MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Farz Olarak Değil de, Tatavvu Olarak Yapılan Hac İçin Kesilmiş Kurbandan Yemek

 

10914- Şafii der ki: Yüce Allah: "İşte kurbanlık (deve ve slğır)ları Allah'ın size olan nişanelerinden kıldık. Onlarda sizin için hayır vardır. Bağlı halde keserken üzerlerine Allah'ın adını anın. Yan üstü düşüp ölünce onlardan yiyin, kanaat edene ve isteyene de yedirin"[Hac, 36] buyurmaktadır. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emri üzerine her deveden bir parça alınıp pişirildi ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların etinden yedi ve suyundan içti.

 

10915- Beyhaki der ki: "Bu hadis daha önce Hatim b. İsmail kanalıyla rivayet edilmişti."

 

10916- Şafii der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlıkları tatavvu idi. Çünkü hacc-ı ifrad olarak niyet etmişti ve bu kadar kurban kesmesi vacip değildi. "Onlardan yiyin" buyruğu muhtemelen vacip olanı dışında tatavvu olanı içindi. Çünkü kendisinden hadis ezberlediğimiz kişilerin: "İras fidyesinden (ihramda iken yapılan) avın fidyesinden ve adaktan yenilmez" dediğini gördük.

 

10917- Ka'b b. Ucre'den rivayet ettiğimiz hadis, sünnetin bizim dediğimiz gibi olduğuna delalet etmektedir. Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine kurban etini dağıtmasını emretmiş ve yeme olayını zikretmemiştir." Sonrasında Şafii bu konuda açıklamalarda bulundu.

 

10918- Ali b. Ebi Talib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlık develerinin yanında durmamı, onların etini, derilerini ve çullarını tasadduk etmemi ve kasaba (bunlardan) bir şey vermememi emretti. Sonra: ''Ona '(kasaba) ücretini kendimizden veririz" buyurdu.

Buhari ve Müslim, Sahih'lerinde tahr"ic etmişlerdir.(--- Buhari, hac (1718) ve Müslim, hac (2/954).

 

10919- Farklı bir kanalla da bu hadiste Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Ali'ye onu yoksullar arasında taksim etmesini emrettiği nakledilmiştir.

 

10920- Eğer bu hadise ve Cabir'in hadisine bakacak olursak bu kurbanlığın, etinden yediği kurbanlıkların dışında olduğunu görürüz veya bu olay başka bir zamanda cereyan etmiştir. Doğrusunu da Allah bilir.

 

10921- İbn Ömer bildiriyor: Hz. Ömer, soylu bir deveyi (Kabe'de kesilmek üzere) hedy olarak ayırdı; ancak sonra kendisine bu deveye karşılık üç yüz dinar teklif edildi. Ömer, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip durumu anlattı ve: "Onu satıp parasıyla kurbanlık develer alayım mı?" diye sordu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır, o deveyi kes" buyurdu.

Başka bir kanalla da aynısı rivayet edilmiştir.(--- Ebu Davud, menasik (1756).

 

10922- Şafii de kişinin sözüyle kendine vacip kıldığı hedyi (iyisi veya kötüsüyle) değiştirip değiştiremeyeceği konusunda bu şekilde cevap vermiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Tatavvu Olarak Sürülen Kurbanın Yolda Helak Olması ve Ölmeden Önce Sahibinin Onu Kesip Orada Bırakması