MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Öpmekle Birlikte Hacer-i Esved'e Alnını Sürmek

 

9820- Ebu Cafer der ki: "Terviye gününde İbn Abbas'ın başı yağsız ve dağınık bir şekilde gelip Hacer-i Esved öptüğünü ve alnını ona sürdüğünü, sonra yine öpüp tekrar alnını sürdüğünü ve bu şekilde bunu üç defa tekrarladığını gördüm.''(--- Şafii, el-Ümm (2/170) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/75).

 

9821- Şafii der ki: "Müsait olursa Hacer-i Esved'İ öptükten sonra alnını sürmekte sakınca yoktur."

 

9822- Muhammed b. Abbad b. Cafer der ki: İbn Abbas'ın başı yağsız ve dağınık bir şekilde gelip Hacer-i Esved öptüğünü ve alnını ona sürdüğünü, sonra yine öpüp tekrar alnını sürdüğünü ve bu şekilde bunu üç defa tekrarladığını gördüm.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/75).

 

9823- Muhammed b. Abbad b. Cafer der ki: İbn Abbas'ın da Hacer-i Esved'i öpüp ona alın sürdüğünü ve şöyle dediğini işittim: Ömer b. el-Hattab'ın da Hacer-İ Esved'i öpüp ona alın sürdüğünü ve: "Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle yaptığını gördüm" dediğini işittim.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/74).

 

9824- Hanzala b. Ebi Süfyan'ın bildirdiğine göre Tavus, Hacer-i Esved'in etrafı kalabalıksa onu selamlamazdı. Onu selamladığı zaman da üç defa öper ve her öpüşte alnını sürerdi.(--- Şafii, el-Ümm (2/171).

 

9825- Şafii der ki: "Hacer-i Esved'i selamlamayı terk etmeyi güzel görmem; ancak selamlamayana da bir şey gerekmez.''(--- Şafii, el-Ümm (2/171).

 

9826- İbrahım b. Nafi: Tavus ile beraber tavaf yaptım, tavafı bitirene kadar hiçbir rüknü selamlamadı.(--- Şafii, el-Ümm (2/171).

 

9827- İbrahım b. Meysere, İbn Tavus'tan bahsedip şöyle dedi: "İki rükne de ellerini sürerdi. Ancak ondan daha üstün olan babası rükünlere ellerini sürmezdi." (--- Şafii, el-Ümm (2/172).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hangi Rükünler Selamlanır