MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

FERAİZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Meclisinin Miras Durumu

 

12688- Şafii der ki: "Bir Mecusi kendi kızıyla evliyken Müslüman olduğu zaman ölmesi durumunda kızı hangi nesepten daha çok payalıyorsa onu ona göre adama varis kılar, diğerini bırakırız. Daha çok payaldığı yakınlık derecesi ise her halükarda geçerli ve sabit olanıdır. Kadın böylesi bir kişinin hem annesi, hem de kız kardeşi konumunda olursa adamın ölmesi halinde kadını anne sayar, bu şekilde varis kılarız. Zira anne her halükarda mirastan payalırken kız kardeşin bazı durumlarda payı düşer veya azalır. Diğer yakınlarının miras durumu da bu usule göre yapılır."(--- Şafii, el-Ümm (4/82).

 

12689- Beyhaki der ki: Rivayet edildiğine göre Zeyd b. Sabit: "Böylesi bir durumda iki akrabalıktan değil en yakın akrabalık bağıyla mirasçı olur" demiştir.

Hasan ve Zühri de aynı görüştedir.  (--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/260).  ---  Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/260) ve Darimi, Sünen (3091).

 

12690- Rivayet edildiğine göre Hz. Ali (annesi veya kızı veya kız kardeşi ile evliyken ölen Mecusiye karısını) her iki akrabalığıyla mirasçı kılardı.

 

12691- İbn Mes'ud'dan da aynısı rivayet edilmiştir.(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/260) ve Darimi, Sünen (3093).

 

12692- Bu konuda Hz. Ali, İbn Mes'ud ve Zeyd'den gelen rivayetler zayıftır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hunsa Olan Kişinin Miras Durumu