MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hac İçin Mikat Yerleri

 

9394- Salim b. Abdillahı babasından (İbn Ömer'den) bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Medineliler Zul-Huleyfe'den, Şamlılar Cuhfe'den, Necdliler de Karn'dan ihrama girerler" buyurdu.

İbn Ömer der ki: söylendiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yemenliler de Yelemlem'den ihrama girerler" buyurmuştur.

Buhari ve Müslim bunu Sahih'te Süfyan kanalıyla rivayet etmiştir.(--- Buharİ, hac (1527) ve Müslim, hac (2760, 2761).

 

9395- İbn Ömer der ki: Medinelilerin Zul-Huleyfe'den, Şamlıların Cuhfe'den, Necdliler de Karn'dan ihrama girmeleri emredildi. Bu üçünü bizzat Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittim. Bana söylendiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "YemenZiler de Yelemlem'den ihrama girerler'' buyurmuştur.(--- Müslim, hac (2762).

 

9396- Hadisi el-Cedid'de bu şekilde buldum. Şafii bunu el-Kadim'de aynı isnadla nakledip: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde emretti" demiştir. Başkası da bunu Malik'ten aynı şekilde nakletmiştir.

 

9397- Müslim bunu İsmail b. Cafer kanalıyla Abdullah b. Dinar'dan rivayet etmiştir.

Şafii, el-Kadim'de Malik kanalıyla İbn Ömer'in azatlısı Nafi'den, o da Abdullah b. Ömer'den Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu nakletmiştir: ''Medineliler Zul-Huleyfe'den, Şamlılar Cuhfe'den, Necdliler de Karn'dan ihrama girerler.'' Abdullah b. Ömer der ki: bana bildirildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yemenliler de Yelemlem'den ihrama girerler'' buyurmuştur.

Buhari ve Müslim ise Sahih'te Malik'ten rivayet etmiştir.(--- Buhari, hac (1525) ve Müslim, hac (2759).

 

9398- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'deyken Medine halkından biri kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Nereden ihrama girmemizi emredersin?" diye sorunca: "Medineliler Zul-Huleyfe!den, Şamlılar Cuhfe'den, Necdliter de Karn'dan ihrama girerler'' buyurdu. İbn Cüreyc der ki:

Nafi bana şöyle dedi: Bazıları Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yemenliter Yelemlem'den ihrama girerler'' buyurduğunu da söyler.(--- Tirmizi, hac (831).

 

9399- Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: Cabir b. Abdillah'a mikat yerlerinin sorulduğunu işittim. Cabir şu karşılığı verdi: "Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Medineliterin ihrama girmek için mikatı Zul-Huleyfe'dir, Diğer yoldan (Şam'dan) gelenlerin mikatı Cuhfe'dir. Iraklıların mikat yeri zatu Irk'tır, Necdlilerin mikat yeri Karn'dır. Yemenlilerin mikat yeri de Yelemlem'dir'' buyurduğunu işittim."

Müslim, Sahih'de İbn Cüreyc kanalıyla rivayet etmiştir.(--- Müslim, hac (2763, 2764).

 

9400- Şafii, el-Mebsut'ta dedi ki: Cabir, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adını söylememiştir. Cabir bunu Ömer b. el-Hattab'dan işitmiş olabilir. İbn Sırin'in bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab doğudan (Irak bölgesinde) gelenler için Zatu Irk'ı mıkat tayin etmiştir. Cabir bunu Ömer b. el-Hattab dışında birinden işitmiş te olabilir.(--- Şafii, el-Ümm (3/137) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/27).

 

9401- Ata'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Medinelilerin ihrama girmek için mikatı yerini Zul-Huleyfe, batıdan (Şam bölgesinden) gelenler için Cuhfe, doğudan (Irak bölgesinde) gelenler için Zatu Irk, Necdliler için de Karn olarak belirledi. Yemen ve başka bölgelerden Necdlilerin yolunu kullanacak olanlara Karneyil-Menazil'i, Yemenlilere ise Yelemlem'i mikat yeri olarak belirledi.(--- Şafii, el-Ümm (3/137) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/27).

 

9402- İbn Cüreyc der ki: Ata'nın yanına gittim ve: "Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zatu Irk'ı mikat yeri olarak belirlemediğini, zira zamanında doğuda böylesi bir bölgenin (Irak bölgesinin) olmadığını söylüyorlar" dedim. Ata: "Biz de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) doğudan gelen insanlar için Zatu Irk'ı veya Akık'i mikat yeri olarak belirlediğini işittik" karşılığını verdi.

 

Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında Irak adında bir bölge yoktu.

Bundan dolayı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) doğudan gelenler için bu yeri mikat olarak belirlemiştir.

Ata bunu Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dışında kimseye dayandırmamış ve bu mikatın bizzat Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tarafından belirlendiğini söylemiştir.(--- Şafii, el-Ümm (3/138) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/28).

 

9403- İbn Tavus'un bildirdiğine göre babası şöyle dedi: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zatu Irk'ı mikat yeri olarak belirlemedi. Zira zamanında doğuda böylesi bir bölge yoktu. Zatu ırkı Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra mıkat olarak belirlendi.(--- Şafii, el-Ümm (3/138) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/27).

 

9404- Şafii der ki: Bence de durum Tavus'un dediği gibidir. Allah en doğrusunu bilir.

 

9405- Ebu'ş-Şa'sa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) doğudan gelenler için mıkat belirlememiştir. Daha sonra insanlar Zatu Irk'ı mıkat yeri olarak belirlediler.(--- Beyhakl, es-Sünenu'l-Kübra (5/27).

 

9406- İbn Sirin'in bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab doğudan gelenler için Zatu Irk'ı mıkat olarak belirlemiştir.

 

9407- Şafii der ki: Ömer b. el-Hattab'dan yapılan bu rivayet mürseldir.

Zatu Irk mesafe yönünden Karn ve Yelemlem'e benzemektedir. Doğu halkı Yelemlem'de ihrama girerse, Karn ve Yelemlem'e kıyasla bunun caiz olmasını umarım. Ancak Akık'ten ihrama girmelerini daha uygun görürüm.

 

9308- İbn Ömer der ki: Basra ve Kufe fethedildiği zaman Hz. Ömer'e gelip: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Necdliler için Karn'ı mikat yeri yaptı. Ancak bu yer bizim yolumuza ters düşüyor" dediler. Ömer: "O zaman Karn'a aynı uzaklığa denk gelecek bir yer bulun" dedi ve mikat yeri olarak onlara Zatu Irk'ı belirledi.

Hadis Buhari'de geçmektedir.(--- Şafii, el-Ümm (3/138) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/27).

 

9409- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Iraklılar için Zatu Irk'ı mıkat yeri olarak belirledi.(--- Ebu Davud, hac (1740) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/28).

 

9410- İbn Said der ki: Ahmed b. Hanbel, Eflah b. Humeyd'den nakledilen bu hadisi münker görürdü. Ancak ona: "Muafa'dan başkası da bundan rivayette bulunmuştur" denilince: "Muafa b. İmran güvenilirdir" dedi.

 

9411- İbn Abbas der ki: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) doğu halkı için Akık'i mıkat yeri olarak belirledi."(--- Ebu Divud, hac (1740) ve Tirmizi, hac (832).

 

9412- İbn Amr es-Sehmi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Irak halkı için Zatu Irk'ı mıkat yeri olarak belirledi.(--- Ebu Divud, hac (1742).

 

9413- Hadisin senedinde tanınmayan biri vardır. Yezid b. Ebi Ziyad hadisi kendisinden önceki kişiden rivayette tek kalmıştır. Ebu Davud bu üç hadisi Sünen'de tahric etmiştir.

 

9414- Urve b. ez-Zübeyr de aynı görüştedir.

 

9415- Eğer bu hadisler sabitse Hz. Ömer, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zatu Irk'ı mıkat yeri olarak belirlediğini işitmemiş ve onun belirlemesiyle Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) belirlemesi muvafakat etmiş olabilir.

 

9416- Akık, Irak tarafından Zatu Irk'tan biraz daha uzaktır.

9417- Nakledildiğine göre Enes b. Malik, Akık'te ihrama girerdi.

9418- İbnu'l-Münzir de aynı şeyi söylemiştir.

 

9419- Abdulkerım el-Cezerı der ki: Said b. Cubeyr, Zatu ırk'ta ihrama girmek isteyen bir adamı görünce elinden tutup meskun yerlerin dışına çıkararak vadiyi geçti ve onu mezarlığa götürüp: "Burası Zatu Irk'ın mıkat yeridir" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ailesi Mikatlardan Daha Yakında Olanların Bulundukları Yerden İhrama Girmesi