MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ÖLÜ ARAZİ İHYASI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Zekatı Hak Etmeyene Sadaka Vermek

 

12387- Zeyd b. Ali bildiriyor: "ResUlullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızı Fatıma malından Haşim oğulları ile Muttalib oğullarına sadaka verdi. Hz. Ali de bunlara ve bunlarla birlikte başkalarına sadaka verdi."(--- Şafii, Müsned (1/245) ve Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/183).

 

12388- Ebu Said'in rivayetine göre Şafii şöyle demiştir: "Medine valisi bana Ali b. Ebi ralib'in sadakasını çıkarıp gösterdi. Ebu Rafi'nin ailesinde bulunduğunu ve onu onlardan aldığını söyledi. Bu sadakaya yönelik yazı çıkarılıp okundu. İçinde: "Bu, Haşim oğulları ve Muttalib oğullarına verilen bir sadakadır" yazıyordu. Bunların yanında başka kişilerin isimleri de geçiyordu. "

 

12389- Şafii der ki: "Haşim oğulları ile Muttalib oğullarına zekat haramdır. Ne Ali, ne de Fatıma bunlardan fakir olsun, zengin olsun kimsenin özel olarak ismini zikretmiş değildir. Bunlar içinde zengin olanlar da vardı."

 

12390- Cafer b. Muhammed bildiriyor: Babam Mekke-Medine arasında sebi! olarak konulan su tulumlarından alıp içerdi. Bunu neden yaptığını kendisine sorduğumda veya sorulduğunda: "Bize haram kılınan zekat mallarıdır" dedi.(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/183).

 

12391- Ömer b. el-Hattab der ki: "(Ömer b. el-Hattab) beni görevlendirdi... " Hadisin sonrası kitaptan düşmüştür. Bu kanalla munkatı bir Hadistir.

 

12392- Tamamı mevsul olarak da rivayet edilmiştir. Süfyan der ki: ''Zühri'nin bu hadisi naklettiğini işittim. Ancak ben iyi aklımda tutamadım. Ma'mer ise bunu Zühri'den sağlam bir şekilde ezberledi. Zühri'nin bildirdiğine göre Abdullah b. es-Sa'di, Şam taraflarından Ömer b. el-Hattab'ın yanına geldi... "

 

12393- Abdullah b. es-Sa'dı bildiriyor: Hilafeti zamanında Ömer b. el-Hattab'ın yanına geldim. Ömer bana: "Bana bildirilene göre Müslümanlar için bir görevi ifa edip de buna karşılık sana ücret verdikleri zaman bunu kabul etmiyormuşsun, öyle mi?" diye sordu. Ben: "Evet!" dedim. Ömer: "Peki neden öyle yapıyorsun?" diye sorunca, ben: "Atlarım, kölelerim var ve maddi durumum gayetiyi. Ben yaptığım işin Müslümanlar için bir sadaka olmasını istiyorum" karşılığını verdim. Bunun üzerine Ömer şöyle dedi: "Böyle yapma! Senin bu yaptığını zamanında ben de yapmak istedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde bana mal verir, ancak ben: ''Bunu benden daha fazla muhtaç olan birine ver'' derdim. Bir defasında yine bana mal vermek isteyince, ben: ''Bunu benden daha fazla ihtiyacı olan birine ver'' dedim. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aç gözlü olup kendin istemeden Yüce Allah'ın sana ihsan ettiği bir malı aL. Aldıktan sonra da ister kendin harca, istersen de başkasına sadaka olarak ver. Bunun haricinde gelecek bir malın da peşine düşme!'' buyurdu."

Lafız Şuayb'ın lafzıdır. Buhari, Sahih'de Ebu'l-Yeman'dan ve Müslim ise Amr b. el-Haris kanalıyla Zühri'den tahric etmiştir.(--- Buhari, ahkam (7163). ---  Müslim, zekat (1045).

 

12394- Nafile sadaka konusunda Şafii şöyle der: Bu tür sadaka kimseye haram değildir. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sadakayı almaz, hediyeyi ise kabul ederdi. Belki de Yüce Allah'ın ona has yaptığı ihsanlar ve vaad ettiği mükafatlardan dolayı sadakayı kendine haram görüp almamıştır.

 

12395- Belki de başkasına minnet borcu olmasın diye sadakaları kabul etmemiştir. Zira sonuçta sadaka karşılık beklenmeden yapılan bir tür yardımdır. Hediye ise karşılığı beklenerek verilen bir şeydir.

 

12396- Şafii, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hediyeyi kabul etmesi konusunda da Hz. Aişe'nin şu rivayetini delil olarak getirir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eve girdiğinde evdeki yiyeceklerinden ekmek ile katık getirip önüne koyduk. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sanırım bir et parçası görmıüştüm?" buyurunca, ona: "O et Berıre'ye sadaka olarak verilmişti" dedim, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O et Berire'ye sadaka, bizim için ise hediyedir" buyurdu.

Buhari ve Müslim, Sahih'de Malik kanalıyla rivayet etmişlerdir.(--- Buhari, nikah (5097) ve Müslim, zekat (173).

 

12397- Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem), evinde yemek getirildiği zaman nereden geldiğini sorardı. Hediye olarak geldiği söylendiği zaman ondan yerdi. Sadaka olarak verildiği söylendiği zaman da ondan yemezdi. ''

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Lukata (Buluntu Para / Eşya / Hayvan)