MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İhramlı'nın Hacamat Yapması

 

9726- Tavus ve Ata'nın veya ikisinden birinin İbn Abbas'tan bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ihramlıyken hacamat yapmıştır. (--- Buhari, cezau's-sayd (1835) ve Müslim, hac (2878).

 

9727- Beyhaki der ki: Buhari ve Müslim Müsedded'den, Müslim ise Ebu Bekr b. Ebi Şeybe kanalıyla İbn Uyeyne'den, o da Amr b. Dinar'dan, o da ikisinden şüpheye düşmeden nakledilmiştir.

 

9728- Amr b. Dinar der ki: "Ata'nın İbn Abbas'tan bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ihramlıyken hacamat yapmıştır."

Ravilerden Süfyan b. Uyeyne der ki: Bir müddet sonra, Amr b. Dinar aynı hadisi bana Tavus kanalıyla İbn Abbas'tan aktardı. Ben kendi kendime: "Bu yanılgıdır" dedim. Ancak daha sonra hadisi hem Ata'dan, hem Tavus'tan işitmiş olabileceğini düşündüm.

 

9729- Buhari bunu Ali (b. el-Medınl)'den yanılgıyı zikretmeden nakletmiştir.

 

9730- Bu da, Şafii'nin hadisi rivayet ederken tereddütle yapılan nakle ne kadar dikkat ettiğini göstermektedir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/65).

 

9731- Harmele'nin kitabında Şafii şöyle dedi: "İhramlı, başından hacamat olabilir ve fidye vermesi gerekmez. Çünkü bu, giysi giymek değildir. Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ihramlıyken başından hacamat yaptırdığı nakledilmiştir. "

 

9732- Beyhaki der ki: Abdullah b. Buhayne şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Lahy-i Cemel denilen yerde ihramlı iken başının tepesinden kan aldırdı.''

Buhari bunu Halid b. Mahled'den rivayet etmiştir.(--- Buhari, cezau's-sayd (1836) ve Müslim, hac (2879).

 

9733- Bu hadis Süleyman b. Yesar'dan da mürselolarak nakledilmiştir. Şafii de hadisi bu yolla rivayet etmiştir. 

 

9734- Süleyman b. Yesar'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Lahy-i Cemel denilen yerde ihramlı iken başının tepesinden kan aldırdı.(--- Malik, hac (74).

 

9735- Nafi'nin bildirdiğine göre İbn Ömer: "İhramlı olan zaruret olmadıkça hacamat yaptıramaz" derdi.(--- Malik, hac (75).

 

9736- Malik te aynı şeyi söylemiştir.

 

9737- Ebu Said'in rivayetinde Şafii şöyle dedi: "İbn Ömer bunu haram değil, mekruh görmüş olabilir. Veya Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hacamat yaptığını işitmemiş olabilir. Eğer işitmiş olsaydı buna muhalefet etmezdi."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İhramlının Nikah Kıyması