MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Tavafa İstilamla Başlamak

 

9812- Şafii der ki: Tavafa istilamla başlamayı müstehab gorurum. Nakledildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hacer-i Esved'i öpmüştür. Ben de böyle yapılmasını müstehab görürüm. Hacer-i Esved'i eliyle selamlayan elini öper.

 

9813- Rükn-ü Yemani'nin de elle selamlanıp elin öpülmesini de güzel görürüm. Ancak Rükn-ü Yemanı öpülmez. Çünkü hiç kimsenin, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hacer-i Esved'den başkasını öptüğünü rivayet ettiğini bilmiyorum.(--- Şafii, el-Ümm (2/170).

 

9814- Bize aktarılan sabit (sahih) hadiste Salim b. Abdillah'ın biIdirdiğine göre babası şöyle dedi: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mekke'ye geldiği zaman tavafa başlarken önce Hacer-i Esved'i selamladığını ve yedi şavt'tan ilk üçünü remel yaparak eda ettiğini gördüm.(--- Buhari, hac (1603) ve Müslim, hac (2998).

 

9815- Zübeyr b. Arabı der ki: Adamın biri İbn Ömer'e Hacer-i Esved'i selamlama konusunu sorunca: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu selamlayıp öperdi" cevabını verdi.(--- Tirmizi, hac (861) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/74).

 

9816-9817- İbn Ömer der ki: Hz. Ömer'in Hacer-i Esved'i öptüğünü ve: "Vallahi; faydası da, zararı da olmayan bir taş parçası olduğunu biliyorum. Ancak Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) seni öptüğünü görmesem ben de öpmezdim" dediğini gördüm. Abis b. Rabia bunu: "Sonra yaklaşıp Hacer-i Esved'i öptü" şeklinde rivayet etmiştir.

Buhari ve Müslim bunu Sahih'te A'meş kanalıyla; Müslim ise Hammad kanalıyla tahric etmiştir.(--- Buhari, hac (1597) ve Müslim, hac (3017).

 

9818- İbn Cüreyc der ki: Ata'ya: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından Hacer-i Esved'i selamlayıp ellerini öpen kimseyi gördün mü?" diye sorduğumda: "Evet, Cabir b. Abdillah, İbn Ömer ve Ebu Said el-Hudri ve Ebu Hureyre'nin selamladıktan sonra ellerini öptüklerini gördüm. İbn Cüreyc der ki: Ata'ya: "Peki ya İbn Abbas?" diye sorduğumda: "İbn Abbas'ın da bunu çokça yaptığını gördüm" dedi. Ben: "Sen selamladığın zaman elini öpmeyi bırakır mısın?" diye sorduğumda ise: "O zaman neden selamladım" karşılığını verdi.(--- Müslim, hac (3012).1 Şafii, el-Ümm (2/170).

 

9819- Beyhaki der ki: Nafi'nin bildirdiğine göre İbn Ömer'in Hacer-i Esved'i eliyle selamlayıp elini öptüğünü ve: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde yaptığını gördüğüm andan itibaren bunu terk etmedim" dediğini görmüştür.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Öpmekle Birlikte Hacer-i Esved'e Alnını Sürmek