MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hangi Rükünler Selamlanır

 

9828- İbn Cüreyc der ki: Abdullah b. Ömer'e: "Arkadaşlarından hiç kimsenin yapmadığı dört şeyi senin yaptığını gördüm" dedim. İbn Ömer: "Ey İbn Cüreyc! Bunlar nedir?" diye sorunca: "İki Yemanı rüknünden başkalarına dokunmuyorsun, Sebtiyye denilen (tabaklanmış sığır derisinden yapılmış) ayakkabılardan giyiyorsun, sakallarını safranta boyuyorsun ve Mekke'de olduğunda insanlar hilali görüp ihrama girerken, sen Terviye gününe kadar ihrama girmiyorsun" karşılığını verdim. Bunun üzerine Abdullah b. Ömer şöyle dedi: "Rükünler konusunda, Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki Yemani'den başkasına dokunduğunu görmedim. Sebtiyye denilen ayakkabıları giymemin sebebi, Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böylesi kılsız ayakkabılar giydiğini ve bunlarla abdest aldığını gördüm. Ben de bunları giymeyi seviyorum. Sakallarımı safranla boyamama gelince, Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sakallarını safranla boyadığını gördüm. Ben de sakallarımı bu şekilde boyamayı seviyorum. Bineğimin üzerine bindikten sonra telbiyeye başlamam ise Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineği harekete geçtikten sonra telbiyeye başladığını gördüğüm içindir."

 

9829- Şafii bunu el-Kadim'de muhtasar olarak Ubeyd b. Cüreyc'den rivayet etmiştir.

Buhari ve Müslim bunu Sahih'te Malik kanalıyla tahric etmiştir.

 

9830- Salim b. Abdillah b. Ömer'in bildirdiğine göre babası şöyle dedi: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), (Kabe'nin köşeleri içinden) Hacer-i Esved ile Rükn-ü Yemanı dışında diğer rükünlere el sürdüğünü görmedim."(--- Buhari, hac (1609) ve Müslim, hac (3008).

 

9831- İbn Ömer der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları selamladığını gördüğümden beri ne sıkıntıda, ne de rahatlıkta Rükn-ü Yemanı ile Hacer-i Esved'i selamlamayı bırakmış değilim.''(--- Buhari, hac (1606) ve Müslim, hac (3011).

Buhari ve Müslim bunu Müsedded'den, Müslim ise Muhammed b. el-Müsenna ve başkası kanalıyla Yahya el-Kattan'dan rivayet etmiştir.

 

9832- Muhammed b. Ka'b el-Kurazı der ki: İbn Abbas, Rükn-ü Yemanı ve Hacer-i Esved'e el sürerdi. İbnu'z-Zübeyr ise bütün rükünlere el sürerdi ve:

"Allah'ın evinden hiçbir şey terk edilemez" derdi. İbn Abbas ta: "And olsun ki, sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah', çok anan kimseler için Resulullah (Allah'ın Elçisi) en güzel örnektir"[Ahzab, 21] derdi.(--- Şafii, el-Ümm (2/171).

 

9833- Şafii der ki: "İbn Abbas'ın yaptığını daha güzel gördüm. Çünkü bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklediyordu."(--- Müslim, hac (3013).

 

9834- İbn Ömer de bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakletmiştir.

 

9835- Hacer-i Esved'den sonraki iki rüknü selamlamamakı onları terketmek manasına gelmez. Etrafında dönülüp tavaf edilen şey nasıl terk edilebilir! Eğer bunları selamlamamak onları terketmek olsaydı, rükünler arasındaki bölgeyi de selamlamamak buraları terketmek manasına gelirdi.(--- Şafii, el-Ümm (2/171).

 

9836- Beyhaki der ki: İbnu'z-Zübeyr'in rivayetinin aynısı Muaviye'den de nakledilmiştir. İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Rükn-u Yemanı ve Hacer-i Esved'i selamlardı" demiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/77), Tirmizi, hac (858), Ahmed, Müsned (1/232). ve Hakim, Müstedrek (3/542).

 

9837- Şafii der ki: Bize göre, Kabe, Hz. İbrahım'in yaptığı temeller üzerinde inşa edilmemiştir. Bu sebeple bu iki rükün Kabe'den bir parçadır. Kabe'nin diğer kısımlarına el sürdüğü gibi bunlara da el sürmek müstehabdır. Ancak kişinin bu konuda Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uymasını güzel görürüm.(--- Şafii, el-Ümm (2/171).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Mekke'ye Girince Tavafta Acele Etmek