MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Mekke Meskenleri ile Evlerinin Satışı ve Kiralanması

 

11675- İbrahım b. Muhammed el-KAfi -ki Müslümanların yanında çok değerli biriydi- anlatıyor: "Şatil'nin Mekke'de insanlara fetva verdiğini gördüm. İshak b. İbrahım ve Ahmed b. Hanbel de oradaydılar. Ahmed, İshak'a: ''Ey Ebu Yakub! Gel de sana gözlerinin daha önce benzerini göremediği birini göstereyim!'' dedi. İshak: ''Gözlerimin benzerini görmediği biri mi?'' diye sorunca, Ahmed: ''Evet!'' dedi ve onun getirip Şatil'nin yanında durdurdu ... " İbrahım arada olanları anlatıp şöyle devam eder: Sonra İshak yaklaşıp Şafii'nin meclisinde oturdu. Şafii yakın arkadaşlarıyla birlikte oturuyordu. İshak, Şafii'ye Mekke evlerinin kiralanması konusunu sordu. Şafii: "Bizim yanımızda caizdir. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda: ''Akil bize ev mi bıraktı ki?'' buyurmuştu" dedi. İshak b. İbrahım: "Konuşmama izin verir misin?" deyince, Şafii: "Konuş!" karşılığını verdi.

 

11676- İshak şöyle dedi: Yezid b. Harun'un Hişam'dan bize bildirdiğine göre Hasan, Mekke evlerinin kiralanamayacağını düşünürdü.

 

11677- Ebu Nuaym ve başkasının da Süfyan'dan, onun da Mansur'dan bize bildirdiğine göre İbrahım de Mekke evlerinin kiralanamayacağını düşünürdü. Ata ve Tavus da aynı şekilde düşünürdü.

 

11678- Şafii tanıdıklarından birine: "Bu kim?" diye sorunca, adam: "İshak b. İbrahım el-Hanzali b. Raheveyh el-Horasanl" karşılığını verdi. Şafii, İshak'a:

"Horasanlıların, fakihleri olarak gördüğü kişi sen misin?" diye sorunca, İshak:

"Öyle olduğunu söylüyorlar" karşılığını verdi. Bunun üzerine Şafii şöyle dedi:

"Keşke senin yerinde başkası olsaydı da kulaklarının çekilmesini söyleseydim. Ben sana Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söylediğini aktarıyorum, sen ise Ata, Tavus ve Hasan'ın düşüncelerini söylüyorsun. Onlar öyle düşünmeyebilir, ancak Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sözü karşısında

başkasının sözünün bir değeri var mı?"

 

11679- İbrahım arada olanları anlatıp şöyle devam eder: Şafii: "Yüce Allah: ''Allah'ın verdiği bu ganimet malları bilhassa; yurtlarından ve mallarından edilmiş olan, Allah'tan bir lütuf ve rıza dileyen, Allah'ın dinine ve Peygamber'ine yardım eden muhacir fakirlerindir''[Haşr, 8 ] buyurur. Yüce Allah bu ayette malları sahiplerine mi yoksa başkalarına mı nisbet etmiş?" diye sorunca, İshak: "Sahiplerine" karşılığını verdi.

 

11680- Şafii: "En doğru söz de Yüce Allah'ın sözüdür. Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ebu Süfyan'ın evine sığınan güvende olacaktır'' buyurmuştur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sözünde evi sahibine mi yoksa başkasına mı nisbet etti?" deyince, İshak: "Sahibine nisbet etti" karşılığını verdi.

 

11681- Şafii: "Ömer b. el-Hattab da hacamatçıların evini satın alıp başkasını oturtmuştur" dedi ve bu yönde ashabdan başka kişileri de zikretti. İshak: "Ama Yüce Allah: ''Yerli ve yabancı bütün insanlar için eşit kllınan''[Hac, 25] buyurur" dedi.

 

11682- Şafii şu karşılığı verdi: "Ayetin başını da oku! Ayette: ''Yerli ve yabancı bütün insanlar için eşit kılınan Mescid-i Haram'dan''[Hac, 25] denilir. Şayet ayet senin dediğin gibiyse o zaman Mekke'de kayıp ilanı yapılamaz, kurbanlıklar kesilemez, hayvan dışkıları atılamazdı. Ancak yerli yabancı tüm insanlar için eşit kılınan yer, sadece Mescid-i Haram'dır."

 

11683- İshak susup bir karşılık vermeyince Şafii susup bir şey sormadı.

 

11684- Beyhaki der ki: İsmail b. İbrahım b. Muhacir'in, babasından, onun da Abdullah b. Babah'tan, onun da Abdullah b. Amr'dan bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mekke herkes için bir konaklama yeridir. Bundan dolayı meskenleri satılamaz ve evleri kiraya verilemez" buyurmuştur.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (6/35).

 

11685- İsmail b. İbrahim ve babası zayıf kişilerdir.

 

11686- Ubeydullah b. Ebi Ziyad kanalıyla Ebu Necih'in bildirdiğine göre Abdullah b. Amr: "Mekke'deki evlerin kirasını yiyen kişi, midesine ateş indiriyor demektir" demiştir.

 

11687- Bir grup bunu Abdullah'tan bu şekilde mevkuf olarak rivayet etmiştir.

 

11688- Ondan merfu olarak da: "Mekke haram bölgedir. Bundan dolayı meskenlerinin satılması da, evlerinin kiraya verilmesi de haramdır'' hadisi rivayet edilmiştir.

 

11689- Böylesi bir rivayet sahih olsaydı onunla görüş belirtirdik. Ancak merfu olarak rivayeti sahih değildir. Hadisin Abdullah b. Amr'dan geldiğinin sabitliği de tenkide açıktır.

 

11690- Rivayet edildiğine göre Alkame b. Nadle el-Kinanı şöyle demiştir: "Mekke evleri sevaib (ihtiyaç sahiplerine bırakılmış) olarak isimlendirilirdi. Ne Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne Ebu Bekr, ne de Ömer zamanında bu evler satılmazdı. İhtiyacı olanlar bu evlerde oturur, ihtiyacı olmayanlar da başkalarını içlerinde oturturdu."(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (6/35).

 

11691- Bu da ihtiyaç dışı evlere başkalarının oturtulması gibi değerli bir gelenek hakkında da bilgi veren bir rivayettir.

 

11692- Mekke evlerinin satışı ve miras olarak kalmasının cevazına dair Abdurrahman b. Ferruh'tan şöyle bir rivayet gelmiştir: "Nafi' b. Abdilvaris, Ömer b. el-Hattab adına, hapishane olarak kullanılmak üzere Safvan b. Umeyye'den bir ev satın aldı.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (6/34).

 

11693- Rivayet edildiğine göre Amr b. DInar'a Mekke'deki evlerin kiralanması konusu sorulunca: "Bir sakıncası yoktur. Zira kiralamak da satın almak gibidir. Ömer b. el-Hattab da, Safvan b. Umeyye'den evini dört bin dirheme satın almıştır" demiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (6/34).

 

11694- Rivayet edildiğine göre Abdullah b. ez-Zübeyr herkesten daha çok Mekke'ye değer verir ve orada kalmaya çalışırdı. Bundan dolayı Hz. Aişe kendi odasının ona verilmesini vasiyet etti. Abdullah da Sevde'nin odasını satın aldı.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (6/35).

 

11695- Zübeyrı der ki: "Hakım b. Hizam, Daru'n-Nedve'yi Muaviye b. Ebi Süfyan'a yüz bin dirheme sattı.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (6/35).

 

11696- Usame b. Zeyd der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Mekke'deki evinde mi konaklayacaksın?" diye sorduğumda: "Akil bize ev veya mesken mi bıraktı ki?" karşılığını verdi. Akll, Talib ile birlikte Ebu Talib'e varis olmuş, Ali ile Cafer'e miras olarak bir şey bırakmamışlardı. Zira o zamanlar Ali ile Cafer müslüman, Akil ile Talib de kafirdi.

Buhari ve Müslim, Sahih'de İbn Vehb'den rivayet etmişlerdir.(--- Buhari, hac (1588) ve Müslim, hac (1351).

 

11697- Ali b. Ebi Talha bildiriyor: İbn Abbas, "Yerli ve yabancı bütün insanlar için eşit kılınan Mescid-i Haram ... ''[Hac, 25] ayetini açıklarken: "Mekke'nin yerlisi de, yabancısı da Mescid-i Haram'da konaklamada birdirler" demiştir.

 

11698- İbn Ebi Necih bildiriyor: Mücahid, "Yerli ve yabancı bütün insanlar için eşit kılınan Mescid-i Haram..."[Hac, 25] ayetini açıklarken şöyle demiştir: "Yerliden kasıt Mekke'de ikamet edenlerdir. Yabancıdan kasıt ise dışarıdan Mekke'ye gelenlerdir. Ayet, Allah'ın haklarına yönelik Mekke'nin yerlisinin de yabancısının da bir ve eşit olduğunu bildirmiştir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Rehin