MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

VASİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ölünün Yanında Bulunan Emanetler

 

12889- Yüce Allah: "Allah size, emanetleri sahiplerine teslim etmenizi emreder"[Nisa, 58] buyurmuştur.

 

12890- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Münafığın üç özelliği vardır. Konuştuğunda yalan söyler. Verdiği sözü tutmaz. Emanete de hıyanet eder. ''(--- Buhari, iman (33) ve Müslim, iman (59).

 

12891- Rivayet edildiğine göre Ebu Bekr, Ali ve İbn Mes'ud, ödünç olarak verilen bir malı emanet olarak sayarlardı.

 

12892- (Kadı) Şureyh der ki: "Hıyanet etmemişse emanetçi, emanete gelebilecek zarardan sorumlu tutulmaz."(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/289).

 

12893- Siyer kitaplarında rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mekke'den ayrıldığında Ali b. Ebi Talib'in Mekke'de kalmasını ve yanında bırakılan emanetleri sahiplerine vermesini söylemişti.

 

12894- Hammad bildiriyor: İbrahım(-i Nehal), yanında emanet varken ve borcu da bulunuyorken ölen kişi konusunda: "Alacaklılar ile emanetin sahipleri adamın malını alacaklarına göre aralarında paylaşırlar" demiştir.(--- Şafii, el-Ümm (7/116).

 

12895- Ebu Cafer ve Ata'dan da aynısı rivayet edilmiştir.(--- Şafii, el-Ümm (7/116).

 

12896- Haccac vasıtasıyla Hakem'den, o da İbrahım'den olmak üzere aynısı rivayet edilmiştir.(--- Şafii, el-Ümm (7/116).

 

12897- Şafii der ki: Şayet ölende bırakılan emanet aynıyla durmuyorsa, veya emanete yönelik kanıt ya da ölünün ikrarı yoksa, fakat emanetin sayısı veya değeri biliniyorsa böylesi bir durumda emanetin sahibi diğer alacaklılarla eşit haklara sahip olur.

Ancak emaneti yanında bulunduran kişi ölmeden: "Emanet telef oldu!" derse onun bu sözüne itibar edilir. Zira emanetçi kendisidir.(--- Şafii, el-Ümm (7/116).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Fey ve Ganimetin Taksim Edilmesi