MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ariye Türü Satış

 

11263- Salim, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) henüz olgunlaşma belirtileri görünmeyen meyvelerin satışını yasakladı. Ağacı üzerindeki hurmayı da kuru hurma karşılığında satmayı yasakladı."

 

11264- Abdullah der ki: "Zeyd b. Sabit'in de bize bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ariye türü satışa ruhsat vermiştir."

Müslim, Sahih'de Züheyr b. Harb kanalıyla Süfyan'dan rivayet etmiştir.(--- Müslim, buyu' (1534).

 

11265- Salim der ki: "Abdullah'ın Zeyd b. Sabiften naklen bana biIdirdiğine göre daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ariye türü satışa yaş veya kuru hurma konusunda ruhsat vermiş, başka şeylerde ise bu tür bir satışa ruhsat vermemiştir."

Buhari, Sahih'de İbn Bukeyr'den ve Müslim ise başka bir kanalla Leys'ten rivayet etmiştir.(--- Buhari, buyu' (2184) ve Müslim, buyu' (1539).

 

11266- Zeyd b. Sabit biIdiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) göz kararı ile yapılan ariye türü satışa izin verdi."

Buhari, Sahih'de Ka'nebi kanalıyla Malik'ten rivayet etmiştir.(--- Buhari, buyu' (2188).

 

11267- Müslim de bunu Yahya b. Yahya kanalıyla Malik'ten rivayet etmiştir. Yahya rivayetinde: "Göz kararı ile yapılan ariye türü kuru hurma satışına izin verdi" lafzını kullanmıştır.

 

11268- Nafi aynı isnadla şöyle bildirir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) göz kararı ile yapılan ariye türü kuru hurma satışına izin verdi."(--- Müslim, buyu' (1539).

 

11269- Amr b. Dinar, İsmail eş-Şeybanı veya başkasından bildiriyor Hurma ağaçlarındaki hurmaları yüz vesak kuru hurma karşılığında sattım. Ağaçlardaki hurma fazla çıkarsa onların olacak, daha az çıkarsa da benden alacakları olmayacaktı. Bunun hükmünü İbn Ömer'e sordum. İbn Ömer "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu yasakladı, ancak ariye türü satışa izin verdi" dedi.

 

11270- Za'feranı ve el-Müzenı ise bunu Şafii'den rivayet ederken tereddüt etmeden: "İsmail eş-Şeybani'den" demişlerdir.

 

11271- Başka bir kanalla Şafii bunu: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağacındaki hurmanın kuru hurma karşılığında satışını yasakladı. Ancak ariye mrü satışa izin verdi" lafzıyla aktarmıştır.(--- Şafii, Müsned (1/150) ile el-Ümm (3/53)0

 

11272- Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beş vesaktan daha az veya beş vesak kadarıyla ariye türü satışa izin verdi."

(Ravi) Davud tereddüde düşüp: "Beş vesaktan daha az veya beş vesak kadarıyla" demiştir.

Müslim, Sahıh'de Ka'nebi ve Yahya b. Yahya kanalıyla Malik'ten rivayet etmiştir.(--- Buhari, buyu' (2190) ve Müslim, buyu' (1541).

 

11273- Şafii der ki: Mahmud b. Lebid'e veya Mahmud b. Lebid, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir adama -Sanırım bu kişi de Zeyd b. Sabini veya başka bir adamdı-: "Ariye olarak bu satışlarınız da ne oluyor?" diye sorunca adam Ensar'dan yoksul birkaç adamın adını vererek şöyle dedi: "Filan ile filan kişiler taze hurma yetiştiği zaman ellerinde para olmadığı için diğer insanlar gibi hurma yiyemediklerinden şikayet edip ellerinde azık olarak önceki yılın hurmasından bulunduğunu söylediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemeleri için ellerindeki hurmayı verip göz kararı taze hurmadan almalarına izin verdi."

Şafii, "buyu" konusu içinde böyle demiştir.(--- Şafii, el-Ümm (3/54).

 

11274- Şafii der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) izin verdiği ariye türü satışı konusunda Mahmud b. Lebid şöyle der: "Zeyd b. Sabife ''Sizin helal kıldığınız ariye türü satış nasıloluyor?'' diye sorduğumda şöyle dedi ...'' Gerisini Şafii, Zeyd'den naklen buyu' konusu içinde zikrettiği gibi zikreder.

 

11275- Şafii der ki: Bu konuda Süfyan'dan gelen hadis de bu hadis gibidir.(--- Şafii, el-Ümm (3/54).

 

11276- Sehl b. Ebi Hasme der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağacı üzerindeki hurmanın kuru hurma karşılığında satılmasını yasaklarken. getireceği kuru hurma tahmin edilip hane halkının yemesi için taze hurmanın kuru hurma karşılığında satılmasına izin verdi."

 

11277- Bunu Buhari ve MüsIİm, Sahih'de Süfyan'dan rivayet etmişlerdir.

Süleyman b. Bilal da bunu Yahya'dan rivayet ederken: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ariye türü satışa izin verdi. Ariye türü satış da kişinin yemek için bir veya iki ağaçlık taze hurmayı tahminen kuru hurma karşılığında takas etmesidir."(--- Buhari, buyu' (2191) ve Müslim, buyu' (1540).

 

11278- Cabir bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muzabene türü satışı yasakladı. Muzabene de kişinin ağacı üzerindeki hurmayı belli miktardaki kuru hurma karşılığında satmasıdır. Ancak ariye türü satışa izin verdi."

Buhari ve Müslim, Sahih'de Süfyan'dan rivayet etmişlerdir.(--- Buhari, buyu' (2189) ve Müslim, buyu' (1536).

 

11279- Şafii der ki: "Yenilebilecek olan her şeyin aynı cinsten olsa da biri yığınla, biri de ölçülü olarak karşılıklı satışının haram olduğunu, haram kılınanlar için de ariye türünün helal olduğunu ispatladık. Bu konuda gelen iki rivayet birbirini iptal etmez, biri de diğerine kıyas edilmez. Bu iki rivayetin nasıl anlaşılması gerektiğine gelirsek şöyle diyebiliriz: İki şekilde anlayabiliriz. Biri bana göre ariye dışında bu tür bir satışı genelolarak yasaklamıştır. Diğeri de ariye türü satış da başta yasak kapsamına girmesine rağmen sonradan buna izin vermiştir. Anlamı hangisi olursa olsun bize düşen ResUlullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) helal kıldığını helal görüp itaat etmek, haram kıldığını da haram görmektir."

 

11280- Şafii der ki: "Kişinin yemek için taze hurmayı ... " sözü de bize ariye türü satışın ticaret için değil de yemek için olduğunu göstermektedir. Bunu yapan kişinin elinde yemek için taze hurma yoktur. Şayet ariye türü satışa yönelik ruhsat sadece bahçe sahibine verilseydi ariye olarak alacağı miktardan daha fazlası zaten kendi bahçesinde vardır, ondan istediği kadar yiyebilir. Genel manada yasaklanmış olan böylesi bir satışa bulaşmak için herhangi bir zorunluluğu yoktur.

 

11281- Şafii der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sadece beş vesak ve daha az olması kaydıyla ariye türü satışa izin vermesi, bize bu iznin normalde kendilerine haram olan kişilere verildiğini göstermektedir. Zira diğer satışlar gibi olsa beş vesak veya daha az veya daha fazla olması arasında bir fark olmazdı. Kişinin başkasına hibe olarak verdiği hurma ağaçlarından yana maruz kalacağı sıkıntıdan dolayı ağaçlardaki hurmaları ariye yoluyla satın almasına gelince, hibe edilen kişinin sebep olacağı sıkıntı beş vesak veya daha fazla olabilir. Ancak bu tür satışta izin verilen miktar en fazla beş vesaktır."

 

11282- Sonrasında Şafii bu konuyu açıklamaya çalışır. Ebu Abdillah'ın rivayetine göre de şöyle der: "Ariye türü satış, kişinin bir veya daha fazla ağaçta ki hurmayı göz kararıyla hesaplayıp kuru hurma karşılığında vermesidir. Bu tür bir satışta kişi taze hurmasını hesaplar, kuruması halinde ne kadar eksileceğini de göz önünde bulundurur, bu hesaba göre de karşılığında kuru hurma alır. İki taraf da malları teslim almadan ayrılırlarsa böylesi bir satış bozulmuş olur."

 

11283- Ebu Said'in rivayetine göre Şafii şöyle der: "Ariye türü satış üç çeşittir. Biri anlattığımız şekildedir. Ariye türü satışın tümü de ticaret amaçlı değil yiyecek amaçlıdır. Kişi bahçesindeki hurmaların tümünü birden satacak olsa ariye olan kısmı bu satışın içinde sayılmaz,"

Şafii, ariye türü satışın ikinci çeşidini açıklarken: "Kişinin yemesi için birine hibe olarak bahçesinden bir veya iki veya daha fazla hurma ağacı vermesidir. Bu da koyunlardan bir kaçını birine kullanması için vermek gibidir" der. Üçüncü çeşidini açıklarken de: "Kişinin yemesi için birine hibe olarak bahçesinden bir veya daha fazla hurma ağacı vermesidir. Hibeyi alan kişi de kendi hurmalarım satacağı zaman hibe edilen bu hurmaları satış dıŞı tutar." Sonrasında Şafii bu yönde açıklamalar yapar.(--- Şafii, el-Ümm (3/ss).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Teslim Alınmayan Yiyeceğin Satışı