MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Tatavvu Olarak Sürülen Kurbanın Yolda Helak Olması ve Ölmeden Önce Sahibinin Onu Kesip Orada Bırakması

 

10923- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adam ile Mekke'ye on sekiz tane kurbanlık deve yolladı. Adam biraz gittikten sonra dönüp: "Sakatlanan deveyi ne yapayım?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu kes, sonra (gerdanlığındaki) pabuçlarını kanına bulaştır. Sonra bu kanlı pabuçlarla devenin hörgücünün yanını damgala. Sen ve yol arkadaşlarından hiç kimse de onun etinden yemesin'' buyurdu.

Müslim, Sahih)de Yahya b. Yahya ve başkası kanalıyla İsmail'den rİvayet etmiştir.(--- Müslim, hac (2/962).

 

10924- Hişam b. Urve, babasından bildiriyor: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlık develerini (Mekke'ye) götüren adam: "Ey Allah'ın Resulü! Kurbanlıklardan sakatlanan olursa ne yapayım?" diye sorunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu keser, sonra (gerdanlığındaki) pabuçları kanına bulaştırsın. Sonra da yemeleri için insanlara bırakırsın" buyurdu.(--- Malik, Muvatta (1/380) ve Ebu Davud, hac (1762).

 

10925- Hişam b. Urve, babasından bildiriyor: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlık develerini (Mekke'ye) götüren Naciye: "Ey Allah'ın Resulü! Kurbanlıklardan sakatlanan olursa ne yapayım?" diye sorunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu keser, (gerdanlığındaki) pabuçları kanına bulaştırırsın. Sonra bu kanlı pabuçlarla devenin hörgücünün yanını damgalarsın. Sonra da yemeleri için insanlara bırakırsın'' buyurdu.(--- Malik, Muvatta (1/380) ve Ebu Davud, hac (1762).

 

10926- Şafii vacip olan hac kurbanı hakkında şöyle demiştir: "Harem'İn dışında sakatlanıp Harem yoksullarına ulaşamayan kurbanın yerine başkası kesilir. Sakatlanan kurbanı sahibi dilerse yer, dilerse de satar. Çünkü artık Harem'de kurban edilecek konumda değildir.

 

10927- Nafi'nin bildirdiğine göre İbn Ömer şöyle derdi: "Kurbanlık olarak (Mekke'ye) gönderdiği kurbanı kaybolan kişinin bu kurbanlığı adaksa, yerine başkasını keser. Eğer nafile bir kurbansa, isterse yenisini keser, isterse kesmez."

 

10928- Malik bunu Nafi kanalıyla bu şekilde mevkuf olarak rivayet etmiştir. Ancak rivayetinde: "Kurbanı kaybolan veya ölen" ifadesini kıllanmıştır.(--- Malik, Muvatta (1/381) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/244).

 

10929- Abdullah b. Amir el-Eslemı, "Nafi - İbn Ömer" kanalıyla Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olan rivayeti ile rivayeten (güçlü) biri değildir. Lafzına muhalefet edilmiş ve böyle denilmiştir.

 

10930- Yine bu konuda Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Nafile olarak (Mekke'ye) kurbanlık deve gönderenin bu devesi sakatlanırsa, dilerse yerine başkasını keser, dilerse kesmez. Ancak bu kurbanlık adaksa yerine başkasını le kessin" buyurduğu söylenmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/244).

 

10931- Ebu'I-Halil'in kanalıyla Ebu Katade'den bunun hilafına nafile olarak gönderilen kurban hakkında Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ondan yiyemez. Eğer vacip bir kurbansa ve ondan yerse mutlaka yenisini kesmesi gerekir" buyurdu şeklinde nakledilmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/244).

 

10932- Bu daha doğrudur, ancak Ebu'I-Halil ve Ebu Katade arasında irsal vardır.

 

10933- Harmele'nin kitabında Şafii isnadıyla der ki: Esved'in bildirdiğine göre Hz. Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir defasında Kabe'ye kurbanlık koyun gönderdi" demiştir.

Buhari, Sahih'de Ebu Nuaym kanalıyla rivayet etmiştir.(--- Buhari, hac (ı 701).

 

10934- Başka bir kanalla A'meş'ten bir öncekinin aynısı: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir defasında Kabe'ye kurbanlık koyun gönderdi ve onlara gerdanlık taktı" lafzıyla rivayet edilmiştir.

Müslim, Sahih'de Yahya b. Yahya kanalıyla Ebu Muaviye'den rivayet etmiştir.(--- Müslim, hac (2/958).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Medine'ye Gitmek