MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kurban Nasıl Kesilir?

 

10900- Ebu Said'in rivayetinde Şafii: "Develer bağlanmaksızın ayakta iken kesilir. Eğer kişi bağlamak isterse ayaklarından birini bağlar" dedi.

 

10901- Beyhaki der ki: Bize bildirilene göre İbn Ömer devesini çökmüşken kesen bir adamın yanına gelince: "Onu ayağa kaldır ve bağlayıp öyle kes. Bu, Peygamber'inizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetidir" demiştir.(--- Buhari, hac (1713) ve Müslim, hac (2/956).

 

10902- Ebu Said'in rivayetinde Şafii şöyle demiştir: "Bana göre müstehab olanı kurban sahibinin kurbanını kendisinin kesmesi veya kanının akmasıyla birlikte bağışlanması umularak kesimde kendisinin de hazır bulunmasıdır."

 

10903- Beyhaki der ki: Bir hadiste de bu: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ''Ey Fatıma! Kalk ve kurbanının kesilmesine şahit ol. Kurbanının kanından düşen ilk kan damlasıyla bütün günahların bağışlanır'' buyurdu" şeklinde nakledilmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/738).

 

10904- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlarının bir kısmını kendi eliyle kesmiş ve bir kısmını başkası kesmiştir.

 

10905- Cabir, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haccını anlatırken şöyle dedi: ''Sonra kurban kesim yerine gitti ve altmış üç deveyi bizzat kendi elleriyle keserken, kalanları da Hz. Ali'ye kestirip kurbanlarına ortak etti. Sonra her deveden bir parça et getirilmesini emretti ve bir tencereye konularak pişirildi. İkisi de develerin etinden yediler ve suyundan içtiler. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Beyt'e gitti ve öğle namazını orada kıldı."

 

Müslim, Sahih'de Ebu Bekr kanalıyla rivayet etmiştir.(--- Müslim, hac (2/886).

 

10906- Şafii der ki: "Kesim günü kurbanın ilk günü ve bütün Mina günleridir."

 

10907- Beyhaki der ki: munkatı olarak Cübeyr b. Mut'im'den bildirilene göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Teşrik günlerinin hepsinde kurban kesilebilir'' buyurmuştur. Ata da aynı görüştedir.

 

10908- Hasan da aynı görüştedir.

 

10909- Aynısı Hz. Ali'den de rivayet edilmiştir.

 

10910- Aynısı İbn Abbas'tan rivayet edilmiştir.

 

10911- Ebu Said'in rivayetinde Şafii der ki: Yüce Allah bu konuda: "Sonra bunlar Beyt-i Atik'te, Kabe'de son bulurlar"[Hac, 33] buyurmuştur. Bazı tefsir alimleri de bunların Harem'de son bulduğunu söylemiştir.

 

10912- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda: "Mekke'nin bütün yollarr kurban kesimi yeridir" buyurmuştur.

 

10913- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Arafat)ın her tarafı vakfe yeridir. Müzdelife'nin her tarafı vakfe yeridir. Mina'nın her tarafı kurban yeridir. Mekke'nin her yolu (Mekke'ye girip çıkmak için uygun) bir yol ve kurban yeridir."

Lafız Ebu Zekeriyya'nın lafzıdır. (--- Ebu Davud, hac (1937) ve İbn Mace, hac (2/1013).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Farz Olarak Değil de, Tatavvu Olarak Yapılan Hac İçin Kesilmiş Kurbandan Yemek