MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kabe'yİ Görünce Söylenecek Şey

 

9796- İbn Cüreyc'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Kabe'yi gördüğü zaman ellerini kaldırır ve: ''Allahım! Bu evin şerefini, yüceliğini, saygınlığını ve heybetini arttır. Hac ve umre için buraya gelip de ona gereken değeri veren, saygı ve ihtiram gösterenlerin de şerefini, saygınlığını ve iyiliklerini arttır" diye dua ederdi.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/73) ve Şafii, el-Ümm (2/169).

 

9797- Muhammed b. Said b. el-Müseyyeb'in bildirdiğine göre babası Kabe'yi gördüğü zaman: "Allahım! Sen esenlik sahibisin ve esenlikler sendendir. Rabbimiz! Bizleri esenlikler içinde yaşat" diye dua ederdi. (--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/73).

 

9798- Rabı der ki: Şafii'nin bildirdiğine göre Kabe'yi gördüğü zaman İbn Cüreyc'in İbnu'l-Müseyyeb'den naklettiği bu duayı hatırlardı.

 

9799- Şafii der ki: Önceki alimlerı Kabe'yi görünce ve Safa ile Merve tepesinde şöyle derlerdi: "Zorlukları aşarak ve bir vadiye inip diğerinden çıkarak huzuruna geldik. Sen, ihtiyaçlarımız! zatına sunduğumuzsun. Senin ayetinle hacca geldik. Evinin gölgesinde olan misafirlerine merhamet et."

 

9800- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Eller namazda, Kabe görüldüğü zaman, Safa ile Merve Üzerinde, Arife günü akşamı, Müzdelife'de iki cemrenin yanında ve cenaze namazında kaldırılır."(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/72).

 

9801- Hadis, Buhari, Müslim ve el-Mebsut'ta bu şekilde geçmektedir.

 

9802- Ebu Said'in rivayetinde Şafii, İmla'da şöyle dedi: "Kabe'yi görünce elleri kaldırmayı ne kerih, ne de müstehab görmem, güzel görürüm."

 

9803- Beyhaki der ki: "Şafii, hadisin senedinin kopuk olması sebebiyle bu rivayete güvenmemiş olabilir. Bu hadisi Muhammed b. Abdirrahman b. Ebi Leyla, Hakem kanalıyla Miksem'den, o da İbn Abbas'tan rivayet etmiştir."

 

9804- Yine Nafi kanalıyla İbn Ömer'den bazen mevkuf, bazen de Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) merfu olarak Kabe kısmını zikretmeden rivayet etmiştir.(--- Beyhili, es-Sünenu'l-Kübra (5/73).

 

9805- Muhacir el-Mekkı der ki: Cabir b. Abdillah'a: "Kişi Kabe'ye baktığı zaman ona doğru ellerini kaldırır mı?" diye sorduğumda: "Bunu Yahudilerden başka yapan birilerini görmüş değilim. Biz de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Kabe'ye gittik. Biz böyle bir şey yapmazdık" dedi.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/73)

 

9806- Başka bir rivayet: " ... yapar mıydık?" şeklindedir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/73)

 

9807- İbn Cüreyc'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'yi görünce ellerini kaldırırdı ve daha önce zikrettiğimiz duayı okurdu.

 

9808- Süfyan es-Sevrl bunu Ebu Said eş-Şamı kanalıyla Mekhul'den, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mürselolarak rivayet etmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/73).

 

9809- Tavus der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'yi görünce ellerini kaldırınca devesinin yuları düştü. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yuları sol eliyle tutup sağ elini kaldırdı."

 

9810- Mürselolan bu hadisler Miksem'in rivayetini desteklemektedir.

Cabir'in hadisinde, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'yi görünce ellerini kaldırdığını ve Miksem'in rivayetinde söylediğini yok sayan bir şey sabit değildir. Cabir'in hadisi, kendisinin ve arkadaşlarının ellerini kaldırmadıklarını belirtmektedir. Cabir, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini kaldırdığını görmediğini açıkça söylese bile başkası Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini kaldırdığını gördüğünü söylemişse, bu kişinin hadisi Cabir'in hadisinden zayıf olsa bile hadis kabule şayansa onun sözü ölçü alınır.

 

9811- İbn Abbas ve İbn Ömer'in rivayetleri, İbn Ebi Leyla'nın rivayetiyle bir araya gelince, İbn Ebi Leyla bazı hadis alimleri tarafından huccet kabul edilmiştir. Ancak biz İbn Ebi Leyla'nın hıfzının zayıf olması sebebiyle onu huccet kabul etmesek bile hadisinin iki şahidi olması sebebiyle huccet kabul ederiz. Bu durumda Şafii'nin de dediği gibi Kabe'yi görünce elleri kaIdırmak güzeldir ve bunda bir kerahet yoktur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Tavafa İstilamla Başlamak