MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Buğdayın Henüz Başaktayken Satılması

 

11190- Rabı der ki: Şafii'ye: "Ali b. Ma'bed'in kendi isnadıyla bize bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beyazlaştıktan sonra buğdayın henüz başağındayken satılmasına cevaz vermiştir" dediğimizde: "Bu. meçhul olan bir şeyin satışıdır, zira kuruması halinde ne olacağı belli değildir" karşılığını verdi.

 

11191- Şafii şöyle devam etti: Şayet böylesi bir haberin Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiği sabit olursa ona itibar ederiz. Bu durumda genel bir hükümden çıkarılan özel bir hüküm olur. Zira Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) teslim alınması meçhulolan şeyin satışını yasaklamış, buna ise cevaz vermiş demektir.

 

11192- Aynı şekilde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) meçhulolan şeyin satışına giriyor olsa dahi kişinin bir evde bulunan payını satmasına cevaz vermiş ve bu konuda da şuf'a hakkı tanımıştır. Bu da genel bir hükümden çıkarılan özel bir hükümdür.(--- Bak: Şafii, el-Ümm (3/67) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/302).

 

11193- Şafii, "Buyu" konusu içinde şöyle demiştir: Bu konudaki rivayet bu isnadla gelmiştir. Benden başkası ise kuruduktan sonra başağında olan her bir şeyin satışına cevaz vermiştir. İbn Sırın'in de buna cevaz verdiği rivayet edilmiştir. Bu konuda İbn Sırın'den daha önce gelen bir raviden sabit olmayacak başka rivayet de gelmiştir. Şayet sabit olursa ona itibar ederdik ancak sabit olduğunu bilmiyoruz. Doğrusunu da Allah bilir.

 

11194- Şafii, "Sarf" konusu içinde şöyle demiştir: Bu konudaki rivayet bu isnadla gelmiştir. Şayet bazı durumlarda ekinin başağında iken satışına cevaz verdiği konusunda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabit bir şey gelmişse sadece izin verdiği durumlarda satış caiz olur demektir.

 

11195- Şafii bu konuda başkasıyla yaptığı münazarayı anlatırken şöyle der: Adam bana: "Biz rivayete dayanarak buna cevaz verdik" deyince, ona: "Bu rivayet nedir?" diye sordum. Adam: "Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem gelen bir rivayet" deyince, ona: "Sabit (sahih) bir rivayet mi?" diye sordum. Adam: "Hayır!" karşılığını verince: "Sabit olmayan bir rivayet huccet olamazr dedim. Adam: "Ama Enes b. Malik'ten böyle bir şey sabittir" deyince, ona: "Enes b. Malik'ten gelen senin dediğin gibi değildir. Sabit de olsa kişinin gördüğünde cayma hakkı da bulunan şeylerin satışı gibidir" karşılığını verdim.

 

11197-11196- Beyhakl der ki: Bu konuda İbn Sırın'den gelen rivayeti Malik, Muvatta'da zikretmiştir. Malik'in bildirildiğine göre Muhammed b. Sırın: "Tanesi beyazlaşıncaya kadar buğdayı başağındayken satmayın" demiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/304).

 

11198- Bu konuda Ebu Şeybe'nin Enes b. Malik'ten olan rivayetinin bir değeri yoktur.

 

11199- Adamın Şafii'ye zikrettiği merfu hadis, Süfyan'ın Eban kanalıyla naklettiği hadis gibi görünüyor. Bu rivayete göre Enes: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) avuçta ovuşturulacak hale gelene kadar buğdayın satışını yasakladı" demiştir.

 

11200- Bu da zayıf bir rivayettir. Zira Eban b. Ayyaş huccet biri değildir.

 

11201- Diğer taraftan Humeyd et-Tavil'in bildirdiğine göre Enes b. Malik:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) avuçta ovuşturulacak hale gelene kadar buğdayın satışını yasakladı" demiştir.

Metinde geçen ''yufreke'' lafzının doğrusu ''yufrike" şeklinde olsa gerektir.

Zira başka bir kanalla Humeyd'in bildirdiğine göre Enes: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sertleşene kadar buğdayın satışını yasakladı" demiştir.

 

11202- Bu da hasen bir rivayettir.(--- Ebu Davud, buyu' (3371), Tirmizi, buyu' (1228) ve İhnMace, ticaret (2217).

 

11203- Bu konuda en sahih rivayet, İbn Ömer'den gelmiştir. Bu rivayette İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşma belirtileri gösterene kadar hurmanın ve tanesi beyazlaşana kadar başaktaki buğdayın satışını yasakladı. Bunu hem satana, hem de alana yasakladı" demiştir.

 

11204- Müslim, Sahih'de bunu Ali b. Hucr kanalıyla Züheyr b. Harb'dan: "Beyazlaşıp afetten emin oluncaya kadar" lafzıyla rivayet etmiştir.(--- Bak: Müslim, buyu' (1535).

 

11205- Nafi'nin öğrencileri arasında sadece Eyyub es-Sahtiyanı bunu Nafi'den rivayet ederken başağı zikretmiştir. Eyyub de hadis alimlerinin yanında güvenilir ve huccet biridir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Satışta İstisna