MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Mekke'ye Girince Tavafta Acele Etmek

 

9837- Ata der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mekke'ye girdiğinde Kabe'yi tavaf etmeden başka bir yere uğramaz ve gitmezdi."

 

9839- Şafii, el-Kadim'de, Said ile beraber Müslim'i ilave etmiş ve metinde: "Mekke'ye geldiği zaman Kabe'yi tavaf etmeden hiçbir yere gitmezdi" ibaresi geçmiştir. (--- Şafii, el-Ümm (2/171).

 

9840- Şafii der ki: "Kişinin Kabe'yi tavaf etmeden önce bir yere uğramasında sakınca yoktur. Çünkü daha sonra da tavaf edebilir."

 

9841- Bize bildirildiğine göre Ali b. Ebi Talib, Kabe'yi tavaf etmeden önce konakladığı yerine giderdi.

Bu hadisi bize bir adam, Cafer b. Muhammed'den, babasından, Hz. Ali'den rivayet etmiştir.

 

9842- İbn Cüreyc der ki: Ata, umre için Mekke'ye gelip Kabe'nin yanına gelen kişiyle ilgili olarak: "Bu kişi tavaf etmeden nafile kılamaz. Halkın farz namazını kıldığını görürse onlarla beraber kılar. Ancak farz namazdan sonra tavaf etmeden başka bir namaz kılmasını hoş görmem. Namazdan önce gelen ise oturmadan ve namazı beklemeden tavaf eder. İmam tavafını kesecek olursa farz namazdan sonra tavafını tamamlar. (--- Şafii, el-Ümm (2/172).

 

9843- İbn Cüreyc der ki: Eğer tavaf yapmamışsam, farz namazdan önce namaz kılmam" dedim. Bana: "Hayır, sabah namazının iki rekat sünnetini kılmamışsan, bu iki rekatı kıldıktan sonra tavaf yap. Çünkü bu iki rekat, diğer namazlardan daha önemlidir" karşılığını verdi.

 

9844- Şafii, tavaf yapmayan kişinin, sabah namazının iki rekatın! veya vitir namazını kılmadığını hatırlaması durumunda ilk önce bunları kılacağını söylemiştir.

 

9845- İbn Cüreyc der ki: Ata'ya: "Kabe'ye gündüz gelen kadın hakkında ne dersin?" diye sorunca: "Eğer örtünmüşse gündüz gelmesinde bir sakınca görmem" cevabını verdi.

 

9846- Beyhaki der ki: "Hadisi ben de bu şekilde buldum. Ben de kadın güzelolsun veya olmasın Kabe'ye gündüz gitmesinde sakınca görmem.

 

9847- Şafii, genç ve güzelolan kadınla ilgili: "Tavafını geceye ertelemesini müstehab görürüm" demiştir.

 

9848- Şafii, el-İmla'da: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımlarından biri örtüleriyle gündüz vakti tavaf etmişlerdir" demiştir.

 

9849- Beyhaki der ki: "Bize bildirildiğine göre Hz. Aişe, tavaf ederken erkeklerin arasına karışmadan kenarda tavaf ederdi."(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/78).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Rükün Selamlanırken Ne Denir?