak edenler varken ganimetlerimizin humusunu onlara mı veriyor?" demek istemişlerdir.

 

13093- Belki de birileri humus ganimetten ayrıldıktan sonra: "Bunları biz elde etmiştik!" diyerek humusun onlar sayesinde elde ettiğini söylemiştir.(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/338).

 

13094- Şafii der ki: İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Akra' ve arkadaşlarına humsun beşte biri içinden vermiştir.(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/338).

 

13095- Alimlerden bazılarının dediğine komutan: "Ganimet olarak elde ettiğiniz şeyler humusu alındıktan sonra sizindir" derse bu şarta göre her birinin elde ettiği onun olur. Zira bu şart üzerinden savaşa çıkmışlardır. Bunu derken de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bedir savaşında: "Kişinin ganimet olarak elde ettiği şey kendisinin olur'' sözüne dayanmışlardır. Bu da humus ile ilgili ayetin nazil olmasından öncedir. Doğrusunu Allah bilir.

 

13096- Bildiğim kadarıyla bu konuda bizim yanımızda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabit olan bir rivayet bulunmamaktadır.

 

13097- Beyhaki der ki: Rivayet edildiğine göre Ubade b. es-Samit'e enfal ile ilgili ayet sorulunca: "Bu ayet, Bedir savaşına katılan bizler hakkında nazil oldu. Zira Bedir savaşında müşriklerle savaştığımızda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müslümanlardan her bir kişinin ele geçirdiğini kendisine nefl olarak verdi" demiş, ardından ganimetin taksimi ile ilgili ayetin nazil olmasını zikretmiştir.

 

13098- Rivayet edildiğine göre İbn Abbas: "Bedir savaşında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müşriklerden birini öldürene şu kadar, onlardan birini esir alana da şu kadar verilecektir'' buyurdu" demiş, sonra da ele geçirilen mallar konusunda müslümanların anlaşmazlığa düşmesini, ganimetler ile ilgili ayetin nazil olmasını ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimetleri aralarında paylaştırmasını zikretmiştir.(--- Ebü Davud, cihad (2737,2738, 2739).

 

13099- Sa'd b. Ebi Vakkas da Abdullah b. Cahş müfrezesini naklederken, ganimetlere yönelik her müslümanın ele geçirdiğinin kendisine ait olduğunu zikreder.

 

13100- Beyhaki der ki: Bunlar da Bedir savaşından önce gerçekleşmiştir.

Bu ayetin nazil olmasından sonra da taksimat, Şafii'nin zikredip tercih ettiği şekilde yapılmıştır. Buna göre ganimetin beşte dördü savaşa katılanlar arasında paylaştırılmıştır. Humusun beşte dördü de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesine kalmıştır. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), humustan kendi payını da istediği yere verebilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Humusun Taksim Edilmesiyle ilgili Hususlar