MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

SULH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kırad (Emek-Sermaye Ortaklığı)

 

12065- Zeyd b. Eslemı babasından bildirir: Ömer b. el-Hattab'ın oğulları Abdullah ve Ubeydullahı Irak'a giden orduya katıldılar. Dönüşte Ömer'in Basra valisine uğradılar. Vali onları hoşça karşıladıktan sonra: "Elimden size faydası olacak bir şey gelseydi yapardım" dedi. Sonrasında ise: "Gerçi var!

Burada müminlerin emirine göndermek istediğim beytülmala ait paralar var. Onları size vereyim. Siz bununla Irak mallarından bir şeyler alıp Medine'de satın. Sonra da anaparayı müminlerin emirine verir, yaptığınız kar da size kalmış olur" dedi. Abdullah ve Ubeydullah: "Bunu yapmanı isteriz" dediklerinde vali dediğini yaptı. Ömer b. el-Hattab'a da paraları onlardan alması için bir mektup yazdı.

Medine'ye geldiklerinde getirdikleri malları satıp kazanç elde ettiler.

Anaparayı Ömer b. el-Hattab'a verdiklerinde: "Size verdiği gibi diğer askerlere de bu şekilde mal verdi mi?" diye sordu. Onlar: "Hayır!" karşılığını verdiklerinde Ömer: "Tabi ki müminlerin emirinin oğulları olduğunuz için size bunu verdi! Size verdiği parayı kazancıyla beraber verin" dedi. Bu durum karşısında Abdullah suskun kaldı, Ubeydullah ise: "Ey müminlerin emiri! Bunu yapamazsın! Zira bu mal telef olsaydı veya eksilseydi ödenmesi bizim sorumluluğumuzda olacaktı" dedi. Ömer ısrarla: "Parayı (karıyla beraber) verin!" deyince Abdullah yine suskun kaldı, Ubeydullah da aynı şeyleri söyledi. Ömer'in meclisinde oturanlardan bir adam: "Ey müminlerin emiri! Bunu kırad say" deyince Ömer bunu kırad saydı ve anaparayla beraber karın yarısını aldı. Abdullah ile Ubeydullah da karın diğer yarısını aldılar.(--- Şafii, Müsned (2/169), Malik, kırad (1) ve Darekutni, Sünen (2/315).

 

12066- Arkadaşlarımız, bölgelerinde kırad yaygın olduğu için bu hadisi huccet olarak getirmiş ve bu hadise göre görüş bildirmişlerdir.

 

12067- Şafii, İhtilafu'l-ırakiyyın eserinde Iraklı birinden naklen şunu bildirir: Humeyd b. Abdillah b. Ubeyd el-Ensari, babası kanalıyla dedesinden şunu aktardı: "Ömer b. el-Hattab bir yetimin malını mudarabe (kar payı ortaklığı) ile birine verdi. Malı alan adam Irak'ta ticaret yaptı. Ancak alışverişin karı konusunda onunla nasıl anlaştığını bilmiyorum.''(--- Şafii, el-Ümm (7/108).

 

12068- Eban'ın da bildirdiğine göre Osman b. Affan bir malı mukarada yani mudaraba ile birine vermiştir.(--- Malik, kırad (2), Şafii, el-Ümm (7/108) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (6/111).

 

12069- İbrahım'in bildirdiğine göre İbn Mes'ud, Zeyd b. Huleyde'ye mukarada (mudaraba) usulü mal vermiştir.(--- Şafii, el-Ümm (7/108).

 

12070- Şafii bunu da hurmadaki muameleye kıyas etmiş ve bunun da ancak altın veya gümüş üzerinden olabileceğini, nakit dışı mallarda olmayacağını söylemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Mudarabede Emek Sahibi Kişinin Mal Sahibinin Lehine Farklı Davranması, Kişinin Sahibinin İzni Olmadan Bir Malla Ticaret Yapması