MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ÖLÜ ARAZİ İHYASI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İnsanların Birbirine Zarar Vermesine EngelOlmak İçin Bu Konuda İçtihada Göre Hüküm Verilmesi

 

12255- ŞafiI el-Kadım'de bu konuda uzun bir fasıl açmıştır. el-Cedid'de ise şöyle demiştir: Amr b. Yahya el-Mazini'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ne zarar vermeli, ne de zarara izin verilmelidir" buyurmuştur.(--- Malik, akdiye (31) ve İbn Mace, Sünen (2340)

 

12256-12257- A'rec bildiriyor: Ebu Hureyre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hiç kimse duvarına) komşusunun direğinin ucunu koymasına engelolmasın'' buyurdu" der ve şöyle devam ederdi: "Bakıyorum da hoşunuza gitmedi! Vallahi bu hükmü görmezden gelemeyeceğiniz bir şekilde her yerde söyleyeceğim. "

Buhari ve Müslim) Sahih'de Malik kanalıyla rivayet etmişlerdir.

Başka bir kanalla aynısı rivayet edilirken "Haşebetun" yerine "Haşebehu" lafzı kullanılmıştır. Ebu Cafer der ki: Müzen! bu hadisi bize "Haşebehu" lafzıyla okudu ki doğrusu da budur.(--- Buhari, mezalim (2463) ve Müslim, müsakat (1609).

 

12258- Bir grup ravi de bunu Yunus b. Abdila'la kanalıyla İbn Vehb'den "Haşebetun" lafzıyla rivayet etmişlerdir.

 

12259- Abdurrahman el-A'rec bildiriyor: Ebu Hureyre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Komşunuz sizin duvarınıza direğinin ucunu koymak için izin istediği zaman engelolmayın'' buyurdu" dedi. Ebu Hureyre yanında bulunanlara bunu aktarınca hepsi de başlarını öne eğdi. Bunun üzerine onlara: "Bakıyorum da hoşunuza gitmedi! Vallahi bu hükmü görmezden gelemeyeceğiniz bir şekilde her yerde söyleyeceğim" dedi.

Müslim, Sahih'de Züheyr kanalıyla SüfyEm'dan rivayet etmiştir.(--- Müslim, müsakat (1609).

 

12260- Harmele'nin rivayetine göre Şafii şöyle demiştir: "Bu hadis Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen sabit, isnadı muttasıl ve ravileri güvenilir olan bir hadistir. Rivayette tek kalınan diğer hadisler gibi de bağlayıcıdır. Çevresinde bulunan otlara yaklaşılmasına engelolmak için suyun fazlasının başkasından esirgenmesinin yasaklanması gibi burada da komşunun zaruri olan bir ihtiyacının giderilmesine engelolunmaması emredilmiştir."

 

12261- Sonrasında Şafii bu zaruretin keyfiyetini zikredip İbn Cüreyc'ten naklen şöyle der: "Medine'de adamın biri bir direğin ucunu komşunun duvarına koymak isteyince bu komşusu ona izin vermedi ve bu konuda anlaşmazlığa düştüler... " Sonrasında ravi Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir önceki hadisi zikreder.

 

12262- Şafii der ki: Sonrasında İbn Cüreyc, Ebu Hureyre'nin Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olan rivayetini zikreder ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın komşusunun duvarına direğinin ucunu koymasına hükmetti" der.

 

12263- Beyhaki der ki: Müslim b. Halid bu hadisin isnadını İbn Cüreyc'ten sağlam bir şekilde ezberlememiş gibidir.

Başka bir kanalla İkrime b. Seleme b. Rabia şöyle anlatıyor: "Muğıre oğullarından iki kardeşten biri, duvarına diğer kardeşinin direk ucu dayamasına karşı çıkmış ve bunu yapması halinde köle azat edeceğine dair yemin etmişti. Bu konuda Mucemmi' b. Yezid el-Ensari ile ashabdan bir çok kişinin huzurunda davalaştılar. Hepsi de: ''Şahadet ederiz ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), komşunun, komşusunun direğinin ucunu duvarına koymasına engelolmamasını emretti'' dedi. Bunun üzerine yemin eden kardeş: ''Kardeşim! Senin lehinde hüküm verileceğini anladım. Ben de direğinin ucunu benim duvarıma koymana izin vermeyeceğime dair yemin ettim. Sen, duvarımın yanına bir direk koy (ve direğini o direğe daya ki yeminim bozulmasın'' '' dedi. Adamın kardeşi de bir direk koyup direğinin ucunu onun üzerine dayadı."

İbn Cüreyc der ki: Bunu bana rivayet eden Amr: "Bu direği gördüm" dedi.(--- Beyhaklı Sünenü'l-kübra (6/156).

 

12264- Amr b. Yahya el-Mazinı, babasından bildiriyor: Dahhak b. Halife, Urayd deresinden kendi tarlasına doğru bir kanal açtı. Ancak kanalın Muhammed b. Mesleme'ye ait olan bir tarlasından geçmesi gerekiyordu. Muhammed buna izin verdi. Dahhak bu konuyu Ömer b. el-Hattab'a anlattı. Ömer, İbn Mesleme'yi çağırdı ve kanalın bahçesinden geçmesi için izin vermesini söyledi. Muhammed b. Mesleme: "Olmaz!" karşılığını verdi. Ömer:

"Neden kardeşinin faydasına olacak bir şeye engeloluyorsun? Oysa kanalın sana da faydası olur. Ondan devamlı olarak su içer, sana da bir zararı dokunmaz" deyince, Muhammed b. Mesleme yine: "Olmaz!" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ömer: "Vallahi karnın üzerinden geçecek olsa dahi adam bu suyu geçirecek!" dedi.(--- Malik, akdiye (33) ve Şafii, Müsned (2/ BS).

 

12265- Amr b. Yahya, babasından bildiriyor: Dedemin bahçesinde Abdurrahman b. Avf'ın bir su kanalı vardı. Abdurrahman bu su kanalını bahçesine daha yakın olacak bir yere çevirmek isteyince içinden geçeceği bahçe sahibi buna razı olmadı. Abdurrahman bu konuda Ömer'le konuşunca, Ömer kanalın söz konusu bahçeden geçmesine hükmetti. Bu şekilde Abdurrahman su kanalını o bahçeden geçirdi.(--- Malik, akdiye (34).

 

12266- Şafii el-Kadim'de şöyle der: "Kocası kaybolmuş olan kadın konusunda Ömer'in verdiği hüküm bu konuda olduğu gibi ona gelecek zararın önüne geçmeye yöneliktir ve bu konuda kadına yönelik hükümde bir istisna yapmıştır. ZarOri olan durumlarda verilecek hüküm, zarOri olmayan durumlarda verilecek hüküm gibi değildir. Böylesi bir durumda vereceğimiz hüküm konusunda da Allah bizleri muvaffak kılsın."

 

12267- Beyhaki der ki: Kocası kaybolmuş kadın konusunda Hz. Ali ondan farklı bir hüküm vermiştir. Kıyas da Hz. Ali'nin verdiği hükümden yanadır. Şafii de bu konuda hadise dayanarak ilk görüşünden dönmüştür.

 

12268- Su kanalları konusunda Hz. Ömer'den gelen rivayetlerin isnadlarında kopukluk vardır. Bu rivayetlerden birinde de Muhammed b. Mesleme'nin kanal konusunda Ömer'e karşı çıktığı da görülmektedir. Herkes kendi malında dilediği tasarrufta bulunabilir genel hükmüne dayanarak kişi Ömer'İn bu hükmüyle amel etmeyebilir.

 

12269- Rivayet edildiğine göre Semure b. Cundub'un Ensar'dan bir adamın bahçesinde yeni dikilmiş bir hurma ağacı vardı. Adam ailesiyle birlikte bahçede bulunduğu için Semure o ağaç için bahçeye her girişinde bahçe sahibi adam bundan rahatsız oluyordu. Adam gelip bu konuyu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlattı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Semure'den o ağacı adama satmasını istedi. Semure kabul etmedi. Ağacı söküp başka bir yerde dikmesini söyledi. Semure yine kabul etmedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Şu şu şeylere karşılık ağacı bana hibe et'' buyurup ağaca karşılık ona bir şeyler vaad etti. Semure yine kabul etmeyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "O zaman sen zararlı çıkarsın'' buyurdu. Sonra bahçe sahibine: ''Git ve bunun ağacını sök!'' dedi.(--- Ebu Davud, akdiye (3636).

 

12270- Cabir b. Abdillah buna benzer bir kıssayı naklederken Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Selam vermede cimri davranan kişi dışında senden daha cimrisini görmedim!'' buyurduğunu bildirir, ancak bahçe sahibine söz konusu hurma ağacını sökmesini emrettiğini zikretmez.(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/157-158).

 

12271- Said b. el-Müseyyeb de Ebu Lubabe konusunda buna benzer bir kıssa rivayet etmiştir. Bu kıssada Ebu'd-Dahdaha'nın bir bahçe karşılığında hurma salkımını satın aldığı bildirilir, ancak bahçe sahibine onu sökmesini emrettiği zikredilmez. Doğrusunu Allah bilir.(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/158).

 

12272- Komşunun duvarına direk ucunu koyma hadisine gelince sahih sabit bir hadistir. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetinden bu hadise muhalif olan bir şey de görmüş değiliz. Genel hükümlerden biriyle de böylesi bir hadise muhalefet etmek doğru değildir.

 

12273- ŞafiI hem eski (el-Kadim), hem de yeni (el-Cedid) risalesinde bu hadise itibar ettiğini, bu hadise muhalif olmanın hiçbir bahanesinin olmayacağını söylemiştir. Doğruya ancak Allah ulaştırır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Vakıf ile ilgili Hususlar