MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

VASİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yetim Çocuktan Sorumlu Olan Fakir Kişinin Meşru Ölçülerde Onun Malından Yiyebilmesi

 

12879- Yüce Allah: "Zengin olan iffetli davransın. Fakir olan ise uygun bir şekilde yesin,''[Nisa, 6] buyurmuştur.

 

12880- Hz. Aişe der ki: "Bu ayet yetimin velisi hakkında nazil olmuştur. Fakir olan velinin yetimin malından yeme ölçüsü, yetimin ve malının hizmetini gördüğü kadarıyladır."

 

12881- Amr b. Şuayb, babası kanalıyla dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), himayesinde yetim çocuk bulunan fakir bir adama: ''Aşırıya ve israfa kaçmadan, kendin için mal biriktirmeye kalkışmadan bu yetimin malından yiyebilirsin" buyurdu.(--- Buhari, buyu (2212) ve Müslim, tefsir (3019).

 

12882- Aynısı İbn Abbas'ın kendi sözü olarak da rivayet edilmiştir.

 

12883- Bu şartlarda yetimin malından yiyen kişinin, daha sonra imkanları iyi olduğunda yediklerini geri vermesi konusunda Ömer b. el-Hattab'dan şöyle bir rivayet gelmiştir: "Allah'ın malına (beytülmala) karşı kendimi yetimin malına bakan veli gibi görüyorum. ihtiyacım olduğu zaman ondan alırım. Ancak durumum düzelince de aldığımı yerine geri koyarım. İhtiyacım yoksa bu mala dokunmam."

 

12884- Rivayet edildiğine göre ibn Abbas: "Durumu düzelince bu maldan aldıklarını yetime öder. Durumu iyi olmaması durumunda da aldıkları kendisine helal olur" demiştir.

 

12885- Rivayet edildiğine göre Abıde, Mücahid, Said b. Cübeyr ve Ebu'lAliye: "Aldığını geri öder" demişlerdir.

 

12886- Rivayet edildiğine göre Hasan el-Basrl ve Ata b. Ebi Rebah: "Aldığınıgeri ödemez" demişlerdir.

 

12887- İbn Abbas der ki: "Yetim m'alına, ergenlik çağına erişene kadar en iyi şeklin dışında yaklaşmayın"[En'am, 152] ayeti nazil olduğu zaman, yanında yetim bulunan kişi onun mallarını kendi mallarından ayırmaya başladı. Ancak yetimin yemeklerinden artanlar bozulmaya, etler kokmaya başlayınca bu konuda Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yakındılar. Bunun üzerine Yüce Allah: "Onların işlerini düzeltmek hayırlıdır. Eğer onlarla bir arada yaşarsanız, artık onlar sizin kardeşlerinizdir..''[Bakara, 220] ayetini indirdi.

 

12888- Bu rivayetlerin isnadlarını da Sünen kitabının alışveriş ve vasiyetler konusu içinde zikrettik.(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/284).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ölünün Yanında Bulunan Emanetler