MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Muzabene ve Muhakale Türü Satışlar

 

11241- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muzabene türü satışı yasakladı."

 

11242- Muzabene de ağacı üzerindeki hurmayı belli ölçekte hurma karşılığında, ağacı üzerindeki yaş üzümü belli ölçekte kuru üzüm karşılığında satmaktır.

Buhari ve Müslim, Sahih'de Malik'ten rivayet etmişlerdir.(--- Buhari, buyu' (2171) ve Müslim, buyu' (1542).

 

11243- Cabir bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muhabere, muhakale ve muzabene türü satışı yasakladı."

 

11244- Muhakale, kişinin başaktaki ekini yüz farak buğday karşılığında satmasıdır. Muzabene, ağacındaki hurmayı yüz farak kuru hurma karşılığında satmaktır. Muhabere de mahsulün üçte biri veya dörtte birine karşılık başkasının tarlasını kiralamaktır.

Buhari ve Müslim, Sahih'de Süfyan'dan muhtasar olarak rivayet etmişlerdir.(--- Buhari, müsakat (2381) ile buyu' (2189) ve Müslim, buyu' (3833).

 

11245- İbn Ebi Ahmed'in azatlısı Süfyan, Ebu Said el-Hudri ve Ebu Hureyre'den bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muzabene ve muhakale türü satışı yasakladı."

 

11246- Muzabene, ağacı üzerindeki hurmayı kuru hurma karşılığında satmaktır. Muhakale ise tarlayı buğday karşılığında kiraya vermektir.

 

11247- Rabi hadisi Şafii'den bu şekilde tereddütle rivayet etmiştir.(--- Şafii, el-Ümm (3/62),

 

11248- Hasan b. Muhammed ez-Za'ferE'ml ise bunu Şafii'den rivayet ederken tereddütsüz bir şekilde: "Ebu Said bildiriyor" demiştir. Bu rivayette: "Hicri 45 yılının Cemaziyelevvel ayında" eklemesi de vardır.

Buhari, Abdullah b. Yusuf'tan rivayet etmiştir. Müslim ise İbn Vehb kanalıyla Malik'ten yine tereddüt etmeden rivayet etmiştir. Ahmed b. Hanbel de Şafii'den tereddütsüz bir şekilde rivayet etmiştir.(--- Buhari, buyu' (2186) ve Müslim, buyu' (1545).

 

11249- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muzabene ve muhakale türü satışı yasakladı.

 

11250- Muzabene. ağacı üzerindeki hurmayı belli miktarda kuru hurma karşılığında satmaktır. Muhakale ise tarlayı buğday karşılığında kiraya vermektir.

Buhari, Sahih'de Abdullah b. Yusuf'tan ve Müslim ise İbn Vehb kanalıyla Malik'ten tereddütsüz bir şekilde rivayet etmiştir.

 

11251- Said b. el-Müseyyeb bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muzabene ve muhakale türü satışı yasakladı.

 

11252- Muzabene ağacı üzerindeki hurmayı kuru hurma karşılığında satmaktır. Muhakale ise ekini buğday karşılığında satmaktır.

 

11253- İbn Şihab der ki: İbnu'l-Müseyyeb'e tarlayı altın veya gümüş karşılığında kiralamayı sorduğumda: "Bir sakıncası yok" dedi.(--- Malik, buyu' (25), Şafii, Müsned (2/153) ile el-Ümm (3/62) ve Abdurrezzak, Musannef(14487).

 

11254- Ebu Said'in rivayetine göre Şafii: "Ekinlerde muhakale, hurmadaki muzabene gibidir" demiştir.

 

11255- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata'ya: "Muhakale nedir?" diye sorduğumda:

"Ekinlerde muhakale, hurmadaki muzabene gibidir, o da başaktaki ekini buğday karşılığında satmaktır" dedi.

 

11256- İbn Cüreyc der ki: Ata'ya: "Cabir muhakaleyi bana açıkladığın şekilde mi size açıkladı?" dediğimde: "Evet!" karşılığını verdi.(--- Şafii, el-Ümm (3/62).

 

11257- Şafii der ki: Muhakale ile muzabenenin hadislerde geçen açıklamaları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tarafından gelmiş olabilir. Doğrusunu Allah bilir. Bu açıklamalar sonradan gelen raviler tarafından da yapılmış olabilir.(--- Şafii, el-Ümm (3/62).

 

11258- Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ölçeği belli olmayan kuru hurma yığınını ölçeği belli olan kuru hurma karşılığında satmayı (= subra) yasakladı."

Müslim, Sahih'de İbn Cüreyc'ten rivayet etmiştir.(--- Müslim, buyu' (1530).

 

11259- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata'ya: "Ebu'z-Zübeyr'den Subra konusunda Cabir b. Abdillah'tan naklettiği bir haberi işittim" dediğimde: "İyi etmişsin" karşılığını verdi. Ona: "Sen bu konuda ne düşünüyorsun?" diye sorduğumda böylesi bir satışın yapılamayacağını söyledi. (--- Şafii, el-Ümm (3/63).

 

11260- İbn Tavus bildiriyor: Tavus ölçeği belli olmayan yiyeceğin ölçeği belli olmayan yiyecek karşılığında satışını kerih gördü. Yine ölçeği belli olan bir yiyeceğin ölçeği belli olmayan yiyecek karşılığında satışını kerih gördü. Aynı şekilde ölçeği belli olan yiyeceği yine ölçeği belli olan yiyecek karşılığında takasla satmayı kerih gördü ve: "Peşin ve ölçeği ölçeği ne olmadıktan sonra böylesi bir satış olmaz" dedi. (--- Şafii, el-Ümm (3/63).

 

11261- İbn Cüreyc der ki: Ata'ya: "Muzabene nedir?" diye sorduğumda:

"Ağacındaki hurmanın kuru hurma karşılığında satılmasıdır" dedi. "Karşılığında verilecek kuru hurmanın ölçeğinin belli olup olmaması durumu değiştirir mi?" diye sorduğumda: "Değiştirmez" karşılığını verdi. Adamın biri Ata'ya: "Bu sadece yaş hurma için mi geçerli?" diye sorunca, Ata: "Taze de olsa kuru da olsa muzabenedir" dedi.(--- Şafii, el-Ümm (3/63).

 

11262- Şafii der ki: "Ariye dışında bu konuda bizim de görüşümüz budur.

Muzabene, peşin de olsa biri diğerinden daha fazla olan iki malın karşılıklı satışı veya ölçeği belli olan bir yığının ölçeği belli olmayan bir yığın karşılığında veya ikisinin de ölçeği belli olmayan iki yığının karşılıklı satışıdır."

Sonrasında Şafii bunun açıklamasını yapar.(--- Şafii, el-Ümm (3/63).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ariye Türü Satış