MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ÖLÜ ARAZİ İHYASI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Teslimat Olmasa da Sözle Vakfetmenin Geçerli Olması

 

12298- Şafii der ki: Ömer b. el-Hattab söz konusu araziyle ne yapacağını sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) araziyi vakfedip mahsulünü infak etmesini söylemiştir. Bu da bize vakfetmenin caiz olduğunu göstermektedir. Bundan dolayı Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emriyle Hz. Ömer vakfettiği malının başında bizzat kendisi durmuş ve mahsulünü de infak etmiştir.(--- Şafii, el-Ümm (4/53).

 

12299- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Araziyi vakfedip mahsulünü infak et'' sözünden kasıt, böylesi bir şartın koşulması da olabilir. Ancak ilk mana lafzın zahirine daha uygundur. Bu rivayet bize başka bir şeyi de göstermektedir. O da Hz. Ömer'in daha önce vakfetmenin nasılolması gerektiğini bilmediğidir. Şayet vakfın tamamlanması için vakfedilecek malın elden çıkarılması gerekseydi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) araziyi vakfetmesini, mahsulünü de infak etmesini öğrettiği gibi vakfedeceği malı elinden çıkarmasını da söylerdi.(--- Şafii, el-Ümm (4/53). 

 

12300- Şafii der ki: Hz. Ömer Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emriyle vakfettiği malının başında ölene kadar durmuştur. Ali b. Ebi Talib de vefat edene kadar vakfettiği malın başında durmuştur. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızı Fatıma da vefat edene kadar vakfettiği malın başında durmuştur.

 

12301- Bunu da Ali'nin, Fatıma'nın ve Ömer'in soyundan gelen alim kişiler ile onları azatlıları bize bildirmiştir.

 

12302- Ensar ve Muhacirlerden bir çok kişinin bu şekilde mal vakfettiğini biliyoruz. Onların çocukları ve akrabalarının bize bildirdiğine göre de her biri ölene kadar vakfettiği bu malının başında durmuştur. Bunu bize bir çok kişi yine bir çok kişiden naklen bize ulaştırmıştır ve bu konuda ihtilaf yoktur.

 

12303- Şafii: "Anlattığım şekildeki vakıf malları daha çok Medine ve Mekke'de bulunmaktadır. Önceki Müslümanlar bunları vakfetmiş ve her biri de ölene kadar vakfettiği malının başında durmuştur. Bu konuda zikrettiğimiz hadisler de fazladan bilgi mahiyetindedir" demiş ve bu konuda açıklamalarına devam edip vakfetmeyi köle azat etmeye benzetmiştir.

 

12304- Müzeni'nin Muhtasar'da Hz. Fatıma'nın ile Ali'nin vakfettikleri mallara yönelik işaret ettiği hadis de bağışlar kitabının sonlarına doğru zikredilecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Başkasına Satışı ve Hibe Edilmesi Haram Olmayan Vakıf ta Malın Teslim Edilmeden Geri Alınması, Bu Malın Miras ve Benzeri Yollarla Sahibine Geri Dönmesi