MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yenilebilir ve Tartılabilir Olmayan Bir Malın Aynı Cins Mal Karşılığında Biri Diğerinden Daha Fazla Olacak Şekilde Satılması

 

11075- Cabir b. Abdillah bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki köle karşılığında bir köle satın aldı."

Ebu Davud, Kuteybe b. Said ve başkası kanalıyla Leys'ten rivayet etmiştir.

Müslim de tam metniyle tahric etmiştir.(--- Ebu Davud, buyu' (3358). --- Müslim, buyu' (1602).

 

11076- ibn Tavus, babasından bildiriyor: ibn Abbas'a bir devenin iki deve karşılığında satılması konusu sorulunca: "Bazen bir deve iki deveden daha değerli olabilir" dedi. (--- Şafii, Müsned (2/160), Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/287) ve Abdurrezzak, Musannef ( 14140).

 

11077- Hasan b. Muhammed b. Ali bildiriyor: "Ali b. Ebi Talib, Usayfır adında bir devesini yirmi deve karşılığında veresiye sartı."(--- Malik, buyu' (59), Şafii, Müsned (2/184), Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (6/22) ve Abdurrezzik,

Musannef(14142).

 

11078- Nafi bildiriyor: "İbn Ömer, sahibine develerini Rebeze'de vermek üzere dört deve karşılığında bir deve satın aldı.''(--- Malik, buyu' (60), Şafii, Müsned (2/184) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/288).

 

11079- İbn Şihab'ın bildirdiğine göre İbnu'l-Müseyyeb şöyle demiştir: "Hayvanlarda faiz yoktur. Hayvanlarla ilgili madamın, melakih ve habelu'lhabele türü satışlar yasaklanmıştır.''(--- Malik, buyu' (63) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/287).

 

11080- Malik bildiriyor: İbn Şihab'a bir devenin iki deve karşılığında veresiye satılması konusu sorulunca: "Sakıncası yoktur" dedi.(--- Malik, buyu' (61).

 

11081- Seleme b. Alkame bildiriyor: Muhammed b. Sirin'e demirin demir karşılığında satılması sorulunca: "Allah bilir! Ama önceleri bir zırhı birkaç zırh karşılığında satarlardı" dedi.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (S/287).

 

11082- Beyhaki der ki: Şafii, selem türü satış konusu içinde, devenin anlaşılan özellikler üzerinden teslim edilmesi konusunda Ebu Rafi' ve Ebu Hureyre'nin hadisini huccet olarak getirir.

 

11083- Arkadaşlarımız ise bu konuda Amr b. Şuayb'ın babası kanalıyla dedesi Abdullah b. Amr b. el-As'tan rivayet ettiği hadisi huccet olarak getirmiştir. Abdullah b. Amr b. el-As'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), zamanında kendisine bir ordu hazırlamasını emretmiş, ama develer askerlere yetmediği için zekat develeri gelinceye kadar develer satın almasını söylemiştir. Bunun üzerine Abdullah b. Amr, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emriyle zekat develeri gelene kadar iki veya daha fazla deve karşılığında birer deve satın almıştır. (--- Darekutni, siyer (s. 318).

 

11084- Abdullah b. Amr bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bana bir ordu hazırlamasını emretti. Ama develer askerlere yetmeyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zekat develeri karşılığında deve satın almamı söyledi. Ben de zekat develeri gelene kadar iki deve karşılığında birer deve satın almaya başladım.''(--- Ebu Davud, buyu' (3357), Ahmed, Müsned (7025), Hakim, Müstedrek (2/56-57) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/287).

 

11085- ŞafiI der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), hayvanın hayvan karşılığında veresiye satılmasını yasakladı" sözüne gelince Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böylesi bir şey sabit değildir."

 

11086- Beyhaki der ki: Bu hadisi Ebu Davud, SÜnen'de Hasan kanalıyla Semure b. Cundub'den, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmiştir.

Hammad b. Seleme de Katade'den aktarmıştır. Ancak hadis alimlerinin çoğu aKika kurbanı ile ilgili hadis dışında Hasan'ın Semure'den hadis işitmediğini söylemişlerdir.

 

11087- Aynısını mürselolarak Mu'temir, Yahya b. Ebi Kesir kanalıyla İkrime'den, o İbn Abbas'tan, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmiştir.

 

11088- Abdurrezzak ve Abdula'la da Mu'temir'den mürselolarak rivayet etmişlerdir.

 

11089- Ali b. el-Mübarek de Yahya b. Ebi Kesir'den mürselolarak rivayet etmiştir.

 

11090- Bize bildirildiğine göre Muhammed b. İsmaIl el-Buhari, İbn Fadla'nın rivayetinin hatalı olduğunu söylemiştir. Muhammed b. İshak b. Huzeyme de onun rivayeti konusunda aynısını demiştir.

 

11091- Muhammed b. DInar da bunu Yunus b. Ubeyd kanalıyla Ziyad b. Cubeyr'den, o İbn Ömer'den, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmiştir. Ancak Muhammed b. DInar'ı Yahya b. Main addetmiştir.

 

11092- Ebu İsa et-Tirmizi der ki: Buhari'ye bu hadisi sorduğumda: "Bu hadisi Ziyad b. Cubeyr kanalıyla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mürsel olarak rivayet ediyoruz" dedi.

 

11093- Beyhaki der ki: "Fıkıh alimlerinden bazıları her ikisinin veresiye olması durumunda yasak olduğunu söyleyerek bu söz ile Abdullah b. Ömer'in Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklettiği hadisi uzlaştırmak istemiştir. Doğrusunu da Allah bilir."

 

11094- Ata der ki: "Biri peşin, biri de borca (veresiye) olmak üzere iki malın karşılıklı satışında bir sakınca yoktur."(--- Şafii, el-Ümm (3/99).

 

11095- Aynı İsnadla İbn Cüreyc'in bildirdiğine göre biri Ata'ya: "İkisi de borca olmak üzere bir malı bir mala karşılık satabilir miyim?" deyince Ata bunu kerih görmüştür. (--- Şafii, el-Ümm (3/99).

 

11096- Şafii der ki: Bizim de görüşümüz böyledir. Zira borcun borca satılması caiz değildir. Bir kanalla aynısı Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet edilmiştir.(--- Şafii, el-Ümm (3/99).

 

11097- Şafii bu konuda açıklamalar yaparken: "Hadis alimleri bu hadisin hatalı olduğunu söylemişlerdir" dedi.

 

11098- Bu hadisi İbn Ömer, Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmiştir. İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) borcun borca satılmasını yasakladı" demiştir.

Ancak isnadındaki Musa b. Ubeyde rivayeten güçlü biri değildir. Ebu Ubeyd: "Bundan kasıt; malın da, bedelinin de veresiye teslim edilmesidir" demiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/290).

 

11099- Beyhaki der ki: Hadis alimlerinden bazıları bu hadiste hata etmiştir. Zira Musa b. Ukbe'den geldiğini sanmışlardır, oysa Musa b. Ukbe'nin bu konuda bir rivayeti yoktur. Hadis Musa b. Ubeyde'den gelmiştir ve bunu Sünen eserinde açıkladık.(--- Bak: Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/290).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ölçülebilen ve Tartılabilen Hurma ve Benzeri Malların Hükümlerinin Birbirine Benzemesi