MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

FERAİZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Mulilaneye Konu Olan çocuğun Miras Durumu

 

12670- Şafii der ki: "Mulaane veya zina çocuğu öldüğü zaman annesi Allah'ın Kitab'ında zikredilen hakkını alır. Anne bir kardeşleri de haklarını alırlar. Haklarını aldıktan sonra geriye kalan mal konusunda da şayet annesi azatlı bir cariye ise terekeden kalan mallar annesinin efendilerine verilir. Şayet hür biri ise veya üzerinde vela hakkı yoksa haklardan sonra geriye kalan mallar bütün Müslümanların (beytülmalın) olur."(--- Şafii, el-Ümm (4/82).

 

12671- Beyhaki der ki: Zühri, Sehl b. Sa'd'dan, lanetleşen çiftin kıssasını rivayet ederken şöyle der: "O zamanlar adamın karısı hamileydi. Adam çocuğun kendisinden olduğunu kabul etmediği için çocuk annesine nisbet edilirdi. Bu olaydan sonra da böylesi bir durumda çocuğun annesine, annenin de çocuğuna Yüce Allah'ın farz kıldığı şekilde varis olması sünnet oldu.''(--- Şafii, el-Ümm (4/82).

 

12672- İbn Abbas'ın da bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "(Ölüden geriye kalan) malı pay sahipleri arasında Yüce Allah'ın Kitab'ına göre taksim edin. Taksimat sonrası bir şey artarsa ölüye en yakın olan erkeğe verin.''(--- Buhari, talak (5308) ve Müslim, lidn (1492).

 

12675-12674-12673- Şa'bi ile Katade'nin bildirdiğine göre Zeyd b. Sabit: "Bu çocuğun annesi üçte biri, kardeşi de altıda biri alır. Bir şey artarsa da beytülmala devredilir" demiştir.(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/258) ve Darimi, Sünen (2960).

 

12676- Şafii'nin görüşünün benzeri Urve b. ez-Zübeyr ve Süleyman b. Yesar'dan da rivayet edilmiştir.(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/259).

 

12677- Ebu Said'in rivayetine göre Şafii şöyle demiştir: Bir durum dışında başka alimler de bu konuda bizim gibi demişlerdir. Bu durum da çocuğun annesinin hür biri olması veya üzerinde vela hakkı bulunmaması durumunda pay sahiplerinden sonra geriye kalan malın annenin asabesine verilmesidir. Bu konuda da: "Annesinin asabesi çocuğun asabesi gibidir" demişler ve bu yönde biri sabit olmayan biri de huccet görülmeyen iki rivayete dayanmışlardır. (--- Şafii, el-Ümm (4/82).

 

12679-12678- Beyhaki der ki: Şafii'nin sabit olmayan rivayetten kastı Vasile'nin rivayeti olsa gerektir. Vasile b. el-Eska'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kadın üç mirasa varis olur. Bunlar da azat ettiği kölenin mirası, buluntu olarak büyüttüğü çocuğun mirası ve (kocasıyla) mulaane yapmış olduğu oğlunun mirasıdır.''

Ebu Davud, Sünen'de İbrahım b. Musa er-Razı kanalıyla Muhammed b. Harb'dan rivayet etmiştir.(--- Ebu Davud, feraiz (2906) ve Tirmizi, feraiz (2115).

 

12680- Buhari der ki: "Amr b. Ru'be es-Sa'lebi'nin Abdulvahid en-Nasri'den olan rivayeti hakkında tenkitler vardır."

 

12681- Beyhaki der ki: Ravilerinden bazılarının meçhulolmasından dolayı Buhari ve Müslim bu hadisi sabit görmemişlerdir.

 

12682- Şafii'nin huccet olmayan rivayetten kastı Mekhul'ün rivayeti olsa gerektir. Zira Mekhul şöyle der: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), mulaane çocuğunun mirasını annesine, annesinin olmaması durumunda da annesinin varislerine verdi" demiştir.(--- Ebu Davud, feraiz (2907) ve Darimi, Sünen (2971).

 

12683- İsnadında kopukluk vardır.

 

12684- Aynısını meşhur olmayan İsa b. Musa Ebu Muhammed el-Kuraşı, Ala b. el-Haris vasıtasıyla Amr b. Şuayb'dan, o babası kanalıyla dedesinden, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmiştir.(--- Ebu Davud, feraiz (2908).

 

12685- Abdullah b. Ubeyd el-Ensari der ki: Zurayk oğullarından bir kardeşime bir mektup yazıp: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mulaane çocuğunu kime verdi?" diye sordum. Cevap olarak: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mulaane çocuğunun annesine verilmesine hükmetti. Zira annesi hem babası, hem de annesi konumundadır" yazdı.(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/259) ve Darimi, Sünen (2963).

 

12686- Abdullah'ın da Şam ahalisinden bir adamdan bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mulaane çocuğunun asabesi annesinin asabesidir" buyurmuştur.

 

12687- Hem bu, hem de önceki rivayetin isnadlarında kopukluk vardır.

Lafzı konusunda da ihtilaflar vardır. Şayet sabit ise uyulması gerekir. Ancak isnadları dediğimiz gibidir. Doğrusunu da Allah bilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Meclisinin Miras Durumu