MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

FEY VE GANİMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Üçüncü Nefl Türü

 

12980- Şafii der ki: Alimlerden bazılarının dediğine göre siyasi otorite bir ordu veya bir müfreze gönderirken, savaş öncesi: "Ganimet olarak elde ettiğiniz şeyler humusu alındıktan sonra sizindir" derse, bu şarta göre her birinin elde ettiği onun olur. Zira bu şart üzerinden savaşa çıkmışlardır.

 

12981- Bunu derken de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bedir savaşında:

"Kişinin ganimet olarak elde ettiği şey kendisinin olur" sözüne dayanmışlardır. Bu da, humus ile ilgili ayetin nazil olmasından öncedir. Doğrusunu Allah bilir.

 

12982- Bu konuda bizim yanımızda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabit olan bir rivayet bulunmamaktadır.(--- Şafii, el-Ümm (4/144).

 

12983- Beyhaki der ki: Rivayet edildiğine göre Ubade b. es-Samit'e enfal ile ilgili ayet sorulunca: "Bu ayet, Bedir savaşına katılan bizler hakkında nazil oldu. Zira Bedir savaşında müşriklerle savaştığımızda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müslümanlardan her bir kişinin ele geçirdiğini kendisine netl olarak verdi" demiş, ardından ganimetin taksimi ile ilgili ayetin nazil olmasını zikretmiştir.

 

12984- Rivayet edildiğine göre İbn Abbas: "Bedir savaşında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müşriklerden birini öldürene şu kadar, onlardan birini esir dana da şu kadar verilecektir'' buyurdu" demiş, sonra da ele geçirilen mallar konusunda müslümanların anlaşmazlığa düşmesini, ganimetler ile ilgili ayetin nazil olmasını ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimetleri aralarında paylaştırmasını zikretmiştir. (--- Ebu Davud, cihad (2737, 2738, 2739).

 

12985- Sa'd b. Ebi Vakkas da Abdullah b. Cahş müfrezesini naklederken, ganimetlere yönelik her müslümanın ele geçirdiğinin kendisine ait olduğunu zikreder.(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/316).

 

12986- Beyhaki der ki: Bunlar da Bedir savaşından önce gerçekleşmiştir.

Bu ayetin nazil olmasından sonra da taksimat Şafii'nin zikredip tercih ettiği şekilde yapılmıştır. Humusun beşte dördü de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesine kalmıştır. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), humusun beşte birlik kısmı olan kendi payını da istediği yere verebilir. Doğrusunu da Allah bilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Humusun Taksim Edilmesi