MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Veda Tavafı

 

10296- İbn Abbas der ki: İnsanlar (hac menasikini bitirince) her tarafa dağılıyordu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hiç kimse K8be'yi son kez tavaf etmedikçe (Mekke'den) ayrılmasın" buyurdu.(--- Müslim, hac (3161).

 

10297- Şafii bunu el-İml8'da bu isnadla şu ilaveyle nakletmiştir: Süleyman b. Ebi Müslim, Ebu Necih'in dayısıdır ve güvenilirdir.

Müslim bunu Sahih'te Said b. Mansur ve Züheyr b. Harb kanalıyla Süfyan'dan rivayet etmiştir.

 

10298- İbn Abbas der ki: "İnsanlara, son olarak Kabe'yi tavaf etmeden ayrılmamaları emredildi. Sadece hayızlı olan kadınlara ruhsat verildi."

Buhari ve Müslim bunu Sahih'te Süfyan b. Uyeyne kanalıyla tahric etmiştir.(--- Buhari, hac (11760) ve Müslim, hac (3162).

 

10299- İbn Ömer dedi ki: "Hiç kimse son olarak Kabe'yi tavaf etmeden hacdan dönmesin. Hac ibadetlerinin sonuncusu Kabe'yi tavaf etmektir."(--- Malik, hac (120) ve Şafii, el-Ümm (2/180).

 

10300- Malik der ki: Allah en doğrusunu bilir; ancak İbn Ömer bu hükmü: "Sonra bunlar Beyt-i Atik'te, Kabe'de son bulurlar"[Hac, 33] ayetinden çıkarmıştır. Hacla ilgili yapılan her şey, yani hac işlemleri Beyt-i Atık civarındadır. (--- Malik, hac (1/370).

 

10301- Yahya b. Said'in bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab, veda tavafı yapmayan bir adamı Merru'z-Zahran'dan geri çevirdi.(--- Malik, hac (121).

 

10302- Ebu Abdillah'ın rivayetinde Şafii şöyle dedi: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), hayızlı kadının veda tavafını yapmadan ayrılmasına izin vermesi, veda tavafını terketmenin haccı geçersiz kılmayacağını gösterir.''(--- Şafii, el-Ümm (2/180).

 

10303- Şafii sözlerine devamla şöyle dedi: "Hac amellerinden birini terk ettikten sonra dönüp o ameli yapanın kurban kesmesi gerekmez, yapmayanın ise kurban kesmesi gerekir. Misalolarak ihrama Mıkat'ta girmek ve veda tavafı gösterilebilir."

 

10304- Şafii sözlerine devamla şöyle dedi: Bize bildirildiğine göre İbn Abbas şöyle dedi: "Hac menasikinden bir şeyi unutan veya terk eden kurban kessin."

 

10305- Şafii, el-İmla'da, Mekke'den, namazı kısaltarak kılacak bir mesafeye gittikten sonra dönüp terk ettiği şeyi yapanın kurban kesmesini müstehab görmüştür.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hayızlı Kadının Veda Tavafını Terketmesi