MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

FERAİZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Anne-baba Bir Kardeşler ile Anne Bir Kardeşleri Terekenin Üçte Birine Ortak Kılma (Müşerreke)

 

12654- Şafii der ki: Ölüden geriye koca, anne, anne-baba bir iki erkek kardeş ve anne bir iki erkek kardeş kalması durumunda terekenin yarısı kocaya, altıda biri anneye, üçte biri de anne bir kardeşlere verilir. Anne bir kardeşlerin payına anne-baba bir kardeşler de ortak olur. Çünkü babanın hükmü düşünce her ikisi de anne bir kardeş olmuşlardır.(--- Şafii, el-Ümm (4/88).

 

12655- Şafii bunu el-Kadım'de Ömer b. el-Hattab ile Zeyd b. Sabit'ten nakletmiştir.

 

12656- Hakem b. Mes'ud es-Sekafi der ki: Ömer b. el-Hattab'ın anne-baba bir olan kardeşler ile anne bir olan kardeşleri terekenin üçte birine ortak ettiğine şahit oldum. Adamın biri ona: "Geçen sene aynı konuda bundan daha farklı bir hüküm vermiştin!" deyince, Ömer ona: "Nasıl hüküm vermiştim?" diye sordu. Adam: "Terekenin üçte birini anne bir kardeşlere verdin ve bundan anne-baba bir olan kardeşlere bir şey vermedin" deyince, Ömer: "O hüküm o zamanki olay içindi, şimdiki durum için de bu şekilde hüküm veriyoruz!" karşılığını verdi.(--- Abdurrezzak, Musannef (19005).

 

12657- İbrahım'in bildirdiğine göre Hz. Ömer, Abdullah (b. Mes'ud) ve Zeyd: "Böylesi bir durumda terekenin yarısı kocaya, altıda biri anneye verilir" demişlerdir. Anne-baba bir kardeşleri anne bir kardeşlerle birlikte terekenin üçte birine ortak etmişler ve: "Çünkü baba onların ancak yakınlıklarını arttırmıştır (yani birdirler)" demişlerdir.(--- Abdurrezzak, Musannef(19009).

 

12658- Beyhaki der ki: Ebu Miclez'den bize rivayet edildiğine göre Osman b. Affan onları üçte birlik hisseye ortak etmiş, Hz. Ali ise onları ortak etmemiştir. (--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/255).

 

12659- Şafii'nin İbrahım'den bildirdiğine göre Abdullah (b. Mes'ud) da onları ortak ederdi.(--- Şafii, el-Ümm (7/179).

 

12660- Şafii der ki: Biz de ortak edilecekleri görüşündeyiz. Oysa Iraklılar bu konuda Abdullah'a muhalefet etmiş ve: "Ortak edilmezler" demişlerdir.(--- Şafii, el-Ümm (7/179).

 

12661- Beyhaki der ki: "Abdullah'tan ortak etmediği de rivayet edilmiştir."

 

12662- Hüzeyl bildiriyor: "Abdullah (b. Mes'ud) (anne-baba bir kardeşleri anne bir kardeşlerle birlikte terekenin üçte birine) ortak etmezdi."

 

12663- Beyhaki der ki: Muhammed b. Salim'in vasıtasıyla Şa'bi'nin bildirdiğine göre Zeyd de ortak etmezdi.(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/256).

 

12664- Bu da zayıf bir rivayettir.

 

12665- Harice b. Zeyd, Vehb ve başkalarının naklettikleri sahih rivayetlere göre ise Zeyd onları ortak ederdi.

 

12666- Hz. Ali'den bu konuda gelen sahih rivayete göre onları ortak etmezdi.

 

12667- Hz. Ömer'den bu konuda gelen sahih rivayete göre sonradan onları ortak etmeye başlamıştır.

 

12668- Abdullah'tan rivayetinde ise zikrettiğimiz gibi ihtilaf edilmiştir.

İbrahım en-Nehai de Abdullah'ın mezhebini başkalarından iyi bilir.

 

12669- Şa'bi'nin de bildirdiğine göre Abdullah (b. Mes'ud) onları ortak etmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Mulilaneye Konu Olan çocuğun Miras Durumu