MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

REHİN

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Rehin

 

11699- Şafii der ki: Yüce Allah: "Ey iman edenler! Birbirinize belirli bir süre için borçlandığınız zaman onu yazınız"[Bakara, 282] buyurmuştur. Yine: "Eğer yolculukta olup katip bulamazsanız alınan rehin yeter''[Bakara, 283] buyurmuştur.

 

11700- Ayet de açık bir şekilde bizlere mukimken de, yolcuyken de alınan borçların yazılmasını emretmektedir.

 

11701- Yüce Allah yolculuk halinde katip bulunamadığı zaman rehini zikretmiştir. Allah doğrusunu bilir, borcu veren için bir teminat ve güvence, borcu alan kişinin de bunu unutmaması için ihtiyaten borcun yazılması ve rehin alınması söylenmiştir. Yüce Allah'ın: "Şayet birbirinize güvenirseniz, güvenilen kimse borcunu ödesin"[Bakara, 283] buyruğundan da bunun farz olan bir emir olmadığını anlıyoruz.

 

11702- Yolculuk anında ve ihtiyaç görüldüğünde borca yönelik belge yazmak haram değildir. Allah doğrusunu bilir, mukimken de ihtiyaç görülmesi durumunda borca yönelik belge yazmak haram olmayacaktır.(--- Şafii, el-Ümm (3/138).

 

11703- Cafer b. Muhammed, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (arpa karşılığında) zırhını Ebu'ş-Şahm adında Yahudi bir adamın yanında rehin bıraktı."(--- Şafii, el-Ümm (3/139) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/37).

 

11704- Ebu Said'in rivayetinde Şafii'nin bildirdiğine göre Hz. Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde zırhı rehin bırakılmıştı" demiştir.

 

11705- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman zırhı, almış olduğu otuz sa' arpa karşılığında rehin bırakılmıştı."

Buhari, Sahih'de Süfyan'dan ve Buhari ile Müslim de farklı kanallarla A'meş'ten tahric etmiştir.(--- Buhari, cihad (2916) ile buyu' (2068) ve Müslim, müsakat (1603).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Rehinin Teslim Alınması