MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ÖLÜ ARAZİ İHYASI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yitik Mal

 

12436- Beyhaki der ki: Bize rivayet olunduğuna göre Carud el-Abdi der ki: ''Ey Allah'ın Resulü! Bazen Curuf'tan geçerken başıboş develer görüyoruz.

Onlara binebilir miyiz?" dediğimizde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanın yitik malı onu sahiplenen kişi için ateş alevidir" karşılığını verdi,(--- Abdurrezzak, Musannef (10/131), Ahmed, Müsned (5/80), Ebu Ya'la, Müsned (2/220) ve Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/190).

 

12437- ŞafiI de bu hadise işaret etmiştir.

 

12438- Cerır b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yitik bir malı ancak sapmış biri sahiplenir'' buyurmuştur.(--- Ebu Davud, lukata (1720) ve İbn Mace, lukata (2503).

 

12439- Bu da kişinin yitik maldan faydalanmak istemesi durumunda geçerlidir. Kişinin yitik malı sahibine vermek için alması konusunda ŞafiI şöyle der: "Kişi bir deve bulup da onu sahibine vermek istediği zaman onu almasının bir sakıncası olmaz. Ancak onu kesip yemek için alamaz ve alması da zulümdür."(--- Şafii, el-Ümm (4/66).

 

12440- Beyhaki der ki: Zeyd b. Halid el-Cüheni'den bize bildirildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişi yitik bir malı) ilanını yapmak için olmadığı sürece alıp sahiplenirse sapmış biri demektir'' buyurmuştur.(--- Müslim, lukata (1725).

 

12441- Ebu Said'in rivayetine göre Şafii şöyle demiştir: Yitik bir hayvanı bulan kişinin şayet ona bakma imkanı yoksa ve yöneticinin koruluğu varsa Ömer b. el-Hattab'ın yaptığı gibi sahibi gelinceye kadar hayvanı koruluğa bırakır. Bu süre zarfında hayvan yavruladığı zaman yavrular sahibinin olur.

 

12442- Ancak yöneticinin koruluğu yoksa ve hayvanın bakımı için harcaması olacaksa bu harcama hayvanın bedelinden düşülür. Bu durumda da Osman b. Affan'ın yaptığı gibi yapılmasını uygun görürüm. Ancak hayvanın sahibinin yakın bir yerde olduğu biliniyorsa sahibi gelene kadar iki üç günlüğüne hayvanı bulan kişi onu yanında tutar.(--- Şafii, el-Ümm (4/66).

 

12443- ibn Şihab der ki: Ömer b. el-Hattab zamanında yitik develer güven içinde olurlardı ve yavrulamalarına rağmen kimse onlara dokunmazdı. Bu durum Osman b. Affan'ın zamanına kadar böyle devam etti. Osman zamanında ise bu develerin ilanının yapılmasını, sonra da satılmalarını, sonradan sahibinin gelmesi durumunda bedelinin ona verilmesini söyledi.(--- Malik, akdiye (SI).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Buluntu Malın (Lukata) Sahibinin Çıkması