MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ailesi Mikatlardan Daha Yakında Olanların Bulundukları Yerden İhrama Girmesi

 

9420- İbn Tavus'un bildirdiğine göre babası şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medinelilerin mikatını Zul-Huleyfe, Şam halkının mıkatını Cuhfe, Necd halkının mıkatını Karnı Yemen halkının mıkatını Yelemlem olarak belirleyip şöyle buyurdu: ''Buralar) bura halkının ve dışarıdan buraya gelen ve hac ile umre yapmak isteyen herkesin mikatıdır. Ailesi bu yerlerden daha yakın olanlar, bulundukları yerlerden ihrama girerler. Hatta. Mekkeliler Mekke'den ihrama girerler.''(--- Şafii, el-Ümm (2/138) ve Nesaİ, es-Sünenu'l-Kübra (5/29).

 

9421- Mıkatlarla ilgili aynı manada bir hadis "Ma'mer - ibn Tavus babası -İbn Abbas" kanalıyla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakledilmiştir.

Buhari bunu Sahih'te Vuheyb b. Halid kanalıyla Abdullah b. Tavus'tan mevsul olarak rivayet etmiştir. Amr b. Dinar kanalıyla Tavus'tan da mevsul olarak tahrıc etmiştir.(--- Buhari, hac (1524) ve Müslim, hac (2758).

 

9422- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medinelilerin mikatını Zul-Huleyfe, Şam halkının mıkatını Cuhfe, Yemen halkının mıkatını Yelemlemı Necd halkının mıkatını Karnı daha yakın olanların mıkatını ise bulundukları yer olarak belirledi.(--- Buhari, hac (1526) ve Müslim, hac (2757).

 

9423- İbn Tavus'un bildirdiğine göre babası şöyle dedi: Mekkeli olan Mısır halkının mıkatına uğradığında ihrama girmeden oradan ayrılamaz.(--- Şafii, el-Ümm (2/138) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/29).

 

9424- Tavus der ki: Mekkeli olan kişi mıkatlardan birine gidip Mekke'ye dönünce umre yapmadan oradan ayrılamaz.

 

9425- Ata der ki: Hac ve umrede mıkatlar aynıdır. Dileyen bu mıkatlardan daha uzakta, dileyen mıkatlarda ihrama girer. Ancak mıkattan ihramsız ayrılamaz.(--- Şafii, el-Ümm (2/139).

 

9426- ŞafiI: "Biz de bu görüşteyiz" demiştir.

 

9427- Ata der ki: "Kara veya deniz yoluyla mıkatlardan başka yönde giden kişi, mıkatların hizasma gelince ihrama girer."(--- Şafii, el-Ümm (2/139).

 

9428- Şafii: "Biz de bu görüşteyiz" demiştir.

 

9429- Nati'nin bildirdiğine göre İbn Ömer, Fur' beldesinden ihrama girmiştir.(--- Malik, hac (25) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/29).

 

9430- ŞafiI der ki: Allah en doğrusunu bilir, ancak Abdullah b. Ömer mikat yerinden hac veya umre niyeti taşımadan geçmiş, daha sonra ise Fur'dayken bunlardan birine niyetlenince oradan ihrama girmiştir. Ya da Mekke veya başka bir yerden Fur'a gelmiş, oradayken bunlardan birine niyetlenince Zu'l-Huleyfe'ye dönmeden burada ihrama girmiştir. Bizce bunun anlamı budur. Mikatlar konusundaki hadisi de Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisi rivayet etmiştir.

 

9431- Amr b. DInar der ki: "İbn Abbas dedi ki: Kişi isterse ailesinin yanında, isterse oradan ayrıldıktan sonra ihrama girebilir, ancak mıkatı ihramsız geçemez."

 

9432- Amr'ın bildirdiğine göre Ebu'ş-Şa'sa İbn Abbas'ın mıkatı ihramsız geçen birini uyardığını görmüştür.(--- Beyhaki, es-Sünenu'I-Kübra (5/29-30).

 

9433- Şafii: "Biz de bu görüşteyiz. Sünnet te buna işaret etmektedir" demiştir.

 

9434- Ata der ki: "Yanlışlıkla veya kasten mıkatında ihrama girmeyen, eğer hastalık veya haccı kaçırmak gibi başka bir mazereti yoksa mıkatına dönüp oradan ihrama girer. Mazereti olup dönemeyen ise kurban keser ve geri dönmez. Hac veya başka şey için kesilecek kurbanın en küçüğü davardır.''(--- Şifii, el-Ümm (2/139) ve Beyhaki, es-Sünenu'I-Kübra (5/30).

 

9435- Müslim (b. Halid)'in bildirdiğine göre İbn Cüreyc, Ata'ya: "Yanlışlıkla hac için mıkatında ihrama girmeyen kişİı haccın geçmesinden korkarsa kurban mı kessinı yoksa mıkata dönüp hac için oradan ihrama mı girsin?" diye sorunca: "Hayır, mıkata dönmesine gerek yoktur. Kurban kesmesi yeterlidir" cevabını verdi.(--- Şafii, el-Ümm (2/139).

 

9436- Za'ferani'nin rivayetinde Şafii: "Biz de bu görüşteyiz" demiş ve delil olarak, İbn Abbas'tan naklettiği mıkatı ihramsız geçerek, mikata dönmeden ihrama girenin kurban kesmesi gerektiğiyle ilgili rivayetini delil kabul etmiştir.

 

9437- İbn Abbas der ki: "Hac ibadetlerinden birini terk eden veya unutan kişi kurban kessin.''(--- Malik, hac (188).

 

9438- İbn Abbas: "Vakit gelmesine rağmen ihrama girmemişse ve mıkata dönünce vaktin geçmesinden korkarsa, mıkata dönmeden ihrama girer ve kurban keser" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Mikatta veya Mikata Yetişmeden İhrama Girmek